Siyaset Kılıçdaroğlu'na tepki! Bakan Soylu, büyükelçiyle ne konuşulduğunu açıkladı

Kılıçdaroğlu'na tepki! Bakan Soylu, büyükelçiyle ne konuşulduğunu açıkladı

11.05.2022 - 16:42 | Son Güncellenme:

'Kılıçdaroğlu altılı masa bildirisini düzelttirdi' iddiasıyla ilgili yeni gelişme yaşandı. Kemal Kılıçdaroğlu'na tepki gösteren İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 'Bugünlerde elçilerin hareketli olması çok normal, ben bir şey söyledim dedim ki siz bir büyükelçiye birini gönderdiniz dedim,ben göndermedim desin, bir iddia daha ortaya koyuyorum.' dedi ve görüşmeye ilişkin detayları paylaştı.

Kılıçdaroğluna tepki Bakan Soylu, büyükelçiyle ne konuşulduğunu açıkladı

Türkiye'de 14 Mayıs 1950'deki seçimin 72'nci yıl dönümü nedeniyle, Aydın'daki Adnan Menderes Müzesi'nde 'Adnan Menderes ve Türkiye Demokrasi Tarihi Forumu' düzenlendi. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun katıldığı toplantıda Aydın Valisi Hüseyin Aksoy, AK Parti Aydın milletvekilleri Metin Yavuz, Rıza Posacı, Bekir Kuvvet Erim, çok sayıda akademisyen ile kamu kurum ve kuruluş temsilcileri hazır bulundu.

Haberin Devamı

Foruma katılan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Demokrat Parti tarihini ve Adnan Menderes ile birlikte yaşananları yeniden anlatmanın oldukça anlamlı olduğunu ifade etti. Konuşmasına başlarken, 16 Eylül 1961 tarihli Resmi Gazete'de Adnan Menderes ve arkadaşlarının idam kararının yayınlandığını hatırlatan Bakan Soylu, Menderes ve arkadaşlarını sevenler ile ailelerinin bu kararı ne hislerle okumuş olabileceklerini vurgulayarak, bu kararın sanki alelade bir kanun metni ve mahkeme kararı gibi sıradan yazıldığını dile getirdi.

Konuşmasında tarihten bazı anekdotlar aktaran Soylu, "1930'da Atatürk şehitler ile alakalı bir abide yapılması konusunda değerlendirmede bulunmuş. 1944'te bu karar tekrar alınıyor. 1952'de rahmetli Adnan Menderes bir karar alıp bir şehitler cemiyeti kurmayı ve bir anıt yaptırmayı öneriyor. 1955'te Resmi Gazete'de Adnan Menderes hükümeti Çanakkale'de bir araziyi şehitler cemiyetine ufak bir meblağ ile tahsis ediyor. İstanbul Valisi başkanlığında bir heyet çalışıyor ama bir adım atılamıyor. 1958'de Menderes bugünkü Çanakkale Abidesi'ni yaptırıyor" dedi.

Haberin Devamı

Kılıçdaroğluna tepki Bakan Soylu, büyükelçiyle ne konuşulduğunu açıkladı

'MENDERES ŞEHİRLERLE KÖYLERİ BİRLEŞTİRDİ'

Milletin geçmişe yabancılaşmak istemediğini dile getiren Bakan Soylu, dini ve tarihi ile bütünleşmek isteyen bir toplumun bunları önüne koyanla yola devam ettiğini kaydetti. Milletin bazen seçim zamanı geldiğinde sandıktaki iradesiyle hatırlatmalarda bulunduğunu belirten Bakan Soylu, şöyle konuştu:

