Siyaset Güneydoğu’dan boykot çıktı

Güneydoğu’dan boykot çıktı

13.09.2010 - 02:30 | Son Güncellenme:

Doğu ve Güneydoğu illerinde referandum, BDP ve PKK’nın boykot kampanyasının gölgesinde geçti. Boykot oranı Hakkâri’de yüzde 94, Diyarbakır’da yüzde 67’ye ulaştı

Güneydoğu’dan boykot çıktı

Doğu ve Güneydoğu illerinde referandum, BDP ve PKK’nın boykot kampanyasının gölgesinde geçti. BDP’nin güçlü olduğu Hakkari’de boykot rekor seviyeye ulaşırken; Diyarbakır, Şırnak, Van ve Batman’da da etkili oldu. Boykot oranı Hakkâri’de yüzde 94, Diyarbakır’da yüzde 67’ye ulaştı. 2007’deki referandumda katılım yüzde 52 oranında gerçekleşmişti. BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş “Boykot oranı beklediğimizin üzerinde. Bölge halkı yeni anayasa ve Kürt sorununa çözüm istediği mesajını verdi. Abdullah Öcalan ve PKK’nın muhatap alınması gerektiğini söyledi” dedi.
BDP’nin 2009’daki il genel meclisi seçimlerinde üstünlük sağladığı Batman, Ağrı, Diyarbakır, Hakkâri, Mardin, Şırnak, Siirt, Van, Iğdır ve Muş’ta boykot etkili oldu.
2007’de seçmenlerin yüzde 74’ünün sandığa gittiği Hakkâri’de boykot oranı dün yüzde 94’e ulaştı. Dikkatlerin odaklandığı Diyarbakır’da ise BDP’nin boykot çalışması etkili oldu. Katılım oranları ise Ağrı’da yüzde 56, Siirt’te yüzde 74, Muş’ta yüzde 54 ve Iğdır’da yüzde 51 oldu. Van ve Mardin yüzde 43, Batman’da yüzde 37’lik oy kullanma oranıyla yarının altına indi.
Diyarbakır’da oy verme işlem saat 07.00’de başlarken sabah sokakların bomboş ve işyerlerinin kapalı olması dikkati çekti. Öğle saatlerine doğru sandık başlarında hareketlilik yaşandı. Boykotu kırmak için Ak Parti il teşkilatı, seçmenleri sandığa götürme konusunda ikna etme çabası gösterirken, BDP’li sandık görevlileri, boykot oranlarını sık sık parti merkezine rapor etti. Güvenlik önlemlerinin alındığı kentte sandık başları polis ablukasına alındı.

Haberin Devamı

Batman: 54 gözaltı
Kent merkezinde bir vatandaşın, bazı şahısların halk oylamasının boykot edilmesi yönünde tehdit içerikli bildiri dağıttığı yönünde Batman Emniyet Müdürlüğüne e-posta yoluyla ihbarda bulunması üzerine başlatılan operasyonda 54 kişi gözaltına alındı.

Diyarbakır’da saldırı
Oylama sonrası isinsiz gösteri yaparak yola barikat kuran göstericiler polisle çatıştı. Göstericilere biber gazı kullanarak müdahale eden polislerden biri bıçakla, biri yumruk ve tekmelerle yaralandı.
Referandum sonuçlarının açıklanması ile birlikte BDP il binası önünde toplanan partililer gösteri yaptı. Gösteri sonrası dağılan 300 kişilik grup Bayındırlık Caddesi üzerine barikat kurarak olay çıkardı.
Çevrede güvenlik önlemi alan polisleri taş yağmuruna tutan göstericileri polis biber gazı kullanarak dağıttı. Bu sırada göstericilerin arasında kalan çevik kuvvette görevli polis memuru Necmettin Bilge vücudunun çeşitli yerlerinden bıçaklanırken, polis memuru Ekrem Kardin de yumruk ve tekme darbeleriyle yaralandı. Yaralı polisler Diyarbakır Devlet Hastanesi’ne kaldırılarak tedavi altına alındı.

Şırnak:? 11 yaralı
Merkeze bağlı Kumçatı Beldesi’ndeki Kumçatı İlköğretim Okulu’nda, BDP’liler ile geçici köy korucuları arasında oy kullanıp kullanmama yüzünden çıkan tartışma, bıçaklı kavgaya dönüştü. Kavgada, 3 ’ü ağır 11 kişi yaralandı.

Hakkâri: Sandığa roket
Hakkâri’nin Ağaçdibi Köyü’nde referandumda oy verme ve tasnif işlemi tamamlandıktan sonra sandıkları İlçe Seçim Kurulu’na taşılan araca koruma sağlayan zırhlı araca PKK’lılar saldırısına uğradı. Olayda 1 asker yaralandı.

Haberin Devamı

Güneydoğu’dan boykot çıktı

Güneydoğu’dan boykot çıktı

Güneydoğu’dan boykot çıktı

Güneydoğu’dan boykot çıktı

Güneydoğu’dan boykot çıktı

Güneydoğu’dan boykot çıktı

Güneydoğu’dan boykot çıktı

Güneydoğu’dan boykot çıktı

Güneydoğu’dan boykot çıktı

Güneydoğu’dan boykot çıktı