Teknoloji Logitech Craft inceleme

Logitech Craft inceleme

27.01.2018 - 17:00 | Son Güncellenme:

Logitech geçtiğimiz aylarda özelleştirilebilir, aynı zamanda uygulamalarda özel işlevleri kontrol etmek için yaratıcı bir giriş kadranıyla gelen Craft adlı kablosuz klavyesini piyasaya sürdü. Şirketin Mac ve PC ile uyumlu en yeni klavyesi Craft’ı son birkaç hafta içinde test ettim. Peki Logitech Craft kullanıcılara neler sunuyor? Fiyatı ne kadar? Craft’ın detaylı incelemesini yazımın devamında görebilirsiniz.

Logitech Craft inceleme

Onur Binay/milliyet.com.tr

Haberin Devamı

Logitech'in klavyeleri, çok yönlülüğü ve iyi tasarım odaklı olması sebebiyle uzun süredir tercih ettiğim ve kulladığım aksesuarladan. Firmanın Craft adlı cihazı tüm zamanların muhtemelen en sevdiğim klavyelerinden biri olabilir. Hali hazırda kullandığım MX Master 2S ile de harika bir ikili oluşturdular. Zaten klavye, MX Master serisi fareler, MX Sound PC Bluetooth hoparlör gibi Logitech MX serisi ürünlerle uyum içinde çalışabiliyor. Peki Craft’ı özel yapan ne?

Logitech Craft, fotoğrafçılar, video editörleri ve grafik sanatçılarını hedef alan kablosuz bir klavye. Konsept, Logitech'in günlük olarak kullanılan yazılımı kontrol etmenin ek bir yolunu sağlayan 'Crown' adını verdiği küçük dönen bir tekerleğin etrafında yatıyor.

Haberin Devamı

Ürün gerçekten pahal ve yanlış ellere geçtiğinde sunduğu avantajlar sınırlı. Ancak, yaratıcı bir profesyonelseniz Craft, iş akışınızı hızlandırıp size zaman kazandıracak. Klavye, yaratıcılık içermeyen kullanımlar için de fayda sağlıyor.

O halde Adobe ve Microsoft Office ve diğer uygulamalarda işinizi kolaylaştıracak çok yönlü bir klavye olan Craft’ın detaylarına yakında göz atalım.

Logitech Craft inceleme

Pahalı hissetiriyor

Craft, tam boyutlu bir klavye ve kesinlikle pahalı duruyor. İlk bakışta Apple’ın Magic Keyboard klavyesine de benzetebilirsiniz. Her şey, klavyenin üstünde duran büyük alüminyum parça ve geri kalanını örten pürüzsüz mat plastik ile kaplı.

Şık tuşları, bastığınızda zarif bir ses çıkartıyor ve her anahtarda ters daire şeklindekubbe yapısıyla birinci sınıf hissini artırıyor. Her tuş aynı zamanda arka plan aydınlatmasına sahip. Ellerinizi tuşlardan çektiğinizce ışık kapanıyor, yaklaştırdığınızda ise tuşları aydınlatan sistem ortama uygun parlaklıkta otomatik olarak devreye giriyor. Craft'ın kablosuz olması göz önüne alındığında, bu muhtemelen biraz pil ömründen tasarruf etmenize de yardımcı oluyor.

En üstteki metal bantta, modele adını veren metalik kaydırma tekerleği veya Logitech'in 'Crown' olarak adlandırdığı şeyi bulacaksınız. Yeteneği konusuna illerleyen kısımlarda değineceğim. En sağda bir de pil durum ışığı var tabii.

Haberin Devamı

Bant ayrıca şarj için USB Type-C bağlantı noktasına ve pilin kendisine ev sahipliği yapıyor. Bu, klavyeyi oldukça ağır yapsa da Craft'a mükemmel bir ağırlık dengesi sağlıyor. Ne yazık ki, yüksekliği ayarlamak için herhangi bir yol yok.Bu nedenle çalışma yüksekliğinerdeyse masayla bir, daha eğimli bir şey isteyenlerin tercih yüzdesi burada azalabilir.

