Siyaset MHP harekete geçti! ‘İntihar’a karşı TBMM’de hamle

MHP harekete geçti! ‘İntihar’a karşı TBMM’de hamle

04.06.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

MHP’li Deniz Depboylu, ‘Ruh Sağlığı Yasa Teklifi’ni, 24 Haziran seçiminin ardından TBMM’ye ikinci kez sunacağını açıkladı

MHP harekete geçti ‘İntihar’a karşı TBMM’de hamle

Zorunlu tedavi olması gereken ruh sağlığı hastalarının, ücretsiz ilaca ve tedaviye ulaşmasını sağlayacak yasa teklifi, 27. Dönem Meclisi’nde yeniden gündeme getirilecek. MHP Aydın Milletvekili Deniz Depboylu, temel amacı ruh sağlığı alanında hizmet alan kişilerin haklarının savunulması olan “Ruh Sağlığı Yasa Teklifi”ni, 24 Haziran seçiminin ardından hızla TBMM Başkanlığı’na “ikinci kez” sunacağını açıkladı. Depboylu, “Ruh sağlığı yasasına acilen ihtiyacımız var. Toplum sağlığı ile ilgili ciddi endişelerim var. Türkiye’nin de bu yasaya bir an önce kavuşması gerek” dedi.

Haberin Devamı

‘Endişelerim var’

Milliyet’e konuşan Depboylu, teklif TBMM’den geçene kadar uğraşacağını vurguladı: “Özel hastanelerde, psikiyatri kliniği yok. Devlet ödeme yapmadığı için özel hastanelerde klinik açılmıyor. Vatandaşlar, devlet ve üniversite hastanelerine başvuruyor. Buralarda tedavi olabilmek için çok uzun süre beklemek gerekiyor. Özel muayenehaneler ise çok pahalı. Vatandaşların, profesyonel desteğe ulaşabilmesi için yasa lazım. Gelişmiş ülkelerin çoğunda ruh sağlığı yasası var. Türkiye de bu yasaya bir an önce kavuşmalı.”

Deniz Depboylu, 1.5 yılda sivil toplum kuruluşlarının da katılımıyla hazırlanan teklifi anlatırken, “Anti depresan kullanımı arttı. Kadına şiddet, zaten büyük sorun. Stres yaratan çok fazla etmen var. Bunlarla başa çıkmanın öğretilmesi gerekiyor. Anti depresan kullanımı reçeteye bağlı olmalı. Hedefimiz, ruh sağlığı yardımı almak isteyenlerin devlet güvencesi altında, daha geniş perspektifte tedaviye ulaşmaları” dedi.

Haberin Devamı

MHP harekete geçti ‘İntihar’a karşı TBMM’de hamle

3 milyon depresyon şikayeti!

TBMM Başkanlığı’nda bekleyen teklife göre, Türkiye’nin “ruh sağlığı” tablosu şöyle: “17 ülkenin 12 aylık verilerine yönelik taramalarda, bir ruhsal hastalığın varlığı yüzde 4.5 - 26 arasında bulunmuştur. Ülkemizde toplumu temsil eden ‘Türkiye Ruh Sağlığı Profili’ çalışmasında da 12 aylık yaygınlık yüzde 17.2 bulunmuştur. Bu oranlar toplumda 6 kişiden 1’inde ruhsal hastalık olduğunu göstermektedir. Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre, Türkiye’deki durum iç açıcı değildir. Ülkemizde depresyon şikayeti olanların sayısı 3 milyon 260 bine ulaşmıştır. İntihar olayları son 40 yılda yüzde 50 artmıştır. Son 10 yılda 29 bin kişi intihar etmiştir. Bu rakamın yüzde 27’sini kadınlar, yüzde 73’ünü erkekler oluşturmaktadır. 2015 yılında intihar sayısı bir önceki yıla göre, yüzde 1.3 artarak 3 bin 211 kişiye yükseldi. İntihar edenlerin yüzde 34.3’ünü 15-29 yaş grubundaki bireyler oluşturmaktadır. Türkiye’de antidepresan kullanım oranı son 5 yılda yüzde 56 artmıştır. Antipsikotik tüketimi ise son 5 yılda 7 milyon 201 bin kutudan 12 milyon 158 bin kutuya çıkmıştır.”