"Adnan Menderes, Celal Bayar ve arkadaşları Çanakkale Abidesi'ni yapanlar ve bu ülkeye kazandıranlardır. Uzun yıllar geçti. Recep Tayyip Erdoğan'ın İstanbul Belediye Başkanlığı'na kadar ve ondan sonraki sürece kadar o duruş sadece seyredildi. Oradaki bütün yapıtlar Erdoğan ile beraber yeniden ihya ve inşa ediliyor. Adnan Menderes ve arkadaşları şehirlerle köyleri birleştirdi. Hatta o dönemde CHP'liler bu köylüleri şehirlere getirilmesiyle ilgili eleştiriler ortaya koydu. Daha da öteye gidip kasketlileri, poturluları, şalvarlıları halkın içine sokmamak için gayret gösterdiler. Adnan Menderes o adımı atmasaydı şuradakilerin yüzde 99'u kendi köyündeydi. Hepimiz köyümüzde ailelerimizin çocukları olarak kalacaktık. Bir hakime hanım, bir vali, bir iş insanı ya da bir bakan, köylü çocuğu olamazdı. Bu yol bir vesileyle açıldı. Bugün çok tartışılan milli ve yerellik kavramı bu toplumun bütün unsurlarında her zaman var olmuş. Ama sadece yolları köyle ve şehirle Adnan Menderes buluşturmadı. Rahmetli Özal büyükşehirleri buluşturdu. Bir kalkınma hikayesini anlatmaya çalıştı. Erdoğan da bütün şehirleri tüm şehirlerle bölünmüş yollarla buluşturdu. Türkiye büyümeye ve kendini bulmaya çalıştı. Ne zaman kendine bir güç buldu, Türkiye'yi bekletmek isteyen, varlığını buzdolabına koymak isteyen, bu milletin dünyayla buluşmasını engellemek isteyenler ortaya çıktı."

Haberin Devamı

'İSMET İNÖNÜ'NÜN CHP'Sİ'

Son günlerde algı kavramıyla ilgili bazı tartışmaların da gündeme geldiğini anlatan Bakan Soylu, şöyle devam etti:

"Siz doğru mücadeleyi ortaya koyarsanız hiçbir algı bunun önünü kesemez. Belli dönemler içinde birtakım konjonktürel olayların altında kalabilir ama gerçeğin önü kesilemez. Yıllar sonra gelinir, 72 yıl, 172 yıl ya da 372 yıl sonra Adnan Menderes'ten Tayyip Erdoğan'a kadar bu millete toplu iğnenin ucu kadar hizmeti olan herkes için bu ülke seferber olur. Bugün bazıları 'Bu Atatürk'ün CHP'si değil diyor. Peki bu kimin CHP'si? Bu İsmet İnönü'nün CHP'sidir. O gün darbeyi yapan da İsmet İnönü'nün CHP'sidir. Kurulduğu tarihle bugün arasında hiçbir benzerlik söz konusu değildir. Gençlere tavsiyem, Türk siyasi tarihinde İsmet İnönü'yü iyi anlamadan, onun yaptıklarına bakmadan, Türkiye demokrasiye kavuşamaz. Bu benim iddiam ama bu sözümü hafife almayın. Yakın demokrasi tarihinde İnönü'nün yaptıklarını, bütün siyasi cenaha yaptıklarını iyi anlamadan Türk demokrasisi kendini bulamaz. Batıcılık dahil olmak üzere bütün savların arkasında vardır. Bugün CHP'nin ortaya koyduğu bütün süreçlerin ruhunu, cümlelerini, psikolojik hareket tarzını ve tablosunu resmetmiştir. Hala o çizgiden devam edilmektedir. Türk demokrasi tarihi iki ayrı nehirde akar. Birisi millet nehri. Millet demek bu ülkenin kalkınması, dini değerleri, inancı, geleneği, hürmet, saygı demektir. Etrafındaki coğrafyayı anlamak, şefkat, merhamet demektir. Millet demek, bütün etrafımızdaki tarihin ta kendisidir. Bir de vesayet dediğimiz millet karşıtlığı vardır. Bugün elçilerle iş birliği yapanlar, Amerika talimatıyla darbe gerçekleştirenlerdir. Aralarında hiçbir fark yoktur."

Haberin Devamı

Kılıçdaroğluna tepki Bakan Soylu, büyükelçiyle ne konuşulduğunu açıkladı

Haberin Devamı

Tarihte milletin ve coğrafyanın cezalandırıldığını söyleyen Bakan Soylu, "O gün barajlar yapıldı. Bugün barajlar yapıldı. O gün yollar yapıldı, bugün yollar yapıldı. O gün Adnan Menderes uluslararası bir anlayış oluşturmaya çalıştı. Bugün Türkiye, Sayın Cumhurbaşkanımız Tayyip Erdoğan liderliğinde aynısını yapmaya çalışıyor. Bütün bu Türkiye üniversiteleri, yolları, limanları ile bu mücadelesini devam ettirmektedir. Bu milletin değerlerini alt üst etmeye çalıştılar. Kimliğini değiştirmeye çalıştılar. Fırsat geldiğinde 28 Şubat'ta olduğu gibi" dedi.

