Siyaset TBMM’de ‘camlı oda’ ve ‘kırmızı plaka’ krizi

TBMM’de ‘camlı oda’ ve ‘kırmızı plaka’ krizi

10.01.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

TBMM Başkanlık Divanı üyeleri arasında oda ve plaka krizi yaşandığı öğrenildi. CHP’li Elif Doğan Türkmen duvarları camlı odadan rahatsızlığını iletirken bazı üyeler vekil oldukları ilin plaka numarasını istedi

TBMM’de ‘camlı oda’ ve ‘kırmızı plaka’ krizi

TBMM Başkanlık Divanı üyeleri arasında “camlı oda” ve “kırmızı plaka” krizi yaşandığı ortaya çıktı. Edinilen bilgilere göre, Başkanlık Divanı’nın CHP’li üyesi Elif Doğan Türkmen, makam odası dağılımında kendisine, “duvarları camlı” oda düşünce rahatsızlığını dile getirerek değiştirilmesini istedi. Gerekçe olarak kadın üye olduğunu ve camlı olması nedeniyle mahremiyetinin kalmadığını dile getiren Türkmen’e CHP’li diğer divan üyeleri de destek verdi. Camların buzlu olduğu ve içerinin görünmediği yönündeki Türkmen’i ikna çabaları ise sonuç vermedi. Bazı divan üyeleri de odalarının darlığından, milletvekili binasındaki ofislerden daha küçük olmasından yakınırken, bazı üyeler de odalarını danışmanlarla birlikte kullanmak zorunda kaldıklarını dile getirdi.

Haberin Devamı

Lokal projesi

TBMM Başkanı İsmail Kahraman, artan oda sıkıntısını yeni ofislerine taşınan milletvekillerinin boşalttığı eski Halkla İlişkiler Binası’nın A ve B bloklarına ilişkin planını anlatarak yatıştırmaya çalıştı. Plana göre, eski blokları kullanıma açılacak ve bazı idari birimlerin bu bloklara taşınmasıyla ana binada ciddi rahatlama olacak. Boşalan yerler divan üyelerinin kullanımına verilebilecek.

Saray’a bile taşındı

Oda krizi Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na da taşındı. TBMM Başkanlık Divanı’nın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı ziyaretinde TBMM İdare Amiri Ahmet Gündoğdu, milletvekili odalarından ve yeni binanın yetersizliğinden yakındı. Bu konuyu esprili bir dille gündeme getiren Gündoğdu, “milletvekillerine yeni bir bina yapılsın, yoksa Külliye’ye gelir yerleşiriz” dedi. Erdoğan, bu çıkışa gülümserken, milletvekili odalarının bulunduğu binanın yeni olduğunu anımsattı. Devreye giren TBMM Başkanı Kahraman, “bizim böyle bir talebimiz yok, tutanaklardan çıkarılsın” diye konuştu.

Haberin Devamı

Kırmızı plaka krizi

Başkanlık Divanı’ndaki kriz konularından biri de üyelere tahsis edilen makam araçlarının kırmızı plakaları oldu. Bazı üyeler, kendi ilinin plaka numarasına denk gelen makam arabasını kullanmak istedi. Ancak üyeler bu konuda uzlaşmaya varamadı. Edinilen bilgiye göre TBMM İdare Amiri olan Gündoğdu, Katip üye olan partili arkadaşı Osmaniye Milletvekili Mücahit Durmuşoğlu’nun kullandığı, “06” plakayı istedi. Böylece Gündoğdu, Ankara Milletvekili olarak makam aracında da kendi ilinin plakasını taşımak istedi. Ancak iki isim bu konuda mutabakat sağlayamadı. Divanda, Çorum Milletvekili ve İdare Amiri olan Salim Uslu da geçen dönem plaka becayişi ile 19 nolu plakayı almıştı. 30’a kadar plaka olması nedeniyle bütün illerin plaka numaraları Divan’da bulunmadığı için bu tür bir kriz bazı üyelerce anlamsız bulundu.