Siyaset Stokçuya 2 milyon lira ceza geliyor

Stokçuya 2 milyon lira ceza geliyor

14.12.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

AK Parti, stokçuluk ve fahiş fiyata verilen cezaların artırılmasına yönelik kanun teklifini Meclis'e sundu. Teklife göre piyasayı bozan, fahiş fiyat uygulayan üretici, tedarikçi ve perakendecilere 2 milyon liraya kadar para cezası verilecek.

Stokçuya 2 milyon lira ceza geliyor

MİTHAT YURDAKUL Ankara - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın stokçuluk yapanlara yönelik uyarısının ardından, stokçuluk ve fahiş fiyata verilen cezaların artırılmasına yönelik kanun teklifi TBMM'ye sunuldu. AK Parti'nin kanun teklifine göre, piyasa bozan, piyasa dengesini bozan, fahiş fiyat uygulayan üretici, tedarikçi ve perakendecilere 2 milyon liraya kadar para cezası verilebilecek.

Haberin Devamı

Yılbaşında yürürlükte olacak

Kanun teklifiyle; bir mal veya hizmetin satış fiyatında fahiş artış yapan, piyasada darlık yaratıcı, piyasa dengesini ve serbest rekabeti bozucu faaliyetlerde bulunan, tüketicinin mallara ulaşmasını engelleyici faaliyetlerde yer alan üretici, tedarikçi ve perakendecilere verilen cezalar artırılacak. Teklife göre, bu fiilleri işleyenlere verilen 50 bin lira ile 500 bin lira arasında uygulanan cezalar, 200 bin lira ile 2 milyon lira arasına çıkarılacak. Düzenleme yasalaşırsa yılbaşında yürürlüğe girecek.

Teklifin gerekçesinde, fahiş fiyat gibi piyasa bozucu faaliyetten ceza verilen üretici, tedarikçi ve perakendecilerin ekonomik büyüklüklerinin, birbirinden farklı olduğuna işaret edildi. Düzenlemeden, aşırı fiyat artışına giden, stokçuluk yapan tüm kesimler etkilenecek. Yapılan değişiklik ile kanundaki cezaların etkinliğinin ve caydırıcılığının artırılmasının amaçlandığı, alt ve üst sınırların yeniden belirlenmesiyle hakkaniyetli ceza uygulanmasına olanak sağlandığı vurgulandı.

Haberin Devamı

Teklifte yer alan bir başka maddeyle, Türkiye Denizcilik İşletmeleri ve TCDD'ye ait özelleştirilen limanların, 49 yıldan az olan sözleşme sürelerinin, sözleşmeden kaynaklanan tüm yükümlülüklerin yerine getirilmesi ile davalardan vazgeçilmesi halinde 49 yıla kadar uzatılması amaçlanıyor.

Kaçakçılık mahkûmuna lisans verilmeyecek

Rafinerilerin rafineri dışında LPG depolama ihtiyaçlarının karşılanmasını sağlayacak teklife göre, kaçakçılıktan kesinleşmiş mahkumiyeti olanlar, petrol piyasası kapsamında lisans alamayacak, akaryakıt bayisi işletemeyecek. Düzenleme, yüzde 10’dan fazla hissesi olan ortaklar ile yönetim kurulu üyelerini de kapsayacak. Yenilenebilir enerjide kapasite artışı sağlayanların yerli katkı fiyatından yararlanabilmesini getiren teklifle, Elektrik Piyasası Kanunu’na da ilave yapılacak. Bu maddeyle de ETİBANK, Türkiye Elektrik Üretim İletim A.Ş. ve özelleştirilen elektrik dağıtım şirketleri adına tapuda tescil edilmiş tesisler, TEİAŞ veya TEDAŞ’a harç ve hizmet bedeli ödenmeden devredilebilecek.