Siyaset Türkiye’den rest: Onlarla konuşun!

Türkiye’den rest: Onlarla konuşun!

12.08.2020 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türkiye, Doğu Akdeniz için Almanya’nın arabuluculuğuyla yürütülen görüşmeleri, Yunanistan-Mısır anlaşması üzerine durdurdu. Türkiye’nin tavrı üzerine Merkel, Erdoğan’dan telefon görüşmesi talebinde bulundu

Türkiye’den rest: Onlarla konuşun

Almanya’nın arabuluculuğunda Türkiye ve Yunanistan’ın Doğu Akdeniz’de anlaşma için yürüttüğü ancak Yunanistan’ın Mısır ile anlaşmasıyla durdurulan görüşmelerde hareketli dakikalar yaşanıyor. Son gelişmelerin ardından Almanya Başbakanı Merkel’in önceki gün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile telefonda görüşme talebinde bulunduğu öğrenildi.

Haberin Devamı

Almanya’nın arabuluculuğunda yürütülen, ancak Türkiye’nin son anda durdurma kararı aldığı Yunanistan görüşmelerinde yaşananların detaylarına Milliyet ulaştı.

Berlin’de buluşma

İki ülke yaklaşık 2.5 ay önce Almanya’nın da girişimleri ile masaya oturmaya karar verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu görev için Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’ı görevlendirirken, Dışişleri Bakanlığı ve askeri yetkililer de muhataplarıyla görüşmelere başladı.

Heyetler önce Atina’da ardından da İstanbul’da bir araya gelme konusunda anlaşırken Ayasofya’nın ibadete açılması tartışmaları nedeniyle Yunan tarafı, “Bu tartışma varken Atina’da görüşmek doğru olmaz” dedi. Heyet İstanbul’a davet edilirken “Orada görüşmek ise imkansız” karşılığı verildi. Daha sonra heyetler “tarafsız bölge” olarak Berlin’de bir araya gelmeye karar verdi.

Görüşmeler sonucu geçen hafta heyetler üç temel başlıkta anlaştı. Türkiye ve Yunanistan, Doğu Akdeniz krizinin sonuçlanması için “karşılıklı istikşafi görüşmelere başlanması”, “siyasi görüşmelere başlanıp, hız verilmesi” ve “askerler arasında güven beyanını artıran toplantılara yeniden başlanılması” konularında 7 Ağustos’ta ortak niyet beyanı açıklamasına hazırlanılırken, Yunanistan bu açıklamaya saatler kala 6 Ağustos’ta Mısır ile deniz yetki anlaşması imzaladı.

2.5 aylık görüşmeler boyunca Yunan tarafından, “Biz Mısır ile görüşüyoruz” gibi bir ifade kullanılmamışken ortaya çıkan durum üzerine Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın başta olmak üzere Türk tarafı muhataplarına ulaşarak, “Bu girişimi kabul etmiyoruz, bir daha olmayacağına dair söz istiyoruz” mesajını iletti.

Haberin Devamı

‘Kabul etmiyoruz’

Kalın muhatabına “Türkiye Cumhuriyeti adına müzakere yapan kişi olarak Türkiye’yi dışarıda bırakan, Doğu Akdeniz’de ikili, üçlü ya da çoklu her türlü girişimi kabul etmediğimizi iletiyorum. Bunu kayda geçiriyorum. Biz bir taahhüdün altına giriyoruz ve aynı tavrı da sizden bekliyoruz” dedi.

Yunan tarafı ise “Bu bizim Türkiye görüşmelerimiz ile ilgili bir konu değil. Mısır ile çalışıyorduk, denk geldi” karşılığını verdi. Yunanistan’ın tavrı nedeniyle konu Cumhurbaşkanı Erdoğan’a aktarıldı. Erdoğan da “görüşmeleri durdurun” talimatı verince açıklamadan vazgeçildi.

Konunun iletildiği Alman makamları ile süreçten haberdar olan NATO yetkilileri Mısır ile yapılan anlaşmadan önceden haberleri olmadığını iddia ederek Türkiye’nin masadan kalkmamasını istedi. Ankara’nın yanıtı da “Artık bunu bizimle değil, Yunanistan ile konuşun” oldu. Türkiye’nin Merkel’in ricası ile Oruç Reis’i bölgeye göndermeyerek “jest” yapıldığı da buna karşın Yunanistan’ın tavrının kabul edilemeyeceği de taraflara iletildi.

Haberin Devamı

Bugün veya yarın

Bu gelişmeler üzerine Türkiye, Oruç Reis’i Navtex ilan ettiği bölgeye gönderdi. Türkiye, NATO, AB ve Alman makamlarla diplomatik temaslarını sürdürürken, Yunanistan’ın tavrı da eleştirildi. Almanya Başbakanı Merkel’in ise önceki gün Erdoğan ile telefonda görüşme talebinde bulunduğu, bugün veya yarın ikili arasında bir görüşme gerçekleşebileceği kaydedildi.

Oktay: Selam olsun

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, sosyal medya hesabından “Kara sınırlarımızda olduğu gibi #MaviVatan’ın her bir karışında egemenlik vazgeçilmezimizdir. Gemilerimiz sözde anlaşmalara ve Akdeniz’de uluslararası hukuku hiçe sayanlara aldırış etmeden rotasında ilerliyor. Ülkemizin Akdeniz’de yol alan kal elerine selam olsun” ifadelerini kullandı.

Dışişleri’nden Oruç Reis haritası

Dışişleri Bakanlığı İkili Siyasi İşler ve Denizcilik-Havacılık-Hudut Genel Müdürü Büyükelçi Çağatay Erciyes, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Oruç Reis’in faaliyet yürüttüğü bölgeyi gösteren haritaya yer verdi. Bölgede gerilim yaratanın maksimalist talepleriyle Yunanistan olduğunu belirten Erciyes paylaşımında, Türkiye’nin hukuki tezlerini özetledi. Erciyes, “Yunanistan ana karasına 580 kilometre uzaklıktaki Kastellorizo (Meis) adlı 10 kilometrekarelik Yunan adası nedeniyle Yunanistan, 40 bin kilometrekare deniz yetki alanı talep ederek, Oruç Reis’i durdurmaya ve Doğu Akdeniz’i Türkiye’ye kapatmaya çalışmaktadır” dedi.

Türkiye’den rest: Onlarla konuşun