Teknoloji Adata XPG Emix H30 ve Solox F30 oyun kulaklığı inceleme

Adata XPG Emix H30 ve Solox F30 oyun kulaklığı inceleme

02.07.2018 - 13:26 | Son Güncellenme:

Uzay yolu filmlerinden fırlamış gibi görünen Emix H30, 53mm’lik sürücüleri sayesinde geniş ses aralığı sunmanın yanında oldukça güçlü bas tonlar üretebiliyor. H30’a eşlik eden Solox F30 ise hem bir harici ses kartı hem de amplifikatör görevi görüyor. Biz de Adata’nın oyuncular yönelik XPG Emix H30 ve Solox F30 oyun kulaklığını inceledik.

Adata XPG Emix H30 ve Solox F30 oyun kulaklığı inceleme

Onur Binay/milliyet.com.tr

Haberin Devamı

Emix H30 oyun kulaklığı ve Solox F30 harici USB ses kartı başlangıçta iki ayrı ürün olarak duyuruldu. Ancak ADATA ilerlediği yolda bunu değiştirmeye ve birbirleriyle ince ayarlı olduklarını iddia ederek bunları birlikte satmaya karar verdi.

Bu paketin hiçbir parçasını bağımsız bir ürün olarak satın almanın yolu yok. Gelecekte bunu mümkün kılacak herhangi bir planları var mı bilmiyorum. Şöyle de bir durum var, güzel bir kulaklığınız varsa ve sadece harici bir ses kartı arıyorsanız (ya da tam tersi), iyi şanslar. Çünkü bu anlaşma ya hep ya da hiç üzerine kurulu.

Bu, ADATA açısında da aslında riskli bir hareket. Bu, paketin tüm bölümleri eşit derecede iyi ve toplama baktığımızda aslıdan çok da pahalı değil. Bu incelemede, gerçekten ADATA XPG ses ürünlerinin sizin için paradan tasarruf ettirecek ürünleri olup olmadığını konuşacağız.

Haberin Devamı

Adata XPG Emix H30 ve Solox F30 oyun kulaklığı inceleme


Kutudan başlayalım

Üç farklı cihaz içerdiğinden, kutunun büyük olması sürpriz değil. Kutunun ön kısmında, kulaklığın alt kısmındaki ses kartıyla birlikte durduğu bir fotoğraf var. Oradan, ses kartının kızaklı bir yapıda olduğunu da görebilirsiniz.

Kutunun arkası, Emix H30 kulaklık ve Solox F30 ses kartının önemli yönlerini gösteriyor.Buradan, ses kartının üç adet USB bağlantı noktası ve dört adet ekolayzer profiline sahip olduğuna, mikrofonunun çıkarılabileceğini, PC, konsollar ve mobil cihazları desteklediğini göreceksiniz.

Kulaklık, stand, ses kartı, çıkarılabilir mikrofon, USB güç kablosu, kullanım kılavuzu ve çantanızı veya ses kartınızı hareket halindeyken yanınıza almak için her şeyi paketleyen bir çanta derken kutu içeriği bitti.

Adata Emix H30 kulaklık

Adata Emix H30, böyle bir cihazdan bekleyebileceğiniz çoğu özellikle birlikte geliyor. Emix H30, iki ayrı ses girişi (mikrofon girişi ve ses çıkışı) ve ek bir USB fişi ile donatılmış analogoyun kulaklığı. Tahmin edersiniz ki, bunların ikisi de kulaklığa güç sağlamak için kullanılıyor.

Sol ve sağ kulaklıkları birbirine bağlayan dış kafa bandı metalden yapılmış. Bunun altında duran ikincil, iç kafa bandı da var. İç tarafı, köpükle doldurulmuş yumuşak yastıklarla kaplı. Genel olarak bu ve çift kafa bandı tasarımı sayesinde, Emix H30 kafanızın üstünde birkaç saat durduktan sonra bile rahat hissettiriyor. Çift kafa bandı tasarımının pratikliği de mükemmel, hiçbir şeyi ayarlamaya hiç gerek yok.

