Tatil Estergon Kalesi Nerede, Hangi Ülkede? Tarihi Kalenin Özellikleri Ve Hikayesi

Estergon Kalesi Nerede, Hangi Ülkede? Tarihi Kalenin Özellikleri Ve Hikayesi

24.09.2020 - 14:02 | Son Güncellenme:

Esztergon (Macarca telaffuzu Estergon olan), kuzey Macaristan’da başkent Budapeşte’nin kırk altı kilometre kuzey batısında bir şehirdir. İşte, Estergon Kalesi hakkında merak edilen tüm detayları sizler için derledik.

Estergon Kalesi Nerede, Hangi Ülkede Tarihi Kalenin Özellikleri Ve Hikayesi

Komarom Esztergom ilçesinde Slovakya sınırını oluşturan Tuna nehrinin sağ kıyısında yer almaktadır. Bu şehir Macaristan Kralı dördüncü Bela’nın kraliyet koltuğunu Buda’ya taşıdığı on üçüncü yüzyılın ortalarına kadar Macaristan’ın başkentiydi.

On üçüncü yüzyılın başında yapıldığı düşünülen Estergon kalesi de bu şehirde bulunmaktadır. Moğol istilasına kadar krallığın idari ve dini merkezi olarak anılmıştır.

Estergon Kalesi Nerede?

Estergon Kalesi Macaristan’da bulunmaktadır.

Estergon Kalesine Nasıl Gidilir?

Estergon kalesine ulaşım sağlamak için üç farklı araç seçeneği bulunmaktadır. Bu araçlar otobüs, tren ya da arabadır. Budapeşte şehir merkezinden kişiye özel araçla 10, 117 ve 111 numaralı karayolları takip edilerek ulaşılabilir. Nyugati tren istasyonundan S72 numaralı tren ile ya da Arpad köprüsünün Buda tarafından kalkan 2855 numaralı otobüs ile gidilebilir.

Estergon Kalesinin Tarihi?

Kasabanın dolambaçlı sokakları, kilise kuleleri ile tarihi bir atmosfer yaratmaktadır. Estergon Bazilikasının altında, dağın kenarında, Estergon kalesinin kalıntıları olan eski surlar ve burçlar bulunmaktadır. Osmanlı döneminde inşa edilen kraliyet sarayı ve kraliyet kalesinin bir bölümünün kalıntıları 1930’lu yıllara kadar toprağa gömülmüştü. Kalenin çoğu kısmı 1934 ile 1938 yıllarında keşfedilmiş ve restore edilmiştir. Ancak bugün bile devam eden arkeolojik kazılar vardır. Romanesk üslup ile inşa edilmiş dar merdivenlerden, sokaklardan, kemer altlarından ve kapılardan geçilir. Kalenin bu kısmı Kral Bela III zamanında inşa edilmiştir. Eşiyle birlikte gelen Fransız mimarlar on ikinci yüzyıl sonlarında geç Roma ve erken Gotik binayı inşa etmiştir. Kalenin duvarları hala bazilikanın kuzey kesiminde durmaktadır.

Haberin Devamı

Estergon Kalesinin Genel Özellikleri

Macaristan krallarının yaşadığı Estergon şehrindeki en önemli turistik yerlerden biridir. Bazilika ve tepesinde kraliyet ailesinin bulunduğu elli metre yüksekliğindeki Kale Tepesi’nde yer almaktadır. Kasabanın üzerinde yükselen Kale Tepesi, Visegrad Dağları’nın bir parçası olan Vaskapu zirvesi ve ayaklarındaki Tuna Nehri gibi doğal güzellikleri içeren bir manzara sunmaktadır. Kale Tepesindeki en önemli anıt kraliyet kalesidir.

Kaleyi ilk kez inşa eden devlet kurucusu Aziz I. Stephen’ın babası Prens Geza’dır. Ancak burası aynı zamanda Macar Tarihinin, Arpad’ın hükümdarlığı da dahil olmak üzere, Avrupa açısından önemli dönemleri olan pek çok farklı bölümünü yansıtır. Hanedan dönemi, Başpiskopos Janos Vitez dönemi ve Türk dönemi bunlara örnek olarak verilebilir. Kalenin duvarları arasında bir sanat galerisine ev sahipliği yapan Yuvarlak Tabya, açık hava Kale Tiyatrosu ve Aziz Stephen’ın Taç Giymesi adlı dev heykel yer almaktadır.