Tatil Horasan Nerededir, Nereye Bağlıdır? Horasan Bölgesi Hangi Ülkededir?

Horasan Nerededir, Nereye Bağlıdır? Horasan Bölgesi Hangi Ülkededir?

04.04.2023 - 14:11 | Son Güncellenme:

Tarih kitaplarından çok fazla ismini duyduğumuz, Horasan eski Farsça dilinde güneş ya da doğan güneş anlamına gelmektedir. Güneşin doğduğu yer anlamını taşımaktadır. Bu isimde büyük ihtimalle Sasaniler döneminde ortaya çıkmış ve çok kısa zamanda da yaygınlaşmıştır. Tarihte Horasan İran'ın kuzeydoğusunda bulunan çok geniş bir coğrafi bölgenin adı olarak bilinmektedir. İşte, merak edilen tüm detaylar.

Horasan Nerededir, Nereye Bağlıdır Horasan Bölgesi Hangi Ülkededir

 Günümüzde ise bölgenin toprakları 3 parçaya ayrılmış olmakta Merv, Nesâ ve de Serahs bölgesi Türkmenistan'da, Belh ve Herat bölgesi de Afganistan'da, kalan kısım da İran sınırlarının içinde yer almaktadır. 

Haberin Devamı

 Horasan Nerededir? Nereye Bağlıdır?

 Horasan İran'ın kuzeydoğu ve doğusunda bulunan bölgeye verilen ad olarak bilinir. Farsça bir kelime olmakta ve Horasan güneşin yükseldiği yer anlamına da gelmektedir. Horasan'da; Horasan Türkleri, Farslar, Türkmenler ve de Kürtler yaşamaktadır. Kuzey Horasan'ı inceleyecek olursak;

 Merkezi, Bucnurd olmakta ve diğer şehirleri de Şirvan, Maneh, Cacarm, Samlaghan ve İsfarayen

 Güney Horasan'ın merkezi de Bircand olmakta ve diğer şehirleri de; Nahbandan, Sarayan, Sarbişeh olmaktadır. 

 Razavi Horasan'ın ise merkezi; Meşhed olmakta ve diğer şehirleri de; Dargaz, Goçan, Çenaran, Fariman, Serahs, Türbet Cam, Ferdows, Taybad, Gayen, Kaşmar, Nişabur, Bardaskan, Sabzevar, Gonabad, Boshrooyeh, Kalat, Haf ve Roşthar ve Khalil Abad olmaktadır.

Haberin Devamı

 Horasan Bölgesi Hangi Ülkededir? 

 Sasaniler döneminde Horasan bölgesi, İran topraklarını, biri güneşin ülkesi anlamında olan Horasan olmak üzere 4 parçaya bölmüşlerdir. İran'dan sonra da sırası ile Afganistan, Pakistan, Türkmenistan ve Tacikistan'ın sınırları içinde de alanları bulunmaktadır. 

 Horasan bölgesinin kuzeyi dağlık olmakta ve dağları, güneydoğu istikametinde ve 2 silsile şeklinde Kuzey Afganistan'da bulunan Benditürkistan, Hindukuş ve Sefîdkûh dağlarına ulaşmaktadır. Bu silsilelerin de Türkmenistan'ın çölleri boyunca devam eden çeşitleri de Küpet, Karadağ, Gülistan, Hezarmescid olmaktadır. Elburz sıradağlarının uzantısı da Şahcihan, Kûhibinâlûd ve Aladağ kütlelerinden oluşmaktadır. 

 Genel olarak, Horasan bölgesinin en geniş olan bölümü İran'ın elinde olmaktadır. Diğer adı geçen 2 devletle de İran'ın başka eyaletlerinden olan; Kirman, Simnân, Mâzenderan, Belûcistan Yezd ve Sîstan'la çevrili olmaktadır. Aynı zamanda idari merkezi de dini bir merkez haline olan Meşhed olmaktadır.