Teknoloji AOC Agon AG251FZ inceleme

AOC Agon AG251FZ inceleme

14.02.2018 - 09:54 | Son Güncellenme:

AOC’nin oyunculara özel hazırladığı, AMD FreeSync destekli ve 240Hz tarama hızına sahip oyun monitörü  Agon AG251FZ'yi sizler için inceledik. FreeSync desteğiyle daha çok AMD kart sahiplerine hitap eden Agon AG251FZ, nasıl bir performans sunuyor gelin yakında bakalım.

AOC Agon AG251FZ inceleme

Onur Binay/milliyet.com.tr

Haberin Devamı

AOC Agon AG251FZ, piyasanın ilk 240Hz yenileme hızına sahip oyun monitörlerinden biri. Bu yeni ekranlar, kendilerinden önce gelen 144Hz panellerden daha yüksek bir yenileme hızı sunuyor ve eSport oyuncuları için mükemmel bir seçim. 144Hz ile aralarında çok fark var mı derseniz gözle görülecek kadar değil. Ancak 60Hz monitör kullanıyorsanız 240Hz’e geçince büyük bir fark göreceksiniz. Bu fark hem oyun oynarken hem de normalde mouse’u hareket ettirdiğinizde bile hissediliyor.

Ekstra hız yine ekstra bir fiyata geliyor. Full HD çözünürlüğe sahip olan 25 inçlik (24.5 inç de diyorlar) ekranı piyasada yaklaşık 2400 TL’ye bulabiliyorsunuz.

Bu parayı verdinizde AMD FreeSync desteğine, çok yönlü bir standa ve bol miktarda bağlantıya da sahip oluyorsunuz.

Haberin Devamı

Harika görünen bir monitör

AOC Agon AG251FZ, harika görünen bir monitör. Şık vefarklı açılara ayarlanabilen stand, sağlam bir metal tabana sahipken, çerçevenin geri kalan kısmının mat siyah kaplaması harika görünüyor. Alt çerçevede küçük kırmızı bir Agon logosu ön taraftan görülen tek eklemesi.Arkada oldukça belirgin büyük kırmızı bir panel ve AOC logosu var. O yüzden tasarım çok da basit değil.

İstediğim kadar şık olmayan tek alan çerçeveler, çünkü çok ince değiller. Rakiplerinden Asus PG279Q’nun inanılmaz derecede ince çerçeveleri var. Zaten Asus da bundan oldukça gurur duyuyor.

Özellik açısından Agon AG251FZ, daha çok şey sunuyor. Bunlardan ilki standın istediğiniz şekilde veya göz açınıza göre ayarlanabilmesi. Ekranın yüksekliğini 130 mm'ye kadar ayarlayabilir, sağa ve sola 20 derece açıyla döndürebilirsiniz. Öne ve arkaya eğilebilen monitör, 90 dereceye de (pivot özelliği) ayarlanabiliyor.

AOC Agon AG251FZ inceleme

Tercih ettiğiniz yüksekliği belirlemek için kullanılabilen numaralı bir gösterge bile var. Böylece monitörü bir yerde taşıyıp kurduktan sonra eski haline kolayca getirebilirisiniz.

İkincisiyse çok sayıda bağlantı seçeneği sunuluyor. Video için DisplayPort, iki adet HDMI, DVI ve VGA’nın yanında dört adet USB 3.0, analog girişler ve çıkışlar da var.

Haberin Devamı

USB 3.0 portlarından ikisi daha rahat erişim için ekranın solunda bulunuyor. Bunlardan biri telefonunuz gibi cihazları şarj edebiliyor. Bu portların hemen üstünde katlanabilir bir kulaklık kancası var. Çok basit bir ek ama oldukça işlevli.

AOC Agon AG251FZ inceleme

Görüntü kalitesi hem oyun hem de günlük kullanım için iyi

Ekran, kalitesini oyun performansıyla gösterse de genel görüntü kalitesi günlük kullanım için de oldukça iyi.

Monitör kutudan çıkarıldıktan sonra gelen hazır ayarlarla oldukça iyi bir performans sergiliyor. Biraz düzenlemeyle çok daha iyi bir şekilde kullanabilirsiniz.

Çarpıcı olan en dikkat çekici şeylerden biri TN LCD panelin izleme açıları içinoldukça iyi olduğu. Soldan sağa doğru hareket ederseniz genel görüşte belirgin bir değişiklik olmuyor. Ekrana çok düşük bir açıdan baktığınızda önemli değişikliği görüyorsunuz.

AOC Agon AG251FZ inceleme

Arka aydınlatma güzel görünüyor ve hatta, arka plan ışığı kaybı yok. Mat panel de yansımaları en aza indiriyor.Dahası, parlak renklerin birlikte parçalanma eğilimi de yok. Bazı paneller uygulama ikonlarında (Outlook gibi) kullanılan ince gri gölgeyi doğru şekilde görüntülemek için zorlanabilir. Genellikle renk dışı görünebilirler veya ayırt edilemezler. Bizim ekranımız ise herşeyi doğru şekilde görüntüleyebiliyor.

