Siyaset Son dakika: İsrail ile yeni dönem! Çavuşoğlu'ndan büyükelçilik açıklaması

Son dakika: İsrail ile yeni dönem! Çavuşoğlu'ndan büyükelçilik açıklaması

25.05.2022 - 19:09 | Son Güncellenme:

Gelen son dakika haberine göre; Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun tarihi ziyareti gerçekleşti. Bakan Çavuşoğlu'nun ziyareti Türkiye'den İsrail'e Dışişleri Bakanı düzeyinde 15 yıl sonra ilk kez gerçekleşmesi açısından büyük önem taşıyor. Çavuşoğlu son olarak yaptığı açıklamada "İsrail ile karşılıklı büyükelçi ataması konusunu Lapid'in Türkiye ziyaretinde değerlendirme kararı aldık" ifadelerini kullandı.

Son dakika: İsrail ile yeni dönem Çavuşoğlundan büyükelçilik açıklaması

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu "İsrail ile karşılıklı büyükelçi ataması konusunu Lapid'in Türkiye ziyaretinde değerlendirme kararı aldık" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Türkiye-İsrail İş Konseyi ve İsrail’deki Türkiyeliler Birliği mensuplarıyla bir araya geldi

Türkiye'den İsrail'e 15 yıl sonra dışişleri bakanı düzeyinde ilk ziyareti gerçekleştirilen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, temaslarına devam ediyor. Çavuşoğlu, başkent Tel Aviv’de Türkiye-İsrail İş Konseyi ve İsrail’deki Türkiyeliler Birliği mensuplarıyla bir araya geldi.

Son dakika: İsrail ile yeni dönem Çavuşoğlundan büyükelçilik açıklaması

15 YIL ARADAN SONRA BİR İLK

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun tarihi ziyareti gerçekleşti. Bakan Çavuşoğlu'nun ziyareti Türkiye'den İsrail'e Dışişleri Bakanı düzeyinde 15 yıl sonra ilk kez gerçekleşmesi açısından büyük önem taşıyor.

Çavuşoğlu'nun ziyareti sabah saatlerinde ilk olarak Yad Vashem Holokost Müzesi gezisiyle başladı. Bakan Çavuşoğlu Holokost kurbanlarına çelenk bıraktı. Müze Holokost kurbanlarının merkez anıtı olarak biliniyor.

Haberin Devamı

Bakan Çavuşoğlu ilk olarak İsrailli mevkidaşı Yair Lapid bir araya geldi ve baş başa görüşme gerçekleştirdi. Görüşme sonrası iki Bakan kameraların karşısına geçerek basın toplantısı düzenledi. İsrailli Bakan Lapid, "Türkiye ve İsrail ilişkilerde yeni bir sayfa açıyor" derken Bakan Çavuşoğlu, Filistin ve İsrail meselesi için 'İki devletli bir çözümün kalıcı barış için tek çözüm olduğuna inanıyoruz' dedi

Son dakika: İsrail ile yeni dönem Çavuşoğlundan büyükelçilik açıklaması

ÇAVUŞOĞLU'NDAN LAPİD'E TEŞEKKÜR

Toplantıda konuşan Çavuşoğlu, "Sayın Bakan Yair Lapid’e nazik daveti için ve bana ve heyetime göstermiş olduğu sıcak misafirperverlik için çok teşekkür etmek istiyorum. Aynı zamanda Sayın Bakan Lapid’e çok samimi ve açık bir şekilde bugün gerçekleştirdiğimiz hem baş başa görüşmemizde hem de aynı zamanda heyetlerarası görüşmemizde bu tutumu için de teşekkür ediyorum" dedi.

Çavuşoğlu, "Biz şu konuda hemfikir olduk. Farklılıklarımıza rağmen sürdürülebilir diyaloğun devam ettirilmesi faydalı olacaktır. Bu da birbirimizin hassasiyetlerine karşılıklı saygı temelli olmalıdır. Bu sadece bizim iki taraflı ilişkilerimiz için değil, aynı zamanda bölgemizdeki barış açısından da faydalı olacaktır ki görüşmelerimiz sırasında bizler de bölgesel konularla ilgili olarak da görüş alışverişinde bulunduk. Bundan dolayı da teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

TÜRKİYE İLE İSRAİL ARASINDAKİ İLİŞKİLERİN YENİDEN ARTIRILMASI VURGUSU

"Pozitif bir gündem üzerinde çalışmak anlaşmazlıkları da yapıcı şekilde ele almamıza yardımcı olabilir" diyen Çavuşoğlu, "Gerçekten de geçen Ramazan ayında devlet başkanları seviyesinde tesis etmiş olduğumuz diyalog, sükunetin korunmasına ilişkin çabalara da katkıda bulunmuştur" ifadelerini kullandı.

Çavuşoğlu, "Bizler aynı zamanda bakanlıklarımız ve ilgili kamu kurumlarımız arasında teknik toplantıları yeniden tesis etme üzerinde hemfikir olduk. Aynen Türkiye’de de ifade etmiş olduğumuz gibi benim Bakan Yardımcım Sayın Büyükelçi Önal ve Genel Müdür, daha sonra bu konuları önümüzdeki dönemde daha detaylı bir şekilde ele alacaklar. Sayın Bakan Lapid’in de ifade etmiş olduğu gibi bizler birçok alandaki ilişkilerimize yeniden enerji kazandırmaya ve bundan sonra farklı mekanizmaların toplantılarını yeniden oluşturmaya ve sivil havacılıkla ilgili görüşmeleri yeniden başlatmaya hemfikir olduk. Bizler de ulusal havayolunuz ve İsrail’den diğer şirketlerin farklı destinasyonlara, Türkiye içerisindeki farklı şehirlerle İsrail arasında uçuşların gerçekleştirilmesine katkıda bulunacağız" dedi.