Tatil Yoros Kalesi İstanbul'un Neresinde? Tarihi Kalenin Özellikleri Ve Hikayesi

Yoros Kalesi İstanbul'un Neresinde? Tarihi Kalenin Özellikleri Ve Hikayesi

24.09.2020 - 03:10 | Son Güncellenme:

Yoros Kalesi, tarihi özellikleri bakımından İstanbul’un en önemli kültür yapılarından biridir. İstanbul Boğazı’na hakim bir tepede bulunan kale, İstanbul’daki tek Bizans kalesidir. Boğazı koruma amacıyla inşa edilen kale, 19. Yüzyılda modern topçu birliklerinin devreye girmesiyle, terkedilmiştir. Yoros Kalesi hakkında daha detaylı sizler için derledik.

Yoros Kalesi İstanbulun Neresinde Tarihi Kalenin Özellikleri Ve Hikayesi

Kaleye verilen Yoros isminin tam olarak anlamı bilinmiyor. Bu konuda birçok fikir ve söylem bulunuyor. Hieron (kutsal yer), Ourius (uygun rüzgarlar) ve Oros (dağ) gibi sözcüklerden geldiği rivayet ediliyor. Türk halkı bu kaleyi Ceneviz Kalesi veya Anadolu Kavağı Kalesi olarak da biliyor.

Yoros Kalesi Nerededir?

Yoros Kalesi, İstanbul’un Anadolu yakasında Beykoz ilçe sınırları içerisinde yer alıyor. İstanbul Boğazı’nın Karadeniz’e açılan bölümünde Anadolu Kavağının en tepe noktasında bulunuyor.

Yoros Kalesine Nasıl Gidilir?

Yoros kalesine deniz yoluyla, toplu taşıma araçlarıyla ve özel aracınızla gidebilirsiniz. Deniz yoluyla gitmek isterseniz Anadolu Kavağı güzergahına giden şehir hatları vapuruna biniyorsunuz. İskele ile kale arası 850 metredir.

Avrupa veya Anadolu yakasından kaleye toplu taşıma araçlarıyla gitmek isterseniz öncelikle Üsküdar’a geliyorsunuz. Üsküdar toplu taşıma duraklarından Beykoz hattına giden 15A belediye otobüsüne veya dolmuşlara binebilirsiniz.

Özel aracınızla kaleye gitmek istiyorsanız TEM’den Beykoz-Kavacık sapağından yeni yolu takip ediyorsunuz.

Yoros Kalesi Hakkında Bilgi

Yoros Kalesi, Doğu Roma İmparatorluğu döneminde yapılmıştır. Karşı kıyıda Rumeli Kavağındaki İmros Kalesi ile birlikte, Boğaz’a girişi kontrol etmek amacıyla yapılmıştır. Kalenin uzunluğu doğudan batıya 500 metre kadardır. Genişliği ise 60-130 metre arasında değişiyor.

Yoros Kalesi, uzun yıllar Ceneviz kalesi olarak anılmıştır. Bunun nedeni 100 yılın üzerinde Cenevizlilerin egemenliği altında olmasıdır.

Kalenin kapladığı alan İstanbul’daki diğer kalelerin kapladığı alandan çok daha büyüktür. Kalenin içindeki kulelerin bazıları hâlâ iyi durumdadır. Duvarlarda Yunanca yazıtlar bulunuyor. 2013 ve 2014’de yapılan kazılar sonucu bulunan 661 tarihi eseri, bir yıl sonra çalınmasıyla, kale gündeme oturmuştur.

Yoros Kalesi Tarihi

Kale, 1261’de İmparator 8. Mihael Paleologos tarafından yaptırılmış. 1305 yılında Şile kalesiyle beraber Türklerin egemenliği altına girmiştir. 1348 yılında Cenevizlilerin egemenliğine girmiş, 1452 yılına kadar Cenevizlilerin elinde kalmıştır.

1452’de Fatih Sultan Mehmet kaleyi fethetmiştir. II. Bayezid döneminde kale tamir ettirilerek, içine mescit yapılmış. Kale dizdarı Mehmed Ağa da bir hamam inşa ettirmiştir.

19. yüzyıla kadar boğazı koruma görevini sürdüren kale, modern topçu birliklerinin oluşturulmasıyla terkedilmiş ve daha sonra turizme açılmıştır.

Yoros Kalesi Özellikleri

Kale, Bizans dönemi özelliklerini taşısa da, Cenevizliler kendi mimari özelliklerini de eklemişlerdir. Kale, taş dizileriyle beraber tuğla hatıl eşliğinde inşa edilmiştir. Kalenin kapısı, devşirme malzeme ve mermer bir çerçeveye sahiptir. Kapı 20 metre yükseklikteki iki burcun arasında bulunuyor. İki burç da silindir şeklinde yükseliyorlar.

Burçların dışarı bakan taraflarında işlenmiş salip ve bunun kolları arasında Grek yazısı ile Hz. İsa (as)’ın sıfatı ve adını belirten harfler bulunuyor.

Yoros Kalesi Giriş Ücreti

Yoros Kalesine ziyaretlerde ücret alınmıyor. Muhteşem boğaz manzarası izlemek, tarihe yolculuk yapmak istiyorsanız bu ücretsiz fırsatı değerlendirebilirsiniz. İsterseniz kalenin yanındaki kafe-restoranda vakit geçirip, manzaranın keyfini çıkarabilirsiniz. Hafta sonunu değerlendirmek istiyorsanız piknik yapmak için müsait yerler bulunuyor. Ailenizle, arkadaş grubunuzla piknik yapıp, unutulmaz fotoğraflar çekebilirsiniz.