Siyaset Türkiye-Malezya ilişkilerinde yeni dönem! Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan önemli açıklamalar

Türkiye-Malezya ilişkilerinde yeni dönem! Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan önemli açıklamalar

07.07.2022 - 14:54 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Malezya Başbakanı İsmail Sabri Yakub ile anlaşmaların ardından ortak basın toplantısı düzenledi. İki ülke ilişkilerinde önemli anlaşmaların yapıldığına değinen Erdoğan, 'Ekonomi, yatırım ve ticaret başta olmak üzere savunma sanayii, eğitim, teknoloji, sağlık, iletişim gibi konuları kapsamlı şekilde ele aldık.' dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şöyle; Malezya Başbakanı'nı ve heyetini Ankara'da kabul etmekten büyük memnuniyet duyuyorum. Bugün yaptığımız görüşmelerde ekonomi, yatırımlar ve ticaret başta olmak üzere savunma sanayii, teknoloji, sağlık ve iletişim gibi çeşitli alanlardaki ilişkilerimizi kapsamlı şekilde ele aldık.

Haberin Devamı

İKİ ÜLKE İLİŞKİLERİNDE YENİ DÖNEM

Her geçen gün daha da derinleşen iş birliğimizi ileriye taşıma kararlılığımızı bu vesileyle bir kez daha teyit ettik. Sayın Başbakanın teklifi üzerine ülkelerimiz arasındaki ilişkileri stratejik ortaklıktan kapsamlı stratejik ortaklık seviyesine yükseltme kararı aldık. Bu da münasebetlerimizin ulaştığı müstesna seviyenin yeni bir nişanesi olmuştur.

Malezya aynı zamanda ASEAN bölgesindeki en büyük ticari paydaşımız konumundadır. Salgına rağmen ticaret hacmimiz geçen sene yaklaşık yüzde 50 artışla 3,5 milyar dolar seviyesini aşmıştır. Bu yılın ilk 6 ayındaki rakamlar da istikrarlı artışın devam ettiğini gösteriyor. Mevcut ivme 2024 yılı için belirlediğimiz 5 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefini kısa süre içerisinde yakalayacağımıza işaret ediyor.

Haberin Devamı

Serbest Ticaret Anlaşmamızın hizmetler, yatırımlar ve elektronik ticareti kapsayacak şekilde genişletilmesinin ekonomik ve ticari bağlarımızı daha da güçlendireceğine inanıyorum. Bu güncellemeyle hedeflerimize daha hızlı adımlarla ilerleme, mal ve hizmet ticaretini daha dengeli hale getirme imkanına kavuşacağız.

Türkiye-Malezya ilişkilerinde yeni dönem Cumhurbaşkanı Erdoğandan önemli açıklamalar

"MUTABIK KALDIK"

Yeni iş birliği modellerine ve yatırım projelerine ilişkin fikir teatisinde bulunduk. Gıda güvenliği, enerji, çevre ve iklim değişikliği gibi günümüzün meydan okumaları karşısında dayanışmamızı artırma hususunda mutabık kaldık.

Yerli ve milli aşımız TURKOVAC’ın Malezya’da kullanıma sunulması dahil aşı teknolojisi transferi, tecrübe paylaşımı ve birlikte aşı geliştirme gibi konularda müşterek çalışmalar yürütmeyi planlıyoruz.

Savunma sanayii, eğitim ve iletişim alanlarında yeni anlaşmalar imzalamak suretiyle ilişkilerimizin ahdi zeminini tahkim ettik.

Görüşmelerimizde güncel küresel konular üzerinde de durduk. Bu kapsamda İslam dünyasını yakından ilgilendiren Rohingya ve İslam düşmanlığı gibi meseleleri ele aldık. Birleşmiş Milletler İslam İşbirliği Teşkilatı ve D8 gibi platformlarda dayanışmamızı artırarak özellikle sürdürme kararlılığımızı vurguladık. Türkiye olarak Yeniden Asya girişimimizle kazan-kazan anlayışımızla Asya'daki tüm kardeşlerimizle iş birliğimizi güçlendirmek için çalışıyoruz. Sektörel diyalog ortağı olduğumuz ASEAN ile iş birliğimizi diyalog ortaklığı statüsüne çıkarmayı hedefliyoruz. Bu vesileyle Asya Pasifik bölgesine yönelik girişimlerimizde Malezya'nın desteğini hep yanımızda hissettiğimizi özellikle belirtmek istiyorum. Bu desteğin artarak devam edeceğine eminim.

Haberin Devamı

Türkiye-Malezya ilişkilerinde yeni dönem Cumhurbaşkanı Erdoğandan önemli açıklamalar

MALEZYA BAŞBAKANI YAKUB'UN AÇIKLAMALARI

Sayın Cumhurbaşkanı ve ben verimli görüşmeler yaptık. Bugün Malezya-Türkiye ilişkilerinin daha kapsamlı düzeye çıkarılması konusunda mutabık kaldık. Malezya ve Türkiye gıda üretim kapasitesini arttırmak için gıda sektöründe araştırma ve geliştirmeyi güçlendirecektir.

Malezya-Türkiye ticaret açısından büyük potansiyele sahiptir. Yatırım açısından Türk yatırımcılarının Malezya'ya olan güvenini takdir ediyorum. 2 gün önce İstanbul'dayken yatırım işbirliğini keşfetmek için her 2 ülkenin kilit sektöründe çalışanlarla tanışma fırsatı buldum.

Sabiha Gökçen Havalimanı, Malezya'nın Türkiye konusundaki kararlılığını yansıtan bir mihenk taşıdır. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ben İslami bankacılık konusunda da konuştu. Eğitim konusunda çok güzel bir haber edindim.

Haberin Devamı

Sayın Cumhurbaşkanı'na söyledim bu görüşmede birkaç savunma sanayi şirketi ile buluştum. Türkiye hükümetine minnettarım. Biz uluslararası konusunda da konuştuk. Filistinlilere devamlı olarak yardımcı olacağız. Türkiye, Filistinlilere çok yardım etti. Biz Filistin'deki sorunları çözeceğiz. Biz barış arabuluculuğu teklif eden ilk ülke olarak Türkiye'ye teşekkür etmek istiyorum. İnşallah en kısa sürede bu sorunu halledebileceğiz.