SOYLU, BÜYÜKELÇİYLE NE KONUŞULDUĞUNU AÇIKLADI

Bakan Soylu, Kılıçdaroğlu'nu da eleştirerek, "Bugünlerde elçilerin hareketli olması çok normal, ben bir şey söyledim dedim ki siz bir büyükelçiye birini gönderdiniz dedim,ben göndermedim desin, bir iddia daha ortaya koyuyorum. Sayın Kılıçdaroğlu çık de ki ben göndermedim. Ben tek tek konuştuğunuz cümleleri söyleyeceğim. Adnan Menderesin ruhu burada, utanmadan 2023 yılında kaç tane milletvekili çıkacağını bir Avrupa ülkesinin büyükelçisiyle konuştunuz. Ufak bir dedikodu daha vereyim. Çağatay Kılıç dedikodusu yaptınız. Tayyip Erdoğan bunu niye bu ülkeye gönderdi dedikodusu yaptınız. Başka bir şey söyleyeyim; ilk Cumhurbaşkanı seçilenin iki veya üç yıl gideceğini ardından yeni Cumhurbaşkanı seçmek zorunda olunduğunu konuştunuz. Daha söyleyeyim Ukrayna Rusya krizinin, savaşın ve o savaşın sonuçlarının Türkiye’nin seçimini nasıl etkileyeceğinin değerlendirdiniz. Daha ötesini söyleyeyim; sözde millet ittifakı içerisindeki bütün ayrıntıları Ali Babacan’ı nereye oturttuğunuzu, Ahmet Davutoğlu’nu nereye oturttuğunuzu, HDP’den nasıl oy alınacağını, nasıl oy devşirileceğini…Hiçbir hassasiyetiniz yok. Allah’tan bu ülkede Cumhuriyet Halk Partisi içerisinde de bu vatana ihanet edenlere karşı içi cızlayan ve bunlar nerede konuşulmuşsa oradan nakleden insanlar var da bunlar bir vesileyle ihaneti vataniye olabilecek (Bunun tekrar altını çizerek söylüyorum) bir tabloyu burada ortaya koyabiliyorlar. Sizin ne demokrasiye ne vatana ne ortaya koyduğunuz masaya saygınız olmadığını biraz daha konuşurlarsa daha ötesini söyleyerek ortaya koyacağım." ifadelerini kullandı.

SOYLU'NUN BÜYÜKELÇİ İDDİASI
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 6 muhalefet partisinin hazırladığı ortak bildiriye tepki göstererek, hazırlanan metnin bir Avrupa büyükelçisi tarafından redakte edildiğini vurgulamıştı. Soylu, "Bu vatana ihanettir" diye seslenmişti.
CHP, DEVA Partisi, Demokrat Parti, Gelecek Partisi, İYİ Parti ve Saadet Partisinin 28 Şubat'ta paylaştığı Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'e ilişkin ortak metnin, yabancı büyükelçi tarafından redakte edildiği iddiasıyla ilgili konuşan Soylu, siyasette devlet işinin ciddiyet gerektirdiğini söylemişti.
Soylu, "Kaç günden beri söylüyorum, devam ediyorum. İşin muhatabı bellidir. İşin muhatabı çıkacak, bunun cevabını verecek. Aslı vatana ihanettir. Siz toplantı yaptığınız, bir mutabakat metni oluşturduğunuz süreci kendi yanınızdaki bir büyükelçiyi, bir Avrupa Birliği büyükelçisine gönderip de redakte ettiremezsiniz. Bir şifre daha verdim." diye konuşmuştu.
Soylu, "Diğer partiler sorsun, ben soruyorum. Onlar niye sormuyor? Onların en azından benim kadar, en azından sizin kadar bir merakı yok mu? Ama biliyorlardır gibime geliyor." ifadesini kullanmıştı.

15 Temmuz'da yaşanan darbe girişiminde milletin çıplak elleriyle tanklara karşı geldiğini kaydeden Bakan Soylu, "Biz İstiklal Marşı ile büyüdük. 'Bendimi çiğner aşarım' derken nerede harekete geçebileceğimizi bize bu marş öğretti. 15 Temmuz'da gençlere burun kıvıranlara, gençler büyük bir ders vermiştir. Tayyip Erdoğan'ın Türkiye’si bize kendimize güvenmeyi öğretti" diye konuştu.

Forum, katılımcıların konuşmaları ile devam etti. Toplantının ardından Adnan Menderes Müzesi'nde katılımcılarla hatıra fotoğrafı çektiren Bakan Süleyman Soylu, daha sonra kentten ayrıldı.