Teknoloji Başkasının Hareketlerini Kontrol Etmeye Ne Dersiniz?

Başkasının Hareketlerini Kontrol Etmeye Ne Dersiniz?

14.08.2014 - 13:35 | Son Güncellenme:

Oculus Rift ve kaslara elektrik veren bir cihaz ile, başkasının beden hareketlerini uzaktan kontrol edebilir ve istediğiniz hareketleri yaptırabilirsiniz.

Başkasının Hareketlerini Kontrol Etmeye Ne Dersiniz

Imperial College London öğrencisi bir Oculus Rift meraklısı. Fakat ünlü sanal gerçeklik gözlüğü ile oyun oynamak kendisine yeterli gelmemiş olmalı. Bu yüzden geliştirmeyi tercih etmiş.

Haberin Devamı

Bu teknikte yönetimi ele alacak kişi, Kinect eklenmiş gözlüğünü takıyor. Yönetilecek kişi ise kafasına stereo bir video kamera üst bedenindeki kasların olduğu bölgelere, elektrik şoku verecek aparatlar takıyor. Kontrol edecek kişi Oculus Rift ile diğerinin kamerasından olan biteni görebiliyor.

Yöneten kişi kollarını hareket ettirdiğinde, kol hareketlerini takip ediyor ve bunu yönetilen kişinin cihazına aktarıyor. Yönetilen kişinin cihazı, gerekli yerlere elektrik vererek, aynı şekilde kas kasılmaları ile aynı hareketleri yaptırıyor.

Yöneten kişi Oculus Rift ile aşağıya baktığında yönetilen kişi de bakıyor. Böylece yöneten başka birinin bedenini görüyor ve onu yönlendiriyor. , şu anda çok ayrıtılı da çalışmıyor. Kabaca kol ve kafa hareketleri kopyalanıyor ama el hareketlerini kontrol gibi ayrıntılı bir şey söz konusu değil.

Haberin Devamı

Bu teknik ileride uzaktan robot idare teknolojisinde kullanılabilir. Veya kas problemleri yaşayan hastalara uzaktan, mesela evlerinde otururken egzersiz yaptırmak mümkün olabilir. Uzaktan ameliyat teknolojiisinde uzman bir doktorun, örnek olarak savaş alanında operasyon yapan başka bir doktoru kontrol etmesi bile düşünülebilir. Endüstriyel alanda da kullanımı olabilir, bundan sonrası hayal gücüne ve yaratıcılığa kalıyor.