Siyaset ‘Hakça paylaşım diyoruz’

‘Hakça paylaşım diyoruz’

18.03.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias’ın 14 Nisan’da Türkiye’yi ziyaret edeceğini açıkladı. Çavuşoğlu, Kazakistan Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Muhtar Tileuberdi ile baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde ortak basın toplantısı düzenledi. Çavuşoğlu, görüşmede ikili ilişkilerin tüm boyutlarıyla ele alındığını belirterek, “Önümüzdeki süreçte imzalamamız gereken anlaşmalar var. Güncelliğini yitirmiş anlaşmaları tekrar güncelleyeceğiz” dedi.

‘Hakça paylaşım diyoruz’

 

Yunanistan ile gerçekleştirilen istişari görüşmelere de değinen Çavuşoğlu, tek toplantıda çözümün gerçekçi olmadığına dikkat çekti.  Çavuşoğlu, sonraki toplantıya Türkiye’nin ev sahipliği yapacağını açıkladı ve “Yunanistan Dışişleri Bakanı Dendias, benim 2003 yılından bu yana Avrupa Konseyi’nden şahsi arkadaşım, 14 Nisan’da Türkiye’ye gelecek” bilgisini paylaştı.

Haberin Devamı

Kendisinin de Yunanistan’ı ziyaret edeceğini belirten Çavuşoğlu, temasların faydalı olacağına inandıklarını ve Dendias’ın Ankara ziyaretinin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Miçotakis görüşmesini de ele alacaklarını kaydetti.

‘20 sene önce söylüyorduk’

Çavuşoğlu, şunları söyledi: “İkili düzeyde siyasi istişariler daha geniş kapsamlı istişari mekanizmasıdır, iki ülke arasındaki tüm konular burada değerlendiriliyor. Biz başından beri Doğu Akdeniz’de hakça paylaşım diyoruz, 20 sene önce de bunu söylüyorduk. 2 yıl önce Cumhurbaşkanımız Erdoğan ile Miçotakis, New York’ta ilişkilerimizin ele alınması için Dendias ve bana görev vermişlerdi. Yaşanan gerginliklerden dolayı sadece 1-2 defa görüşme imkanımız olmuştu. Şimdi dışişleri bakanları düzeyinde de önümüzdeki süreçte görüşmeyi devam ettireceğiz.”

Haberin Devamı

 ‘İsim değişikliğini destekliyoruz’

İki ülke arasında Dördüncü Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey Zirvesi’nin hazırlıklarını başlattıklarını anlatan Çavuşoğlu, şunları söyledi: “Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyinin (Türk Konseyi) isim değişikliği gündemde, Türkiye olarak destekliyoruz. 31 Mart’ta Kazakistan’ın Türkistan şehrinde Türk Konseyi Gayriresmi Liderler Toplantısı olacak. Bu yıl sonuna doğru ise Türk Konseyinin resmi zirvesi Türkiye’de gerçekleşecek ve pandemiden dolayı devralamadığımız dönem başkanlığını inşallah kardeş Azerbaycan’dan devralacağız.”

Ortak aşı üretimi

Kazakistan’ın yerli aşı için yürütülen üçüncü faz denemelerinin yakında tamamlanacağını belirten Tileuberdi, “Aşıyı Dünya Sağlık Örgütü ve Batılı ülkelerde kaydettirmek için çalışma yürütüyoruz” dedi. Tileuberdi, “Türkiye’den Atabay şirketi ile üretimle ilgili müzakereler yürütüyoruz” diye konuştu.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kazakistan Dışişleri Bakanı Mukhtar Tileuberdi ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde bir araya geldi. İki bakan daha sonra basın toplantısı düzenledi.