Teknoloji Dns Ayarları Nasıl Değiştirilir? Dns Değiştirme Nasıl Yapılır?

Dns Ayarları Nasıl Değiştirilir? Dns Değiştirme Nasıl Yapılır?

10.04.2021 - 02:43 | Son Güncellenme:

İnternetin hayatın her alanına girmesi hayatımıza yeni terimleri getirdi. Bunlardan birisi de DNS kavramıdır. İnternette gezinme sırasında kullanılan belirli adresler vardır ve bu adresler IP olarak adlandırılır. DNS kullanılan farklı adreslerini akılda tutma zorunluluğunu ortadan kaldıran ayarlardır. Bu ayarların nasıl değiştirildiği ise tam bir merak konusudur. Bilgisayardan DNS ayarları nasıl değiştirilir detayları ile derledik.

Dns Ayarları Nasıl Değiştirilir Dns Değiştirme Nasıl Yapılır


İnternette dolaşırken pek çok farklı internet sitesi ve arayüz kullanılır. Ancak bu adresler bizim gördüğümüzden çok daha karmaşık numaralara sahiptirler ve bu numaralar IP adresi olarak adlandırılırlar. İşte DNS ayarları IP adreslerini hafızamızda tutmamıza gerek olmadan tanımlayan ayarlardır.

DNS Nedir?

Domain name Server şeklinde bir açılımı olan DNS, bir nevi telefon rehberi görevi yapan ayarlara verilen isimdir. İnternet sitelerinin belirli adresleri vardır. Örneğin; Google platformunun adresi www.google.com.tr şeklindedir. Bunu pek çok internet kullanıcısı bilir. Ancak bu adres 216.58.207.163 şeklinde bilseydi kimse aklında tutamazdı. İşte bu numaralar IP adreslerini ifade eder.

İnternetteki her web sitesinin kendine özgü bir de IP adresi vardır. Bütün bu adresleri akılda tutmak DNS ayarları olmasaydı mümkün olmazdı. DNS sayesinde herhangi bir web sitesine giriş yapmak için IP adresi yerine bildiğimiz formattaki adresleri yazabiliriz. Bu nedenle DNS, internet kullanımını kolaylaştıran ve rahatlatan bir düzenlemedir.

DNS Ayarları Nasıl Değiştirilir?

DNS sayesinde IP karşılığı olan web site ile iletişim sağlanır. Bilgisayar üzerinden DNS ayarlarını değiştirmek mümkündür.

Windows bilgisayarlarda DNS ayarlarını değiştirmek için:

Haberin Devamı

Ekranın sağ alt tarafından ağ simgesine sağ tıklayın ve "Ağ ve İnternet Ayarları"nı açın.

Karşınıza çıkan ekrandan "Bağdaştırıcı seçeneklerini değiştir" seçeneğini açın.

Daha sonra "Ağ Bağlantıları" sekmesinden kendi ağınız üzerine gelerek sağ tıklayın ve "Özellikler" menüsünü açın.

Buradan "Aşağıdaki DNS sunucu adreslerini kullan" seçeneğini işaretleyerek boş kutuların içine Domain Name Server adreslerini girin.

İşlem sonrasında Tamam diyerek ayarları kaydedin.

iOS cihazlarda DNS ayarlarını değiştirmek için:

Ayarlar bölümünden Wi-Fi seçeneğine dokunun.

Bağlı bulunduğunuz Wi-Fi bağlantısı yanındaki "i" ikonuna basın.

DHCP sekmesi altından DNS bölümüne gelin ve istediğiniz sunucu adresini yazın.

İşlemi onaylayarak çıkış yapın.