02.04.2021 - 02:49 | Son Güncellenme:
ESD dosyası bilgisayar kullanıcıları ile elektronik ürün kullananların duyduğu bir terimdir. Bu terimin ne anlama geldiği ve ne işe yaradığı merak edilmektedir. Bu sebeple pek çok kişi ESD hakkında araştırmalar yapmaktadır.
ESD Nedir, Ne İşe Yarar?
Bir ortamda halı üzerinde yürüyen bir kişi halının nem miktarı ile doğru orantılı bir şekilde yaklaşık 35.000 V elektrostatik gerilim ile yüklenebilmektedir. ESD terimi ise elektro statik deşarj olarak bilinmektedir. Elektro Statik şarj birden boşalırsa bu durum ESD olarak ifade edilir.
Bilim insanları çok uzun yıllar ESD sebebi ile meydana gelebilecek zararları ortadan kaldırmak adına çalışmalar yapmıştır. 1980'li yılların sonlarına doğru ise farklı aletler ile bu problemleri engellemeyi başarmışlardır.
Farklı devre elemanları, devreler, kompenantlar, ileri teknoloji ürünler elektrostatik şarjların hızlı bir şekilde düşmesi nedeni ile onarılması mümkün olmayan arızalar yaşayabilir. Bunun yanında ürün kalitelerinde de düşmeler meydana gelebilmektedir.
ESD Ne İçin Yapılmalıdır?
Statik yüklerin hızlı bir şekilde boşalması yerine, yavaş bir şekilde boşalması gerekmektedir. Bu da yaklaşık 3 saniyelik bir dönemde oluşur. ESD durumunda etkilenen ekipmanlar şu şekilde sıralanabilir;
Diyotlar
Lazer diyotlar
Transistörler
İnce ve kalın film rezistörleri
Elektro optik cihazlar
Hassas film rezistörleri
Kapasitörler
Değişik yarı iletkenler
Mikro devre elemanları
Piezoelektrik kristalleri
Hibrid cihazlar
Farklı komplike entegrasyonlu olan devre cihazları
Vücudumuzdaki ESD akımını boşaltmak adına toprağa çıplak ayakla basmamıza gerek yoktur. Ellerimizi toprağa koyarak da bu akımdan kurtulmamız mümkündür. Bunun yanında vücuttaki ESD'nin atılması için özel olarak yapılmış bilezikler de vardır.