Siyaset Revizyondan önce tedbirler masada

Revizyondan önce tedbirler masada

29.03.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

AK Parti kongresinin ardından Cumhurbaşkanlığı Kabinesi’nde revizyon beklentisi sürerken, bugün yapılacak kabine toplantısında artan koronavirüs vakalarına karşı kısıtlama ve yasakların artırılması kararı çıkması bekleniyor.

Revizyondan önce tedbirler masada

 

ASLIHAN ALTAY KARATAŞ Ankara

Haberin Devamı

Revizyon yapılması beklenen Cumhurbaşkanlığı Kabinesi, bugün toplanıyor. Gündemde koronavirüs vaka sayılarındaki artışlarla birlikte risk haritasında çoğu ilin “çok yüksek riskli” kategorisine girmesi nedeniyle alınabilecek yeni tedbirler olacak. 

Son toplantısını 15 Mart’ta yapan Kabine, 1 Mart’ta başlayan kontrollü normalleşme sürecinden sonra yaşanan gelişmeleri değerlendirmiş, vaka sayılarındaki artışa rağmen “mevcut uygulamayı bir süre daha sürdürme ve gelişmeleri takip etme” kararı almıştı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, vatandaşların yeni normalleşmenin ilk heyecanıyla kurallara riayet konusunda yeterli dikkati gösteremediğini düşündüğünü belirterek, “Tedbirlere uymamamız hâlinde yeniden kısıtlamaların, yasakların gelmesinin kaçınılmaz olduğunu bir kez daha hatırlatmak istiyorum” uyarısında bulunmuştu.

Haberin Devamı

Önlemler tartışılacak

Son toplantıdan bugüne vaka sayılarında yaşanan artış toplantıdaki en önemli gündem maddesi olacak. Artışlarla birlikte risk haritasında çoğu ilin “çok yüksek risk” kategorisine girmesi ek tedbirleri tekrar gündeme getirdi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, toplantıda vaka sayılarındaki artış, mutant virüsün yayılma oranı ve aşı çalışmaları hakkında sunum yapacak. Risk haritası güncellenirken, vaka sayılarındaki artışın önüne geçmek için alınabilecek tedbirler tartışmaya açılacak. Kabine, nisan ayı başına kadar gelmesi beklenen 4.5 milyon doz BioNTech aşısı dahil, mayıs ayı sonuna kadar toplam 100 milyon doz aşının Türkiye’ye ulaşması ve aşılama çalışmalarının yaygınlaşması planlarını da göz önüne alarak tedbirler konusunda kararını verecek.

Vaka sayıları, hastane kapasitesi ve aşılamaya ilişkin son verilerle güncellenen risk haritası doğrultusunda, hafta sonu sokağa çıkma kısıtlaması, kafe ve restoranların açılması, yüz yüze eğitim ve şehirler arası hareketlilik gibi konularda yeni tedbirlerin alınıp alınmayacağı belli olacak.

Erdoğan’ın yoğun gündemi

Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı bu hafta Ankara’da yoğun bir gündem bekliyor. Bugün Erdoğan, Kabine toplantısının dışında Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlenecek 1’inci Su Şurası’na da katılacak. Erdoğan hafta içinde, Kütüphaneler Haftası Açılış ve Ödül Töreni’nde ve AK Parti’nin Meclis Grup Toplantısı’nda konuşacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan ayrıca, bu hafta toplanacağı ifade edilen Milli Güvenlik Kurulu’na başkanlık edecek.