Teknoloji Çin'de bir kişi VPN yazılımları sattığı için 9 ay hapis cezası aldı

Çin'de bir kişi VPN yazılımları sattığı için 9 ay hapis cezası aldı

06.09.2017 - 17:32 | Son Güncellenme:

Çin'de insanların çevrim içi nereye gidebileceği konusunda hükümet denetiminden kaçmasına yardımcı olmak için VPN hizmeti veren bir kişiye dokuz ay hapis cezası verildi.

Çinde bir kişi VPN yazılımları sattığı için 9 ay hapis cezası aldı

milliyet.com.tr

Haberin Devamı

Guangdong'tan Deng Jiewei, mahkeme belgelerine göre sanal özel ağlar (VPN'ler) olarak bilinen programları yasadışı satmakla suçlandı. VPN'ler Çin'de yasadışı çünkü insanlar, yaptıklarının hükümet tarafından izlenmesini önlüyor. Paylaşılan belgelere göre 26 yaşındaki bir Çin vatandaşı VPN programları satmaktan tutuklandı ve 9 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Deng, 2015 yılının sonunda VPN'leri satmaya başladı ve Ağustos 2016'da kullanıcılara "anakaranın IP adresiyle erişilemeyen yabancı web sitelerini ziyaret et" sağlayan yazılım satışı nedeniyle tutuklandı.

Çin hükümeti, "büyük güvenlik duvarı" olarak bilinen ve insanların yaptıklarını ve internette ne söylediklerini izleyen büyük bir izleme sistemine sahip. Ayrıca, ülke dışında popüler olan Facebook ve YouTube gibi sitelere erişimi de engelliyor.

Haberin Devamı

Çin'deki birçok kişi, kısıtlamaları kaldırmak ve engellenen siteleri ziyaret etmek için VPN kullanıyor. Bir VPN, kullanıcıların web'in engellenmeden göz atabilmesi için trafiği tarama dışı sunuculara yönlendirir.

Ocak 2017'de Çin hükümeti, VPN kullanan kişileri durdurmak için bir kampanya başlattı. Bu, birçok ticari VPN tedarikçisinin kapatıldığı ve VPN'ler için yazılım satmaktan para kazananlardan birçoğunun tutuklanmaları veya cezalandırılmaları ile karşı karşıya kaldıkları konusunda uyarıldığı anlamına geliyordu.

Hükümetin baskını, Apple'ın Çinli uygulama mağazasından 60 başvuruyu kaldırmasına ve böylece VPN yoluyla web'e göz atmasına yol açtı. Firma kararı için çok eleştirildi.

Ağustos ayında, alışveriş devi Alibaba'nın da aralarında bulunduğu beş web sitesinden kişilerin VPN'lere erişmesini sağlayan listeleri kaldırması söylendi.

Çin'de faaliyet gösteren çokuluslu şirketlerin, personellerin kurumsal kaynaklara erişebilmesi için VPN'leri kullanmaya devam etmesine izin verildi.