Teknoloji Mikroskop Nedir, Ne İşe Yarar? Mikroskop Ne Zaman İcat Edilmiştir?

Mikroskop Nedir, Ne İşe Yarar? Mikroskop Ne Zaman İcat Edilmiştir?

01.03.2021 - 15:44 | Son Güncellenme:

Mikroskop bazı alanlarda kullanılan bir araçlardır. İnsanlar mikroskopun hangi alanlarda ve hangi şekilde kullanıldığını merak edebiliyor. Özellikle bu araçlarla nelere bakıldığı da merak edilen bir diğer konu oluyor. Mikroskop nedir, ne işe yarar? Mikroskop ne zaman icat edilmiştir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Mikroskop Nedir, Ne İşe Yarar Mikroskop Ne Zaman İcat Edilmiştir

Mikroskop, insan gözünün göremeyeceği küçüklükte olan mikroorganizmaları görmek için kullanılan bir araçtır.

Haberin Devamı

Mikroskop Nedir? Ne işe Yarar?

İnsan gözünün görmediği bazı mikroorganizmalar bulunuyor. İnsanların sahip olduğu gözler 200 ile 300 mikrometreden fazla olan büyüklükteki objeleri görebiliyor. Bu seviyenin aşağısını hiç bir şekilde göremiyor. Mikroorganizmaların boyutları genellikle değişiklik gösterebiliyor. Fakat 0.1 ile 10 mikrometre arasında değişebiliyor. Bu sebepten dolayı mikropları görmek için ve bu mikropların hakkında detaylı bilgiye sahip olmak için bu cihazlar tercih ediliyor. Kullanılan bu cihazlara genel anlamda mikroskop ismi veriliyor.

Gözle görülemeyen küçüklükte olan objelerin kolay bir şekilde görülmesini sağlayan araçlardır. Mikroskop tarih boyunca ilk defa 1660 yılında kullanılmıştır. İngiliz R.Hook mikroskopu geliştirerek, farklı bir bakış açısı getirmiştir. Günümüzdeki mikroskopların büyütme güçleri 110.000'lere kadar ulaşmıştır. Çıplak gözle görülemeyen pek çok obje bulunuyor. Mikroskoplar bu objeleri tespit etmek ve incelemek için kullanılan araçlar arasında yer alıyor. Bu objeler mikroskoplar tarafından basit bir şekilde tespit edilebiliyor ve incelenebiliyor.

Haberin Devamı

Mikroskop Ne Zaman İcat Edilmiştir?

Mikroskop günümüzde oldukça yaygın bir şekilde kullanılan bir araçtır. 1660 yılında üretilerek ilk kez kullanılmıştır. Mikroskoplar hem objeler için hem de bazı hastalıkların tespitinde kullanılabiliyor. Bu tür objelerin tespiti ve incelenmesi mikroskoplar yardımıyla yapılıyor. Mikroskopların kullanım alanları oldukça geniştir. Kullanılan bazı mikroskop çeşitleri bulunuyor. Bu mikroskop çeşitleri şu şekilde sıralanabilir;

Basit ışıklı mikroskop

Karanlık saha mikroskop

Fas-kontrast mikroskop

Elektron mikroskop