Logitech Craft inceleme

Anahtar seçimi mükemmel. Her zamanki tuş takımı ve sayı tablasını bir kenara bırakırsak, F (fonksiyon) tuşlarıyla karıştırılmış bir dizi işlev tuşu var. Medyayı kontrol etmek bu nedenle çok daha kolay. Windows ile Mac kısayollarına alışkın olanlar bunu takdir edecektir. Bazı kullanıcılar bu tarz bölünme yerine tek medya anahtarlarına sahip olmayı da tercih edebilir. Size kalmış.

Craft ile (bu yazı da dahil olmak üzere) birkaç bin kelimeyle uğraştıktan sonra oldukça hoşuna gideceğini söyleyebilirim. Klavye aynı zamanda yapışkan lastik ayaklarıyla masanızın üstünde kaymıyor. Hararetli bir şekilde yazı yazarken klavyede kayma olmadan işinize devam edebilirsini.

Haberin Devamı

Bağlantı, iki yoldan biriyle yapılır.Birlikte verilen kablosuz alıcıyı kullanabilirsiniz veya Bluetooth üzerinden eşleyebilirsiniz. Her ikisini birden farklı bilgisayarlarda aynı anda kullanabilirsiniz; her iki sistem de iyi aralıklarla güvenilir bir şekilde çalışıyor. Bağdaştırıcı açıkça engellendiğinde klavye bağlantıyı kaybedebiliyor. Bazı ayarlamalardan sonra da başka sorunla karşılaşmıyorsunuz.

Eğer PC’nizde Logitech’in USB alıcısı Unifying ile bağlı başka aksesuarlar varsa yeni cihazını da bu alıcıyla eşleyebilirsiniz. PC’de iki tane alıcı olduğunda size bir uyarı geliyor ve isterseniz cihazları tek bir alıcı üzerinden kullanabiliyorsunuz.

Logitech Craft inceleme

Son derece kullanışlı ve rahat

Craft'ı günlük iş akışımda kullanmak bir zevkti ve tamamen kusursuz olmasa da, klavyenin ne kadar kullanışlı olabileceğini gerçekten takdir ettim.

Tipik ofis günüm yazı yazma, video düzenleme ve fotoğraflar oluşturma işlemlerinden oluşuyor ve her etkinlikte Craft büyük yarar sağlıyor. Başlamak için ücretsiz olan Logitech Options yazılımını indirmeniz gerekecek. Burada, tuşlara farklı görevler atayabilir ve Crown'un işlevselliğini özelleştirebilirsiniz. Biraz sınırlayıcı ve Crown'a atayabileceğiniz az sayıda işlev var. Yine de işlevleri uygulama bazında ayarlayabilirsiniz. Örneğin, zaman çizelgesinde gezinmek için Davinci Resolve yapılandırdım, ki bu, video düzenlemeyi biraz daha kolay ve doğal yapmıştı.

Haberin Devamı

Craft'ın potansiyelini gerçekten anlamak için resmi olarak desteklenen uygulamalardan birini kullanmak isteyeceksiniz. Özel profillere sahip olan uygulamalar, Craft'ın potansiyelini ortaya çıkarıyor ve işlevselliği duruma uyarlayabiliyor. Örneğin, Adobe Photoshop'taysanız, Crown şu anda kullandığınız araca uyarlanıyor ve sizin büyük miktarda tıklama ile uğraşmanızı engelliyor. Ayrıca, her takım için farklı işlevler mevcut ve dokunmaya duyarlı taça dokununca onlar arasında geçiş yapabiliyorsunuz. Ya da Photoshop’ta opaklık, karışım modu veya fırça boyutu olabilir, seçilen parametreyi ayarlamak için kadranı döndürmeniz yeterli.

Doğal olan kaydırma seçeneği ile dokunmatik kontrol için bir tıklamayla durdurma modu da bulunuyor. Kullanmak gerçekten harika ve desteklenen her uygulamada harika. Chrome’da sekmeler arasında hızlıca geçişler yapabilir veya Spotify’dan müziğinizi başlatma, durdurma ve ses seviyesini ayarlamanın dışında diğer şarkılara da geçebilirsiniz.