Haberin Devamı

Kulak yastıkları çok büyük. 10 santimetrelik çapa sahipler, iç çapı ise 6 santimetre. Bu da kulaklarınızı tamamen çevrelemek için fazlasıyla yeterli. Sürücülerin içi köpükle doldurulmuş. Parmakları bastıktan sonra hemen orijinal şekline geri dönen köpükler, gayet iyi.Kulak yastıkları oldukça yumuşak ve uzun süreli kullanımlarda herhangi bir rahatsızlığa neden olmuyor.

Kulaklıkların dışı delinmiş gibi görünüyor ama hoparlör sürücüleri tamamen kapattığından sesin dışarı sızması konusunda endişelenmenize gerek yok. Delikler yerleşik kırmızı ışık sistemini tüm ihtişamıyla gösteriyor Eğer parlayan LED'leri görmek istemiyorsanız çözümü basit. Emiz H30'un LED'lere güç vermek için kullandığı USB konektörü takmayın. Kulaklıklı mikrofon seti normal şekilde çalışacak, herhangi bir sıkıntı çıkmayacak.

Haberin Devamı

Adata XPG Emix H30 ve Solox F30 oyun kulaklığı inceleme

Bükülebilir (esnek anlamında) mikrofon sol kulaklıktaki uygun deliğe takılıyor. Emix H30 portatif bir kulaklık olmadığı için mikrofonun ayrılabilir olma zorunluluğu bence gereksiz gibi. Neden mikrofonu çıkarmak isteyeyim? Mikrofonun kafası yerleşik kırmızı LED'e sahip. İlk başta, mikrofonun kapatıldığını size bildirmek için orada olduğunu düşündüm, ki bu kesinlikle yararlı olabilir. Sonuçta, her zaman parlıyor. Neyse ki, kulaklıkları kullanırken kırmızı parıltı sizi rahatsız etmeyecek türden. Ancak yükleme ekranlı sırasında veya oyunlardaki koyu sahnelerde monitörden yansımasını görebilirsiniz. Nasıl kapatılır? Kulaklıklara takılı olan LED'leri kapattığınız gibi USB konektörünü takmayın.

Daha önce de belirttiğim gibi, mikrofon girişi, ses çıkışı ve USB fişi tek bir kablo üzerinde birleşiyor. USB fişini kullanmak tamamen isteğe bağlı. Eğer takmazsanız, kulaklıklara ve mikrofonun başına yerleştirilmiş kırmızı LED'ler açılmaz. Bu kullanıcının zevkine kalmış. Ben LED’leri beğendiğim için yanmasını tercih ettim. Emiz H30'un kendi ses kontrollerine veya mikrofon kapatma düğmesine sahip olmadığını da belirtilelim. Adata, Solox F30 ses kartı olmadan, bu işlevlerin her ikisini ve diğerlerini kesinlikle kullanmanızı istemiyor. Çünkü tüm tuşlar Solox F30’un üzerinde yer alıyor.

Haberin Devamı

Ürünle birlikte gelen kulaklık standının çoğunluğu metalden yapılmış. Bu onu oldukça sağlam yapıyor.

Adata XPG Emix H30 ve Solox F30 oyun kulaklığı inceleme

Ses performansı

Özellikle bası yüksek kulaklıklardan hoşlanıyorsanız, Emix H30'un genel ses performansı gayet iyi. Baslar oldukça derine iniyor. Bunun oyunlar için ne anlama geldiğini zaten biliyorsunuz.Yüksek ses patlamaları, heyecan verici silahlar, büyük araba kazalar ve aradaki her şey daha derinlemesine yaşanıyor. Ses çok geniş değil, ama Emix H30 hala mekansal konumlandırma açısından sağlam bir iş yapıyor. Bas nedeniyle bazı ince detaylar da ne yazık ki kesinlikle kayboluyor.

Müzik dinlerken baslar kesinlikle benim için önemli, Emix H30 da bu konuda başarılı. Baslar bazen şarkıdaki melodiyle karıştığında dikkati dağıtan bir noktaya doğru gidiyor.

