04.03.2021 - 17:21 | Son Güncellenme:
Niğde Gezilecek Yerler (2020) - Niğde Mutlaka Gezilmesi Gereken Yerlerin ListesiÜlkemizde mutlaka gezilmesi gereken şehirlerden birisi de Niğde'dir. Kültürel zenginliğinin yanı sıra, tarihi yerler ve doğal güzellikler Niğde'yi özel kılan sebepler arasındadır. Arkeolojik kazılar sonrasında binlerce yıllık Niğde tarihinin sergilendiği müzeler, tarihi mekanlar ve daha birçok mekanı, sizler için listeledik. Gezi rehberi olarak hazırladığımız listemizi, Niğde şehrimize gitmeden önce göz atmanızı tavsiye ediyoruz. İşte Niğde ilimizde mutlaka gezip görülmesi gereken birbirinden farklı yerler. İç Anadolu Bölgesinde yer alan Niğde, biri merkez olmak üzere 6 ilçeye sahiptir. 2019 verilerine göre 364 bin nüfusu olan şehrimiz, her geçen gün gelişiyor denilebilir. Kültürel çeşitliliğin çok fazla olduğu şehirde, birbirinden farklı medeniyetlerin izlerini görmek mümkündür. Günümüzde de farklı etnik gurupların bir arada yaşadığı Niğde, hayatın canlılığı, insanların samimiyetiyle biliniyor.Doğal güzelliklerinin yanı sıra, hayat telaşının çok yoğun yaşanmadığı Niğde nispeten sessiz bir şehir diyebiliriz. İç Anadolu Bölgesinde gezilmesi gereken şehirler listesinde mutlaka zirvede yer alması gereken Niğde, tarihi yerler ve ilginç mekanlarla gezi sevenlerin de gözdesi durumunda.Binlerce yıllık geçmişini Niğde ilimize henüz ilk adım attığınız zaman hissedebilir, şehrin halen o eski dönemini koruyabildiğini görebilirsiniz. Eğer seyahat etmeyi seviyorsanız, Niğde için en az 4 gününüzü ayırmanız gerekiyor. Türkiye'nin önemli şehirlerinden Niğde'de daha güzel zaman geçirmek adına yer verdiğimiz her mekana gitmenizi tavsiye ederiz.
Yapılan arkeolojik çalışmalar sonucunda yerleşimin henüz Milat Öncesi 6050-4911 yıllarında olduğu anlaşılmıştır. Bahçeli beldesinde yer alan Köşk Höyük, Roma havuzunun hemen doğu kısmında yer alan kayalık yamaçta bulunuyor. 1981 yılından bu yana Arkeolojik çalışmaların devam ettiğini söyleyebiliriz. Niğde'de turistler tarafından en çok merak edilen mekan olan Köşk Höyük'ü mutlaka ziyaret etmenizi tavsiye ediyoruz.
Kapadokya Bölgesi içerisinde günümüze kadar ulaşabilmiş en büyük manastır olan Gümüşler Manastırı, Gümüşler Kasabası sınırlarında bulunuyor. Manastırda yer alan bölümlerin birçoğunun işlevinin ne olduğu tam olarak bilinmiyor, ancak burada üç farklı usta kişinin çalıştığı tahmin ediliyor. Gümüşler Manastırı, hem Kapadokya hem Niğde için çok büyük bir turizm merkezidir. Sizde tarihe meraklıyım diyorsanız, Gümüşler Manastırını mutlaka görmeniz gerekiyor.
Kemer Hisar Kasabası sınırlarında bulunan antik Tyana Ören Yeri, farklı dokusuyla buraya gelen ziyaretçilerine önemli zamanlar yaşatıyor. Bir bölümünde farklı antik heykellerin bulunduğu ören yeri kalıntılarının büyük bölümü, Niğde Müzesinde ziyarete açık şekilde sergileniyor. Tyana Ören Yeri, 1. 2. ve 3. sit alanı olarak kabul edilmiştir.
Niğde'nin sancak beyi olan Ziynettin Beşare tarafından 1223 yılında inşa ettirilen cami, mimar üstad Sıddık ve Gazi tarafından yapılmıştır. İşlevini şuana kadar devam ettirmeyi başaran cami, birkaç onarım dışında tadilat görmemiştir. Çok farklı hikayelerin söylenti şeklinde ifade edildiği Niğde Alaaddin Cami, şehrin en önemli mimari yapılarından birisi sayılır. Caminin mimarlarının ne kadar usta olduklarını göz önüne alındığında, bu yüzden bile ziyaret edilebilir.
Bolkar dağlarında yer alan Çinili Göl, Niğde'de gezilecek eşsiz yerlerden birisidir. 25.000 metrekare yüz ölçümüne sahip olan Çinili Göl, 2600 metre yüksektedir. 100 metre derinliğe kadar ulaşabilen bu buzul göl, halk arasında daha çok 'Dipsiz Göl' olarak biliniyor. İçmeye elverişli olan suyu lacivert rengindedir. Toros Kurbağasının yaşam alanı olarak bilinen Çinili Göl, Niğde'nin en önemli manzaraları arasında bulunuyor. Dilerseniz ailenizle gelip kamp yapabilir, doğal yaşam alanında birkaç günlük kamp planı yapabilirsiniz.
Niğde için çok önemli bir yer tutan Kayardı Bağları, yeşilin her tonunu görebileceğiniz güzel bir cennet gibidir. Yaşaması ve yaşatılması için seferberlik ilan edilen Kayardı Bağları, şehrin soluklanma merkezi olarak anılıyor. Bağ arasında birçok ev bulunduğunu hatırlatalım. Bol oksijen merkezi Niğde Kayardı Bağlarına mutlaka gitmenizi tavsiye ediyoruz.
Sönmüş volkanik dağ özelliğini taşıyan Göllü Dağ, Kömürcü Köyü yakınlarında bulunuyor. Eğlenceli bir keşif isteyenlerin uğrak yerlerinden olan Göllü Dağ keşfedilmeyi bekleyen Niğde güzellikleri arasında bulunuyor. Bu yüzden Niğde seyahat planınızda mutlaka yer vermenizi tavsiye ediyoruz.
Karatlı kasabasında bulunan güzel yer, Niğde'de keşfedilmeyi bekleyen mekanlar arasında bulunuyor. Vadinin güney kısmında 11, kuzey yamacında ise 4 olmak üzere toplamda 15 adet mezar bulunuyor.
Doğa sporları ve dağcılıkla ilgilenenlerin gözde mekanlarından birisi olan Cımbar Vadisi içerisinde dönemsel olarak dağ tırmanışı gerçekleştiriliyor. Bu konuya merakınız olmasa bile Cımbar Vadisini ziyaret edip, doğal güzelliğini keşfedebilirsiniz.
Romalılar döneminden kalma bu antik havuz, Bahçeli Beldesi sınırlarında bulunuyor. Adana-Kayseri yolu üzerinde 1 kilometre sol tarafta bulunan antik havuzu mutlaka görmenizi tavsiye ediyoruz. Niğde şehrimizin güzellikleri işte bu şekildedir. Vakit kaybetmeden bu keşif yolculuğuna çıkmanızı ve bu güzel yerleri görmenizi öneriyoruz.