Siyaset Kulislerde Gül’lü formüller de var

Kulislerde Gül’lü formüller de var

13.08.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ak Parti’de Erdoğan’ın Köşk’te yeni bir çalışma yöntemi oluşturacağı ve fiili başkanlık sistemine geçileceği de konuşulan konular arasında dikkat çekiyor.

Kulislerde Gül’lü formüller de var

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında önceki gün yapılan Ak Parti Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) toplantısında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Ak Parti’ye dönüşü de değerlendirildi.
Başbakan yardımcıları Bülent Arınç ve Beşir Atalay, Gül’ün Ak Parti için önemli bir isim olduğunu ve Köşk sonrası dönüşünde partiye çok büyük katkısı olacağını dile getirdi. Kulislerde ise Gül’lü formüllerin kongre sonrası ortaya çıkacağı ve 2015 seçimlerine Gül’ün başbakanlığında ve genel başkanlığında gidilmesinin de partide tartışıldığı belirtiliyor. Gül’ün 28 Ağustos’ta görevi Erdoğan’a devretmesinin ardından Ak Parti’ye döneceğine yönelik mesajları sonrası önceki gün yapılan Ak Parti MKYK’da yeni yol haritaları gözden geçirildi. Erdoğan’ın Köşk görevini devralmadan önce büyük kongre ile partisine veda etmek istediği öğrenildi. Bunun üzerine de Erdoğan’ın kurmayları toplantıda olağanüstü kongrenin Erdoğan’ın veda etmesi için devir teslimden önce yapılmasını istedikleri üzerinde durdu. Bunun üzerine MKYK üyeleri, Erdoğan’ın veda edeceğini de tasarlayarak 27 Ağustos’ta kongre yapılması kararı aldı.
2015 Gül’lü olur
Ak Parti kulislerinde ise Gül’lü formüllerin kongre sonrasında sıkça tartışılacağı belirtiliyor. Üst düzey bir Ak Partili 2015 seçimlerine Gül’ün genel başkanlığında ve başbakanlığında gidilebileceğini dile getirdi. Kulislerde Gül için kongre sonrası Bayburt formülünün de gündeme getirilebileceği kaydediliyor. Erdoğan’a yakın kaynaklar ise Başbakan’ın Köşk’te yeni bir çalışma yöntemi oluşturacağını ve fiili başkanlık sistemine geçileceği üzerinde duruyor. Kulislerde Erdoğan’ın ve yakın çevresinin 2015 genel seçimine kadar partinin yara almadan, belirlenecek isimle gidilmesini daha doğru buldukları, yeni sistem oturduktan sonra ise Gül’ün koltuğa oturmasına karşı bir görüşün olmadığı ifade ediliyor.
Kabine de değişebilir
Ak Parti kulislerinde kongre sonrası yeni başbakan ile kabinede de büyük bir değişikliğe gidileceği konuşuluyor. 3 dönem yasağının sürmesini isteyen Erdoğan’ın yasaklı olacak bazı vekillere bakanlık jesti yapabileceği belirtiliyor.