Emix H30, yüksek frekansları yorumlama da sağlam iş çıkarıyor. Bunlar temiz ve dinlerken sizi yormuyor. Kulaklık, rap, EDM ve bas ile ilgili diğer müzik türleriyle en iyi şekilde çalışıyor. Eğer çalma listeleriniz çok sayıda deadmau5, Post Malone ve benzer sanatçılardan oluşuyorsa, Emix H30'un tam da istediğiniz gibi ses çıkarması kuvvetli bir olasılık.

Solox F30 ses kartı tarafından sunulan 7.1 surround ses, birkaç kez Cougar'ın oyun kulaklıklarında gördüğümüz Cmedia'nın Xear Surround teknolojisi kullanılarak elde edildi. Ancak surround etkisi çok iyi değil. Daha iyi bir alan hissi almak ve sesin kulaklıkların dışından gelmesini sağlamak yerine, her şey kulaklarınızın üzerinde yaklaşık bir santimetre uzağa yerleştiriliyor. Sesin netliği ve dinamikleri de tamamen değişiyor. Örneğin, PUBG’deki arabalar normalden daha sessiz.

Mikrofondan alacağınız ses performansı gayet iyi. Sesim detaylı, doğal ve derinlikli bir şekilde karşı tarafa gidiyordu. Bir oyun kulaklığı satın alırken bunu nadiren elde edersiniz. Kabul etmeliyim ki mikrofonun bu kadar iyi olmasını beklemiyordum. Bunu anladığım an, Discord'da ilk konuşmaya başladığımda, takım arkadaşlarımın bana -kaliteli mikrofonlarıyla tanınan- Sennheiser kulaklıklarından birine geçip geçmediğimi sorması oldu. Olumlu geri dönüşler alınca kulaklığın Sennheiser değil XPG Emix H30 olduğunu belirttim. Kısaca EMIX H30 rakiplerine kıyasla mikrofon performansı konusunda geride değil.

Adata XPG Emix H30 ve Solox F30 oyun kulaklığı inceleme

Solox F30

Solox F30, Adata’nın "amplifikatör" olarak adlandırdığı şey. Aynı zamanda harici bir USB ses kartı. Anakart üzerinde 3 adet USB 2.0 girişi var. Bunlardan biri USB 3.0 girişi olsaymış keşke.

Solox F30, 7.1 surround sesi (XPG Xear) destekliyor ve dört ekolayzır ön ayarı, büyük bir ses düğmesi, mikrofon kapatma düğmesi ve kulaklık / hoparlör anahtarı ile birlikte geliyor. Ayrıca aktif PC hoparlörleri için kullanılabilecek 3,5 mm'lik çıkış portunu da sahip. Yerleşik DAC, 24 bit / 96 kHz ses reprodüksiyonunu destekliyor.

Solox F30'un sol tarafında, PC'ye bağlamak için kullanılan Mini USB bağlantı noktası, herhangi bir çevre birimi için kullanabileceğiniz çift USB 2.0 bağlantı noktası ve 3.5 mm çıkışı bulunuyor. Sağ tarafta iki adet 3,5 mm ses konektörü ve ek USB 2.0 bağlantı noktası var. Standart mikrofon girişi ve ses çıkış bağlantılarınız da bulunuyor.

Mevcut ses seviyesini kırmızı LED’lere sahip büyük ses tekerleğiyle ayarlayabilirsiniz.

Ses düğmesi düğmesinin altında dört farklı düğme var. Birincisi, bağlanan kulaklıklar veya hoparlörler arasındaki çıkışı değiştirmek için kullanılıyor.İkinci düğme mikrofonun sesini kapatıyor. Üçüncü 7.1 surround sesi etkinleştiriyor. Son düğme ise fabrika ayarlı ekolayzır profilleri arasında geçiş yapmanıza yardımcı oluyor. Üstte, hangi ekolayzır profilinin şu anda aktif olduğunu görebiliriz. Seçim yapabileceğiniz dört tane mod var: Oyun, Sinema, Ses ve Müzik.

Ön tanımlı ses ayarlarının da sıkıntıları var. Oyun ön ayarı, orta-aralıkta sinir bozucu baslar üretiyor. Ses ön ayarı, daha yüksek frekanslara güçlü vurgular yapıyor. Müzik de çok içici değil. Kullanılabilir tek ayar bence Sinema. Baslar ve tonlamalar diğer modlara göre çok daha iyi optimize edilmiş.

