Teknoloji Lenovo Yoga 730 inceleme: 2'si 1 arada çok yönlü laptop

Lenovo Yoga 730 inceleme: 2'si 1 arada çok yönlü laptop

25.09.2018 - 13:41 | Son Güncellenme:

Lenovo Yoga 730, dayanıklılık, taşınabilirlik, performans ve satın alınabilirliğin iyi bir karışımı. Günlük iş yükünüzü aksatmadan gerçekleştirmenizi sağlayan iyi malzemeden yapılmış, kompakt bir cihaz. Batarya ömrü hoparlörlerde olduğu gibi daha iyi olabilirmiş. Peki Lenovo Yoga 730 (15IKB) yine de satın almaya değer mi? Cevabını detaylı incelememizde bulabilirsiniz.

Lenovo Yoga 730 inceleme: 2si 1 arada çok yönlü laptop

Onur Binay/milliyet.com.tr

Haberin Devamı

Yoga 730-15IKB ile Lenovo, oyun oynama ve medya içeriği tüketmek için uygun olan 15.6 inçlik bir laptop sunuyor. Cihaz, kaygan metal kasa, arkadan aydınlatmalı klavye ve Thunderbolt 3 bağlantı noktası ile bazı önemli puanları topluyor. Dokunmatik ekranı parmağınızla veya birlikte verilen ekran kalemi ile kullanılabiliyor.

Yoga 730-15IKB, Nvidia GTX 1050 ekran kartıyla geliyor. Yani bu makineyi, video oyunları oynamak için kullanabilirsiniz. Yoga 730-15IKB, daha önce incelediğim Yoga 720-15IKB adlı modelin halefi. İki cihaz arasındaki en büyük fark içeride. Lenovo, Yoga 720'de bulunan standart mobil işlemciyi (TDP: 45 watt) bir ULV modeli (TDP: 15 watt) ile değiştirdi.

Lenovo, Yoga 730 ile giderek daha rekabetçi olan pazarda başarılı olabilir mi? İkisi bir arada bilgisayarlar işlerinizi görmek adına yeterli mi?

Haberin Devamı

Lenovo Yoga 730 inceleme: 2si 1 arada çok yönlü laptop

Tasarımda yeni bir şey yok

Yoga 730 hakkında fark edeceğiniz şey,ne kadar ince ve küçük olduğu düşünüldüğünde şaşırtıcı derecede ağır olması. Yoga 720’ye göre biraz da gelişme olsa da, MacBook Pro’dan daha ağır. Gerçekten hafif bir şey arıyorsanız, bu minik detay, özellikle gözden kaçırmamanız gereken bir şey.

Ağırlığına rağmen, dizüstü bilgisayar kompakt ve minimalist bir görünüme, köşeye oyulmuş basit 'Yoga' logosuna ve alüminyumdan yapılmış şasiye sahip. Daha keskin kenarlarından çok memnun değilim, ama yine de gezerken çantaya atıp taşınabilecek türden laptop. Kısmen küçük olduğu için, uçakta üretken olmak istiyorsanız, masanıza rahatça sığabilir.

Genel yapısına gelirsek, bu Ultrabook'un sağlam ve iyi hissettirdiğini hemen anlayabilirsiniz. Cihazda ekranı tutan menteşeler, çok sağlam ve yüksek kaliteli hissi veriyor.Menteşeler genellikle 2’si 1 arada cihazlarda sorun olan kısım. Özellikle de daha uygun fiyatlı olanlarda. Ancak Yoga 730’da bulunanlar standart dizüstü bilgisayar yönlendirmesi sırasında ekranın titremesini önlemek için yeterince sıkı.

Yoga'nın 360 derecelik menteşeleri, onun dizüstü bilgisayar, tablet, çadır veya sadece ekran/stand olarak kullanılmasına izin veriyor. Tablet modu olda film seyretmek veya hareket halindeyken listenizden birkaç göreve bakmak için kesinlikle yararlı. Menteşeler ekranın tek elle kaldırılmasına izin verse de cihaz kapalıyken kapağı tek elle açmak zor.

Haberin Devamı

Cihazın solunda DC güç soketi, USB 3.1 Gen 1 (Tip-A) portu, 3,5 mm ses jakı; sağında güç düğmesi, Thunderbolt 3 bağlantı noktası, HDMI çıkışı, USB 3.1 Gen 1 (Tip-A) bağlantı noktası yer alıyor.

