Siyaset ‘Karaoğlan’ unutulmadı

‘Karaoğlan’ unutulmadı

06.11.2021 - 07:01 | Son Güncellenme:

Eski başbakan Bülent Ecevit, ölümünün 15’inci yıl dönümünde kabri başında anıldı. Törende konuşan DSP lideri Aksakal, Ecevit’in devrimci yönüne değinirken, siyasiler de yayımladıkları anma mesajlarında Ecevit’in dürüst siyasetine ve mütevazı kişiliğine vurgu yaptı...

‘Karaoğlan’ unutulmadı

ANKARA Milliyet - “Karaoğlan” lakabıyla anılan eski Başbakan Bülent Ecevit vefatının 15’inci yılında dün Devlet Mezarlığı’ndaki kabri başında düzenlenen törenle anıldı. Anma törenine, DSP Genel Başkanı Önder Aksakal, eski DSP Genel Başkanı Zeki Sezer ve partililer katıldı. Ecevit’in kabrine çelenk bırakılması ve saygı duruşunun ardından konuşan Aksakal, Ecevit’in tüm yaşamını, ekmeğini alın teriyle kazanan onurlu insanların mücadelesine adamış değerli bir siyasetçi olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

‘Gerçek bir devrimci’

Ecevit’in “tam bağımsız Türkiye” idealine sıkı sıkıya bağlı gerçek bir devrimci olduğunu ifade eden Aksakal, “O, bugün huzur ve güven içinde geleceğini kurgulayabilen Kıbrıs’ın fatihi, ‘Ne ezilen ne ezen, insanca hakça bir düzen’ şiarına gönül vermiş, halkın Karaoğlanı’ydı. Bizler, senin öğretilerinle milliyetçi, vatansever, sol değerlere yürekten bağlı demokratik solcular olarak inandığımız hedefe doğru kararlılıkla yürümeye devam edeceğiz” dedi.

Aksakal’ın konuşmasının ardından Ecevit’in kabrine karanfil bırakıldı. DSP Genel Merkezi önünde de Ecevit ve geçen yıl vefat eden eşi Rahşan Ecevit anısına vatandaşlara lokma ikram edildi.

Siyasilerden anma mesajı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, sosyal medya hesabından paylaşımda bulunarak Ecevit’i andı. Kılıçdaroğlu, mesajında “Ömrünü milletine adamış, cesareti, mütevaziliği ve sevgiye olan inancıyla gönüllerde taht kurmuş, Kıbrıs’ın Fatih’i, Türkiye’nin Karaoğlan’ı, büyük siyaset ve devlet adamı, Genel Başkanım Bülent Ecevit’i rahmet ve özlemle anıyor, anısı önünde saygıyla eğiliyorum” dedi.

Haberin Devamı

‘Unutulmaz siyasetçi’

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener de paylaşımında, “Nezaketi, dürüstlüğü ve devlet insanı duruşuyla Türk siyasetinin unutulmaz isimlerinden biri olan, Cumhuriyetimizin 16’ncı Başbakanı Bülent Ecevit’i vefatının yıl dönümünde saygı ve rahmetle anıyorum” ifadesini kullandı.

Deva Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ve Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce de sosyal medya hesapları üzerinden, Ecevit’i saygı ve rahmetle andıklarını belirtti.

Halkın umudunun simgesi oldu

1925 yılında İstanbul’da doğan Bülent Ecevit, siyasi kariyerine CHP’de başlayarak, 1957-1980 arasında önce Ankara, sonra Zonguldak’tan CHP Milletvekili oldu. Ecevit, 1961-1965 arasında İsmet İnönü tarafından kurulan hükümetlerde Çalışma Bakanı olarak görev aldı. 1959’da PM’ye giren Ecevit, 1966’da CHP’de başlayan “Demokratik Sol Hareket”le birlikte, Genel Sekreterliğe seçildi. 2 Mart Muhtırası sonrası kurulan Erim hükümetine katılıp katılmamak konusu, CHP’de iç tartışmaya yol açtı. Hükümete girmemeyi savunan Ecevit, İnönü’nün hükümete girme tutumu üzerine Genel Sekreterlik görevinden istifa etti. Bunun üzerine 5 Mayıs 1972’de yapılan CHP’nin 5. Olağanüstü Kurultay’ı İnönü-Ecevit çekişmesine sahne oldu. Parti içindeki sorunun çözümü amacıyla gidilen olağanüstü kurultayın gündemine göre, Parti Meclisi için güven oylaması yapılacaktı. Yapılan oylamada Ecevit yanlısı Parti Meclisi kurultaydan 507’ye karşılık 709 oy ile güvenoyu alınca, İsmet İnönü, 8 Mayıs 1972 tarihinde genel başkanlık görevinden istifa etti. Ecevit, 14 Mayıs 1972 kurultayında CHP’nin yeni Genel Başkanı oldu.

Haberin Devamı

‘Kurtar bizi Karaoğlan’

Ecevit, CHP’nin 1973’teki seçim kampanyası sırasında Kars’ın Susuz ilçesinde çiftçilik yapan Şahzade Şahin’in evini ziyaret etti. Şahin’in burada Ecevit’e söylediği “Bizi bu dar günlerden kurtar karaoğlan” sözü ertesi gün gazetelere yansıdı ve o tarihden sonra Ecevit, “Karaoğlan” olarak anılmaya başladı.

1974’te genel başkanlığını Necmettin Erbakan’ın yaptığı Millî Selamet Partisi ile kurduğu koalisyon hükûmetinde ilk defa Başbakanlık koltuğuna oturdu. Başbakanlığını yaptığı hükümet, 20 Temmuz 1974’te “Ayşe tatile çıksın” parolasıyla Kıbrıs Barış Harekatı’nı gerçekleştirerek, Ada’ya barış getirdi.

Haberin Devamı

DSP’li yıllar

Ecevit, 1982 Anayasası’nın geçici 4. maddesi ile diğer bütün partilerin ileri gelenleriyle birlikte 10 yıl siyaset yasaklıları kapsamına alındı. 1985 yılında Ecevit’in siyasete girme yasağı devam ederken eşi Rahşan Ecevit’in başkanlığında DSP kuruldu. 1987’de siyasi yasaklar kaldırılınca Ecevit DSP’nin başına geçti. DSP, 1994 seçimlerinden sonra solun en büyük partisi konumuna geldi. Ecevit, DSP-DYP-ANAP azınlık hükümetinde başbakan oldu. Ecevit’in başbakanlık döneminde terörist elebaşı Abdullah Öcalan yakalandı. Ecevit, 1999 seçimleri sonrasında ise 2002’ye kadar DSP hükümeti ile başbakanlık görevini yürüttü. Ancak 2002 seçimlerinde DSP barajı aşamadı ve Ecevit sağlık problemleri nedeniyle siyasetten çekilme kararı aldı.

Haberin Devamı

‘Karaoğlan’ unutulmadı

Şair ve yazarlık yönü

Mavi gömleği, kasketi ve mütevazı kişiliği ile ön plana çıkan Ecevit, siyasi kimliğinin yanı sıra şair ve yazar kimliği ile de tanınıyor. Şiir ve siyaset üzerine çok sayıda kitap yazan Ecevit’in, büyük bir kısmını eşi Rahşan Ecevit’e yazdığı bilinen şiirlerinden “El ele büyüttük sevgiyi” hafızalarda en çok yer eden eseri oldu.