Siyaset Tepkiye Erdoğan’ın sözleriyle yanıt

Tepkiye Erdoğan’ın sözleriyle yanıt

04.11.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

AK Parti’nin hazırladığı başörtüsü ve ailenin korunmasıyla ilgili anayasa değişikliği teklifine olumsuz karşılık veren CHP, bu konuda kendisine gelebilecek eleştirileri Erdoğan’ın 2009’da İsviçre’de yapılan referanduma yönelik daha önce sarf ettiği ‘Hak ve özgürlükler oylama konusu olamaz’ sözleriyle yanıtlayacak... 

Tepkiye Erdoğan’ın sözleriyle yanıt

Mehtap Gökdemir - CHP, başörtüsüyle ilgili yasa teklifine iki maddelik anayasa değişikliği teklifi ile karşılık veren AK Parti’nin ortak çalışma önerisine “hayır” yanıtını, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ başkanlığında önceki gün destek talebiyle ziyarete gelen AK Parti heyetine net bir şekilde iletti.

Haberin Devamı

CHP bu tavrına yönelik, başta AK Parti olmak üzere çeşitli kesimlerden gelecek “yasa önerdiniz, anayasal güvenceye neden hayır dediniz?” tepkilerine karşı kullanacağı argümanları da peşinen hazırladı.

“Referanduma götürülemez”

Buna göre CHP, tavrını sahada Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sözleriyle savunacak. CHP, Erdoğan’ın Aralık 2009’da parti grubunda İsviçre’de gerçekleştirilen Müslümanlara ait mabetlerdeki minarelerin yapımına yasak getiren referandumu eleştirdiği konuşmasını hatırlatarak, “temel hak ve özgürlükler referanduma götürülemez” vurgusunu yapacak.

Erdoğan söz konusu konuşmasında “demokrasilerde referandumların da bir ölçüsü vardır. Her konuyu referanduma taşımak yanlıştır. Temel hak ve özgürlükler oylama konusu yapılamaz. Bir insanını insan hak ve hürriyetlerini, bir toplumun, bir halkın yaşam özgürlüğünü, inanç özgürlüğünü kalkıp da referanduma sunamazsınız. Ne yazık ki İsviçre’de bu yapılmıştır, yanlış yapılmıştır” ifadelerini kullanmıştı.

Haberin Devamı

CHP ayrıca “anayasada hak ve özgürlükleri korumaya yönelik hükümlerin AK Parti tarafından dikkate alınmadığı” iddiasını dile getirecek.

CHP, Anayasa’da basının hür olduğu ve sansür edilemez olduğu, izin almaksızın barışcıl gösteri ve yürüyüş düzenlenebileceğinin yazdığını, ancak “AK Parti’nin uygulamalarıyla bu hükümlerin geçersiz k ılındığını” söyleyecek. CHP AK Parti’nin başörtüsü önerisini “siyasi amaçla” getirdiği tezini savunacak.

AK Parti’nin anayasa değişikliği teklifinin Meclis’te referanduma gitmesini sağlayacak 360 oy desteğine dahi ulaşamayacağını öne süren CHP’li kurmaylar, olası bir anayasa referandumu ile Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerinin birlikte yapılabileceği yönündeki değerlendirmelere yönelik ise “Üçüncü bir sandığı icat etme çalışmasına alet olmayız. Her gün anayasayı çiğneyen birisiyle olmaz” görüşünü dile getiriyor.

‘Bay Kemal Londra’da’

Tepkiye Erdoğan’ın sözleriyle yanıt

HABER MERKEZİ - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun İngiltere’nin başkenti Londra’daki ziyaretleri sürüyor. Kılıçdaroğlu ziyarete ilişkin görüntüleri sosyal medya hesabından video klip halinde “Bay Kemal Londra’da” başlığıyla paylaşıyor. CHP liderinin bilimsel girişimlere yatırım sağlayan The Creator Fund şirketine yaptığı ziyarete ilişkin videoda şu bilgiler yer aldı: “The Creator Fund, 25’ten fazla üniversitede doktora programlarını takip ederek, yetenekleri gün ışığına çıkarıyor. Stanford Üniversitesi’nde master ve doktora yapan Jeremy Brown, fonun ortaklarından ve bir bilim insanı. The Creator Fund, Avrupa’daki Startup’lara değişen miktarlarda yatırım sağlayarak destek oluyor.” Kılıçdaroğlu, paylaşımına şu notu düştü: “Bu yatırımları ve iş modellerini hızla Türkiye’ye getireceğiz. Göreceksiniz, ülkemiz inovasyon odaklı yatırımlarla sıçrama yapacak.”
Alan Turing Enstitüsü Başkanı Doug Gurr ile de görüşen Kılıçdaroğlu o anlara ilişkin paylaşımında da “Veri bilimi ve yapay zeka dünyayı değiştiriyor. Türkiye olarak, dünyadaki bu dönüşümün ivmelenen bir paydaşı olacağız” dedi.

Haberin Devamı

Kılıçdaroğlu, sosyal medya hesabından paylaştığı bir başka videoda da gençlere seslendi. Kılıçdaroğlu, “Ürettiklerinizi satacaksınız. Ülkemizi de kendinizi de zenginleştireceksiniz. Emeğiniz para edecek. Çünkü hiçbirinizin yeri sokaklar değildir. Hepinizin yeri girişim evleridir. O parayı da size Bay Kemal kesinlikle bulacak. Size getirecek. Müsterih olun” dedi.