Lenovo Yoga 730 inceleme: 2si 1 arada çok yönlü laptop

Klavye ve touchpad hissiyatı nasıl?

Windows'a özgü hareketlere olanak tanıyan Microsoft Precision izleme alanı olan trackpad, Yoga 730'un en iyi özelliklerinden biri. Ucuza inşa edilmiş modellerin aksine, bu Ultrabook'un trackpad'i rahat hissettiriyor ve kasada tuhaf bir yerde değil.

Lenovo'nun trackpad'i, herkesin takdir edeceği bir şey olmayabilir ama sezgisel bir gecikmeyle doğru ve duyarlı. Trackpad'in oyun için iyi performans göstermesini beklemeyin. Ancak üretkenlik ihtiyaçlarınız için oldukça iyi çalışıyor. Ayrıca, “Fn + boşluk” çubuğuna basarak kolayca açıp kapatabileceğiniz yumuşak tondaki beyaz arka aydınlatmayı da takdir ediyorum.

Haberin Devamı

Klavye, nispeten kısa aralıklara sahip olsa da duyarlı. Umduğum kadar rahat değiller. Tuşların biraz sert olduğu söylenebilir. Aslında Yoga serisinde yer alan tipik tuşlar. Bu sadece klavyeyi kullanmanın biraz zaman aldığını ve başlangıçta bazı parmak yorgunluğu çekeceğiniz anlamına geliyor.

Lenovo Yoga 730 inceleme: 2si 1 arada çok yönlü laptop

İster parmakla isterseniz de kalemle kullanın

15.6 inçlik dokunmatik IPS ekran (16: 9, 3840 x 2160 piksel 282 PPI) tasarımın geri kalanında olduğu gibi, sağlam ve verilen paraya değer. Ancak ekran, Adobe RGB renk uzayını (% 39) veya sRGB renk alanını (% 90) tamamen kaplayamıyor.

Bu durum ekranın olumsuz yanlarını olmadığı anlamına gelmiyor. Ekran, özellikle tablet modunu sıklıkla kullanıyorsanız, parmak izlerini kolayca çeken parlak bir görünüme sahip. Parlama önleyici kaplama gerçek güneş ışığı altında pek işe yaramıyor, ekran karanlığa düşüyor. Lambalarla dolu iç mekanlar için ise ideal.

Bunun yanında ekran parlaklığı en yüksek ayarda bile biraz karanlık.Ekranın en üstündeki kamera ise sadece 720p çözünürlükte video çekebiliyor.

Haberin Devamı

Ekran, malzeme kalitesi açısından pürüzsüz ve ucuz hissettirmiyor, basınca karşı da duyarlı. Ayrıca kalem desteği de sunar. Lenovo Active Pen 2, kalem kullanıcısıysanız yatırım yapmak için iyi bir aksesuar. Tablet modundayken varsayılan olarak dokunma yanıtını taklit etmek için klavye tıklama sesleri sunuluyor.

Yoga 730'daki hoparlörler biraz sessiz. Aslında tipik 2'si bir arada sistemlerden çok daha iyi bir şey beklememelisiniz. Ses dengeli olsa da, ortamda düşük kalıyor.

Ses, doğal olarak, kulaklıklarla çok daha yüksek. Kulaklık kullanırken, kullandığınız kulaklık türüne bağlı hacme sahipsiniz. Sesi az da olsa özelleştirmek için, Dolby Atmos yazılımını kullanabilirsiniz.

Lenovo Yoga 730 inceleme: 2si 1 arada çok yönlü laptop

Gelelim performansa…

Performans açısından Yoga 730, aynı donanıma sahip diğer dizüstü bilgisayarlardan beklendiği gibi işlem gücü sunuyor. Test ünitemde 1,8GHz Intel Core i7-8550U işlemci, 16GB RAM,4GB Nvidia GTX 1050 ekran kartı ve 512GB SSD bulunuyor. Bu da normal üretkenlik görevleri için kesinlikle yeterli. Bu görevlerin üstesinden kolaylıkla gelebilir.

Grafikleri yoğun olanlardan uzak durduğunuz sürece dizüstü bilgisayar, bazı oyunları bile çalıştırabilir.