Adata XPG Emix H30 ve Solox F30 oyun kulaklığı inceleme

Yazılım

Bir dereceye kadar kendinize yardımcı olmak için yapabileceğiniz tek şey, Solox F30’daki ekolayzırı elle ayarlamaya çalışmak için XPG Audio Center'a dalmak. Tarafsız bir sesle sonuçlanacak ama sonuçta istedinizi elde edeceksiniz.

XPG Audio Center'da, hoparlör veya mikrofon simgeleri üzerinden erişilebilecek birçok seçenek var. Örneğin, daha ilginç menülerden biri, Xear Surround. Buradan modunuzu (Müzik veya Film) ve odanızın boyutunu seçebilirsiniz.

Mikrofon bölümünde, ses seviyesini yaklaşık 80 (14.70 dB) olarak ayarladığınızdan emin olun. Bundan daha yüksek olan herhangi bir şey mikrofon çıkışını çok yüksek tutar. Her zaman bir canavar, bir çizgi film karakteri ya da karşı cinsten biri gibi görünmek istiyorsanız, "Xear Magic Voice" bölümünde biraz eğlence bulabilirsiniz.

Adata XPG Emix H30 ve Solox F30 oyun kulaklığı inceleme

Sonuca bağlıyorum

Kulaklığın sundukları umut verici görünüyor. 53mm dinamik sürücüler, 110dB hassasiyet ve 32 ohm'luk çalışma empedansı var. Dahili dijital-analog dönüştürücüyle bunlar pompalandığında, oldukça iyi geliyor.

Oyuncular, özellikle de eşzamanlı olarak takılmak istedikleri favori bir hoparlör sistemine sahiplerse, bir göz atmak isteyebilirler.

Metal kulaklık standı sağlam ve oldukça kullanışlı. Ne yaptığınızdan ve nasıl kullandığınızdan bağımsız olarak, Solox F30, hoparlörlerinizin veya kulaklıklarınızın sesini biraz kötüleştiren dört dahili ekolayzır ön ayarından birine sizi zorluyor. Genel anlamda performansı rakiplerine kıyasla kesinlikle kötü değil ve yazılım tabanlı ekolayzırını ayarladıktan sonra kesinlikle daha iyi hale geliyor.

Fiyatına gelecek olursak XPG Emix H30 ve Solox F30’a 899 TL’ye sahip olabilirsiniz. Sunduklarına oranla bu fiyat bence makul.

Üstün sesi düşük fiyata almanın yolunu arıyorsanız Emix H30 kulaklık ve Solox F30 oldukça mantıklı.

ARTILARI

  • Mükemmel mikrofon
  • Rahat kulaklık
  • Güzel metal kulaklık standı
  • Patlayıcı ses, EDM, rap ve benzer bas ağırlıklı müzik türlerini dinlemek için eğlenceli

EKSİLERİ

  • Solox F30 ses kartında nötr ekolayzır ön ayarı yok. Bu da ona bağlı herhangi bir şeyin gerçek, değiştirilmemiş sesini duymayı imkansız kılıyor
  • Solox F30’daki USB girişlerden biri USB 3.0 olabilirdi

Kutu içeriği

  • ADATA XPG EMIX H30 (oyun kulaklığı)
  • SOLOX F30 (USB 7.1 surround ses kartı)
  • Kulaklık standı

EMIX H30

  • 53 mm'lik dinamik sürücüler (neodimyum mıknatıs)
  • 32 ? empedans
  • 20-20.000 Hz frekans cevabı (üretici tarafından belirtilmiştir)
  • Kapalı geri, kulak üstü tasarım
  • Çıkarılabilir tek yönlü mikrofon
  • 3.5 mm bağlantı (çift TRS)
  • 2.4 m örgülü kablo

SOLOX F30

  • USB arabirimi
  • Sanal 7.1 surround ses
  • 4 ses profili (Oyun, Film, Vokal ve Müzik)
  • 2x 3,5 mm ses çıkışı (kulaklık ve hoparlörler), 1x 3,5 mm ses girişi (mikrofon)
  • Ses kadranı
  • 3 bağlantı noktalı USB 2.0 hub