Haberin Devamı

Renk sıcaklığı 6814K, 6500K idealine yakın olmakla birlikte, 1000:1 kontrast oranı, keskin görünümlü bir görüntü sağlamak için yeterince iyi. 400 nit parlaklık, 1ms tepki süresi ve 0.280 değerindeki piksel aralığı da diğer özellikleri arasında yer alıyor.

Monitör, sRGB renk alanının (% 68 AdobeRGB) % 93'ünü kapsıyor ve Delta E değeriortalama 1.03 (en fazla 2.74). Kısaca monitör çoğu renkleri düzgün şekilde gösterebiliyor ve sonuçlar da renk bozulması sorunlarına maruz kalmayacağınızın göstergesi.

AOC Agon AG251FZ inceleme

Ayarlama yapmak son derece basit

Ekranın herhangi bir ayarını yapmak için ön çerçevenin altındaki beş kontrol tuşunu kullanabilirsiniz. Bunlar dokunmatik değil, fiziksel tuşlar ve hemen tepki veriyorlar.

Menü çok akıcı olmasa da dolaşmak için hızlı ve kolay. Parlaklık, renk ve oyun bölümlerinin nasıl bölündüğüveya her bir ayarı nereden yapmanız gerektiği açıkça belirtilmiş.

Haberin Devamı

Özel kontrol kumandası da işlerinizi kolaylaştırıyor. Ayarları isterseniz bu kumandadan da gerçekleştirebilirsiniz.

AOC Agon AG251FZ inceleme

Yapmanız gereken iki şey var

Oyun söz konusu olduğunda, monitörden üst düzey performans almak için yapmanız gereken şey, Windows ekran ayarlarında 240Hz yenileme hızına geçmek ve AMD grafik kartına sahipseniz AMD'nin sürücülerinden FreeSync'i açmak. 240Hz ve FreeSync'in çekirdek bileşimi bu ekranı rakiplerinin önüne koyuyor. Bunu yaptığınızda oyunlardadaha akıcı bir deneyim yaşıyorsunuz. Akıcılık bilgisayarı normal kullanırken bile hissediliyor.

Peki 120, 144 ve 240Hz arasında belirgin bir fark var mı? Pek yok. Ancak 60Hz'den 144 ve 240Hz’e geçtiğinizde fark sağlam bir şekilde hissediliyor.

Yüksek yenileme hızının ortadan kaldıramadığı bir şey göz izleme hareket bulanıklığı. Bu ekranın yenileme hızı 144Hz ekranlardan biraz daha az duyarlı olmasına rağmen hala bir problem. Oyun deneyiminizi çok etkiliyor mu? Hayır.

FreeSync, 240Hz'e kadar düzgün şekilde çalışıyor. PC’niz 240Hz'in üzerinde tutarlı bir kare hızı sağlıyorsa takılmadan oyun oynayabilirsiniz.

AOC Agon AG251FZ inceleme

Sonuca bağlıyorum

AOC Agon AG251FZ, etkileyici bir monitör ve beklediğimden daha iyi performans gösterdi. 240 Hz'lik yenileme hızıhile gibi gelebilir, ancak 144 Hz'den somut olarak daha iyi hissettiriyor. Çoğu insan için elbette aşırı pahalı ama en hızlı monitörü istiyorsanız doğru ürünlerden birine bakıyorsunuz.

Tek hayal kırıklığı, hareket-bulanıklık önleme teknolojisinin eksikliği. Bunun dışında mükemmel bir görüntü kalitesi sunuyor. Aynı zamanda çok yönlü kullanılabilir.

Full HD çözünürlüğe sahip 25 inçlik bir monitör için fiyatı ne yazık ki pahalı. Şöyle de bir durum var ki yüksek yenileme oranına sahip monitörlerin fiyatı pazar da zaten yeterince pahalı.

Daha düşük bir bütçeniz varsa Samsung C24FG70 modeline de bakabilirsiniz. 144Hz'de çalışan Full HD birpanele sahip.

Kısaca AG251FZ, 240Hz'in bir hile olmadığını bize kanıtlayıp, mükemmel görünüm ve performansı tek bir pakette sunuyor.

AOC Agon AG251FZ’ye piyasada yaklaşık 2400 TL’ye sahip olabilirsiniz.

ARTILARI

  • İyi görüntü kalitesi
  • Harika oyun performansı
  • Şık ve çok yönlü stand
  • FreeSync iyi çalışıyor
  • Bol bağlantı çeşitliliği


EKSİLERİ

  • Çerçeveleri çok ince değil
  • Parasına göre çözünürlüğü düşük