Teknoloji Apple’ın Yeni Özelliği İşe Yarıyor Mu?

Apple’ın Yeni Özelliği İşe Yarıyor Mu?

30.03.2016 - 14:33 | Son Güncellenme:

Geçen hafta Apple, iOS 9.3 sürümünü yayınladı. Bu sürüm ile gelen ve gece kullanım kolaylığı sunması planlanan Night Shift özelliğini tanıttı.

Apple’ın Yeni Özelliği İşe Yarıyor Mu

Apple’ın yeni özelliği Night Shift, cihazın ekranını daha sıcak bir renge ayarlayarak ekrandan yayılan mavi ışık oranını düşürüyor. Night Shift açıldığında, konuma bağlı olarak güneş battığında otomatik olarak devreye giriyor veya sizin belirlediğiniz saatler arasında kullanılıyor. Yapılan açıklamada Apple eğer geç saatlerde telefon veya tablet kullanıyorsanız Night Shift’in uykuya daha kolay dalmayı sağladığını söylüyor. Tıpkı bilgisayarlarda yıllardır bulunan f.lux uygulaması gibi. Bugüne kadar f.lux’ın yeterince piştiğini düşünen Apple iOS’ta benzer bir özellik kullandı. Bu özelliğin iOS’a gelmesi ile beraber milyonlarca insan da kullanmaya başladı.

Haberin Devamı

Mavi ışık biyolojik saatimizi, sirkadiyen saatimizi ayarlamamıza yardımcı oluyor. İnsanların vücut saati 24 saat değil 24.2 saat ve bu sayede geç saatlere kadar kolay kalabiliyoruz. Fakat güneş ışığına ise daha güçlü bir şekilde tepki veriyoruz çünkü elektrik olmadan önce uykuyu ve uyanmayı ayarlayan tek şey güneş ışığıydı. Mavi ışık sadece uyku problemine değil gözün gerilmesine yol açıyor. Katarakta yol açan UV ışıkları kadar zarar vermese bile görmek için çok kaliteli bir ışık değil. Night Shift’in ana hedefi de cihazlardaki mavi ışığı kısarak sirkadiyen ritme müdahil olmamak. Daha az mavi ışık daha az baş ağrısı, daha az flu görme ve daha az kuru gözler anlamına geliyor.

iOS 10’da Olması Gereken Özellikler