Benzer şekilde, işlemciyi zorlarsanız fan kendini epey kasıyor. Örneğin, video izlerken aynı anda birkaç tarayıcı sekmesi (15 ve 20 arasında) açasanız fanları içeride tetiklemiş olacaksınız. Ağır bir video veya fotoğraf düzenlemesi yapmadığınız sürece, dizüstü bilgisayar iyi şekilde çalışacak, merak etmeyin.

Günlük üretkenliğiniz için büyük medya dosyalarını cihazda tutmanız gerekiyorsa, Yoga 730’u pek önermem. 512GB SSD size bir yere kadar yeterli olacak. Size tavsiyem önemli dosyalarınızı ya da oyunlarınızı, harici bir hard diskle yanınızda taşımanız. Ancak depolama alanı, kelime işleme, web’te gezinme, e-posta kontrolü veya video konferanslar gibi küçük işlemler, fotoğraf düzenlemeleri için kesinlikle yeterli.

Tüm Windows 10 cihazları gibi Yoga 730 da Alexa benzeri sanal asistan Cortana'ya sahip. Sesle etkinleştirilen bu özellik, sadece daha iyi, daha az kesintili bir iş akışını sürdürmenizde size yardımcı oluyor. Cortana, başka bir odadan gelen istekleri duymak ve gerçekleştirmek için yeterince de duyarlı.

Oyun sonuçları (high ve ultra ayarlar) şu şekilde:

  • Tomb Raider (2013) - 82 62 fps
  • BioShock Infinite (2013) - 70 44 fps
  • Rise of the Tomb Raider (2016) - 32 30 fps
  • PUBG (2017) - 49 38 fps
  • Middle-earth: Shadow of War (2017) - 36 29 fps
  • Star Wars Battlefront 2 (2017) - 45 39 fps
  • Far Cry 5 (2018) - 29 26 fps

Lenovo Yoga 730 inceleme: 2si 1 arada çok yönlü laptop

Ne kadar süre ayakta kalabiliyor?

Lenovo literatürüne göre, Yoga 730, tek şarjla 11 saat 30 dakikaya kadar ayakta kalabiliyor. Ağır uygulamaları çalıştırırken kesinlikle böyle değil. Örneğin, film testinde batarya yaklaşık 6 saate yakında sonuç verdi. Wi-Fi testimde ise Yoga 730 6 saat 10 dakika çalışma süresine ulaştı. Benzer Ultrabook'larla karşılaştırıldığında pil ömrü daha iyi olabilir ama bahsedildiği kadar değil.

Yoga 730'un selefinden daha kısa pil ömrüne sahip olması şaşırtıcı değil. Mevcut inceleme cihazım bir 51.5-Wh batarya ile birlikte gelirken, selefinin 72-Wh bataryası vardı. 4K ekran da kısa pil ömründe etkili. Yoga 720’de Full HD ekran vardı. Pil ömrü açısından, Yoga 730'un Full HD modelleri, Yoga 720'nin Full HD modelleri ile aynı seviyede olabilir.

Bonus olara Yoga 730, sadece 15 dakika şarjla size iki saat kullanım süresi sunabiliyor. Hızlı şarj özelliğini burada görmek güzel bir detay.

Lenovo Yoga 730 inceleme: 2si 1 arada çok yönlü laptop

Sonuca bağlıyorum

Lenovo Yoga 730, daha uzun pil ömrü, daha güçlü hoparlörler ve 1080p kamera ile selefinden daha iyi olabilirdi. Yine de alçakgönüllü olarak, gayet sağlam olduğunu düşünüyorum.

Benzer konfigürasyonlara sahip diğer ultrabooklar daha yüksek fiyat etiketiyle gelirken, daha ucuz olanlar ise daha kötü özelliklere ve düşük yapım kalitesine sahip.

Bir film yapımcısı ya da fotoğrafçıysanız, bu dizüstü bilgisayar bunun için tasarlanmamış.

Lenovo Yoga 730, nerede olursanız olun, günlük görevlerinizi yerine getirebilecek, basit oyunları açabilecek, Netflix, YouTube gibi eğlence platformlarına erişmenize yardımcı olacak tipte bir laptop.

ARTILARI

  • Sağlam yapı
  • İyi yapılmış trackpad
  • Hızlı şarj

EKSİLERİ

  • Zayıf hoparlörler
  • Pil ömrü
  • Biraz ağır