Logitech Craft inceleme

Tabii ki büyük mesele şu genel uygulamaları ne kadar destekliyor. Sonuçta herkes GIMP veya Davinci Resolve’ugünlük hayatının bir kullanıcısı olarak kullanmıyor. Craft, Adobe Premiere ve Photoshop'un yanı sıra Microsoft Office paketinde de avantajlar sunuyor.

Crown'un işlevselliği, Adobe Photoshop CC, Adobe Illustrator CC, Adobe Premiere Pro CC ve Adobe InDesign CC için özel profillere sahip Logitech Options yazılımıyla ayarlanabiliyor. Logitech'e göre, Microsoft PowerPoint, Excel ve Word için profiller şu an yalnızca Windows bilgisayarlarda çalışıyor.

Dokunmaya duyarlı Crown, çeşitli global Mac kontrollerine erişmek için de ayarlanabiliyor.Böylece ekran büyütmesini etkinleştirmek, uygulamalar arasında gezinmek, parlaklığı ayarlamak veya ona kısayol tuş kombinasyonu atamak gibi şeyler de yapabilirsiniz.

Logitech Craft inceleme

Uygulama kullanımını büyük ölçüde klavyeden kontrol edebilirsiniz, bu nedenle klavye ihtiyacınız varsa bunu da göz önünde bulundurun. Craft’ı her alanda kullanabilirsiniz. Şunu da ekleyeyim Craft’taki Bluetooth LE sayesinde Windows veya Mac dahil üç farklı cihaz arasında anında geçiş yapabiliyorsunuz.

Yazı yazma işlemi klavyede yapacağınız oldukça normal bir olay. Stil sahibi tuşlar beklediğiniz gibi performans gösteriyor.E-postalar veya uzun biçimli yazılar -özellikle de haberler- için kullanabileceğiniz gerçekten rahat bir klavye sunuluyor. Craft, oyuncu klavyesi olmasa da oyunlarda iyi tepki veriyor. Mekanik klavyenin yerini tutamasa da Craft’ın anahtarları, oyuncuları pişman etmeyecektir. Şöyle de bir sorun var Craft’ın fiyatına iyi bir mekanik klavye de alabilirsiniz.

Pil ömrünün testlerimden sonra bir hafta kadar gittiğini söyleyebilirim. Beğeneceğim kadar uzun değil, ancak yine de idare eder. Cuma günü ofisten ayrılırken şarj takıp yeni hafta için hazır bırakmak manıtıklı. USB-C bağlantısından şarj edilmesi de çok kolay.

Logitech Craft inceleme

Sonuca bağlıyorum

Logitech mükemmel bir klavye hazırlamış. Hırslı bir fotoğrafçı veya video editörseniz, Craft'ın size her gün zaman kazandıran ve güçlük çektirmeyen özellikleri var. Kaliteli malzemelerden yapılmış, muhteşem görünüyor ve nihayetinde performans konsundan önemli olan şeyleri yerine getiriyor.

Ancak oldukça niş bir ürün. Büyük fiyat etiketi ile mantıklı olabilmesi için gerçekten desteklenen uygulamalarla çalışmanız gerekiyor. Eğer o uygulamaları kullanıyor ve paranız da varsa geri dönüşünü uzun vadede kesinlike alacaksınız.

Verimlilik anlamında kendiniz bir adım daha ileri götürmek istiyorsanız Logitech’in Craft adlı klavyesine göz atabilirsiniz.

Craft henüz ülkemizde resmi olarak satışa sunulmadı. Ancak yurt dışı satış fiyatı 200 dolar. Ülkemizde de bazı sitelerden yaklaşık 950 TL'ye satın alınabiliyor.

ARTILARI

  • Yazarken mükemmel
  • İş akışını büyük ölçüde artırabilir
  • Temel uygulamaları destekliyor
  • Özelleştirilebilir kadran ve işlev tuşları
  • 3 cihazı aynı anda kontrol edebilme

EKSİLERİ

  • Geçici ortam anahtar desteği
  • Desteklenmeyen uygulamalarda sınırlı işlev
  • Yükseklik ayarı yok
  • Pahalı