Siyaset ‘İkna olmadım, lojistik amaçlı kullanılıyor’

‘İkna olmadım, lojistik amaçlı kullanılıyor’

05.09.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

MHP’li Atila Kaya, “Hatay’daki Apaydın Kampı’nın lojistik amaçlı olarak kullanılıyor. Ben ikna olmadım. Kamptakileri önceden bilgilendirmişlerdir” dedi

‘İkna olmadım, lojistik amaçlı kullanılıyor’

CHP Milletvekillerinin alınmamasıyla gündeme gelen, Suriyeli muhaliflere askeri eğitim verildiği iddia edilen ve ancak özel izinle girilebilen Apaydın Kampı, kapılarını ilk kez TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu heyetine açıldı. Komisyon Başkanı Ayhan Sefer Üstün, Apaydın Kampı’nın diğer kamplardan bir farkı olmadığını belirterek, askeri eğitim verildiği iddialarını, “40 derecede askeri eğitim mi olur?” diye yalanladı. Komisyonun MHP’li Üyesi Atila Kaya ise, “Kamp lojistik amaçlı olarak kullanılıyor. Ben ikna olmadım. Kamptakileri önceden bilgilendirmişlerdir” dedi.
Komisyonun CHP’li ve BDP’li üyelerinin protesto amacıyla katılmadığı inceleme ziyaretini, Başkan Üstün, üyeler Ak Parti milletvekilleri Cemal Yılmaz Demir, Kerim Özkul ile MHP’li Kaya gerçekleştirdi. Kampta 2.5 saat görüşme yapan heyet, brifing aldı, kampı gezdi. Hallerinden memnun olduklarını söyleyen Suriyeliler ise, Türkiye’ye, Türk milletine ve Başbakan Erdoğan’a teşekkür etti.

Tercüman krizi
Suriyeliler ile heyet arasında yapılan görüşme sırasında çeviri yapan tercümanın hareketleri krize neden oldu. Kaya, sığınmacılara, “Hiç karşıya (Suriye’ye) gidip geliyor musunuz?” diye sordu. Kaya’nın sözlerini Arapça’ya çeviren tercümanın kaş-göz işaretleri yapması rahatsızlık yarattı. Bunun üzerine Kaya, “Niye kaş göz işareti yaparak etkilemeye çalışıyorsun?” diye çıkıştı. Bunun üzerine tercüman değiştirildi. Suriyeliler heyete, karşı tarafa gitmediklerini söyledi.
İnceleme sonrası kapı önünde açıklama yapan Üstün, “Kampta fiziki şartlar zaten böyle bir eğitim vermeye müsait değil. Eylül’de olmamıza rağmen sıcaklık 40 derece, orada insanlar çadırlar ve çadır ortamını düşündüğünüzde yani yürüme mecalleri kalmamış zaten sıcak bir ortam var, askeri eğitim hak getire” dedi.
Üstün, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun “Apaydın kampı Yüce Divanlık” sözlerini ise, “Bir siyasi parti genel başkanıyla polemiğe girmem, ancak buradaki kamp, uluslararası mevzuata ve Türkiye’nin iç mevzuatına uygun bir şekilde kurulmuştur.
Nitekim bu kampta da biz kanunlara, mevzuata aykırı hiçbir şey göremedik. Kampta bir askeri eğitim faaliyetini biz gözlemlemedik. Böyle bir faaliyete de şahit olmadık” dedi.

‘Şüphelerim var’
Kamptaki izlenimlerini anlatırken tatmin olmadığını ifade eden MHP’li Kaya, “Kampta askeri eğitimden çok Özgür Suriye Ordusuyla lojistik bir bağlantı var. Kampın lojistik üs olarak kullanıldığı yönünde şüphelerim var. Bu tür sorularıma kamptakilerden doyurucu yanıt alamadık. Ben tatmin olmadı. Biz gelmeden önce ‘dikkatli konuşun’ diye kamptakilerin ikaz edildiklerini düşünüyorum” dedi.

Haberin Devamı

Sadece AA izledi
Apaydın kampına gazeteciler alınmazken ziyareti sadece Anadolu Ajansı izledi. Üstün, kampın basına kapatılması gerekçesini, “Burada birçok kanal vardı, birçok ajansımız var. Ama Anadolu Ajansı’nın girmesinde fayda gördük. Çünkü burada bütün kanalları gezdirmek mümkün değil” sözleri ile değerlendirdi. Heyetin gelişi nedeniyle kampın etrafı ve içinde temizlik yapılması dikkati çekti.

Yazarlar