Teknoloji Monster Tulpar T5 V12.1 incelemesi (VİDEO)

Monster Tulpar T5 V12.1 incelemesi (VİDEO)

19.06.2017 - 15:18 | Son Güncellenme:

Monster'ın GTX 1070 ekran kartı ve 7. nesil Kaby Lake işlemcisiyle performans bakımından bir hayli dikkat çeken modeli Tulpar T5 V12.1 oyuncu bilgisayarını inceledik.

Monster Tulpar T5 V12.1 incelemesi (VİDEO)

Onur Binay/milliyet.com.tr

Haberin Devamı

Monster'ın Tulpar T5 V12.1 modeli, sunduğu performansla oldukça iddialı bir model. Peki 7. nesil Kaby Lake işlemci ve GTX 1070 ekran kartına sahip bu canavar bizlere neler sunuyor?

TASARIM

Semruk ve Abra modellerinden tasarım yönünden ayrılan Tulpar serisi kendine has karakteristik özelliklere sahip. Bu detaylara cihazın kapak kısmından başlayalım. Mat siyah renkli bir gövdeye sahip cihazın sırtında gri renkte Monster logosu yer alıyor. Keşke bu logo Abra serisinde olduğu gibi ışıklı olsaymış ama bu şekilde de göze gayet güzel görünüyor.

Oldukça kaslı ve agresif bir dizüstü bilgisayar olduğunu belli eden cihaz, pil dahil 3.4 kilo ağırlığında ve 386 (W) x 262 (D) x 7~35.7 (H) mm boyutlarında. Tulpar T5 V12.1 ilk bakışta size biraz büyük ve ağır gelebilir ama unutmayın ki bu bir oyuncu bilgisayarı. Bunun gibi sağlam donanım ve performans sunan bir bilgisayar için bu ebatlar ve kilo gayet makul. Peki sırt çantasında rahatça taşınabiliyor mu? Taşınabiliyor ama biraz ağır. Kısmen. Neden mi?

Haberin Devamı

Çünkü zaten cihaz 3.4 kg, cihazın adaptörü de çoğu zaman yanınızda bulunduracağınız türden bir adaptör değil. O da biraz büyük. İşte bu nedenlerden dolayı sırt çantasında bilgisayarı taşırken biraz zorlanabilirsiniz. Kablo ise bu modelde Abra A5’e göre biraz kısa ama yine de iş görüyor.

Cihazın arkasında sağlı sollu spor araç egzozu gibi çıkışlar bulunuyor. Bu tip tasarım Abra A5’te de hoşuma gitmişti bunda da beğendiğimi söylemem gerek. Cihaz güçlü bir donanıma sahip olduğundan çok fazla ısınmaması adına birçok hava kanalına sahip. Zaten altında da geniş bir alana yayılmış hava girişleri dikkat çekiyor. Bu yüzden soğutma performansı da oldukça iyi. Alt kısımda aynı zamanda çıkarılabilir 8 hücreli Lithium-Ion pili de görüyoruz.

Monster’ın bağlantı seçenekleri konusunda oldukça bonkör davrandığını söyleyebilirim. Çünkü aradığınız veya kullandığınız neredeyse tüm portlar cihaza eklenmiş. Cihazın sağında 4’lü jak girişi (bunlardan biri kombo) ve biri USB 3.1 Gen1 diğeri normal olmak üzere iki adet USB girişi, arkasında güç girişi, mini display portlar ve HDMI, solunda ethernet girişi, USB Type-C/Thunderbolt, iki adet USB 3.1 portu ve hafıza kartı okuyucu bulunuyor.

Haberin Devamı

15.6 inç boyutunda Full HD çözünürlük sunan ekranın hemen altında arka aydınlatmalı klavye bulunuyor. Oldukça geniş olan klavyenin kullanımı da bir hayli rahat. Hem oyun oynayan hem de benim gibi sürekli yazı yazan kullanıcılar için epey kullanışlı. Renkli bir klavyeye sahip olması onun uzak mesafeden bile oyuncu bilgisayarı olduğunu belli ediyor. 7 renk aydınlatmalı klavye geceleri oyun oynayan veya bilgisayar başında olanlara büyük kolaylık sağlıyor. Klavyenin sol, sağ ve orta kısmını farklı renklerde ayarlayabilir veya tümünü tek renk yapabilirsiniz. Bunu yapmanızı sağlayacak yazılım bilgisayarla beraber geliyor.

Öte yandan klavyenin tepki hissiyatı da gayet güzel. Uzun süre oyun oynasanız da klavye sizi bunaltmıyor. Tuşlardan gelen ses ise normal düzeyde. WASD tuşlarında oyuncu bilgisayarı olduğu için özel ibareler bulunuyor.

Haberin Devamı

Klavyenin hemen altında kasa rengiyle uyumlu bir touchpad görüyoruz. Touchpad'te parmak/parmaklarınız çok rahat hareket ediyor. Abra A5’in touchpad’inde yaşadığım sıkıntıların hiçbirini bu modelde yaşamadım. Touchpad tabiri caizse yağ gibi çalışıyor. Sol üst köşede ise parmak izi okuyucu yer alıyor.

Klavyenin üst kısmında hoparlör ve aydınlatmalı güç düğmesiyle diğer kilit tuşlarını görüyoruz. Ekranın en üstünde de 2.0 MP FHD kamera yer alıyor.

EKRAN

Bir oyuncu laptopuna veya normal laptopa sahip olduğunuzda doğal olarak bunu her yerde kullanmak istiyorsunuz. Ancak ışığın geliş yönü insanın canını epey sıkabiliyor.

Tulpar T5 V12.1’de ise Full HD çözünürlükte 15.6 inç IPS Mat LED ekran kullanılıyor. Bakış açılarının bir hayli iyi olduğu ekranın en büyük özelliği panelin mat malzemeye sahip olması. Böylece ekran yansımalarının önüne geçiliyor. Öğlen tepenizde olan güneş sizi hiçbir şekilde etkilemiyor.

G-Sync teknolojisi sayesinde de ekran GTX 1070 ekran kartıyla son derece uyumlu. G-Sync ekrandaki kırılma ve yıpranmaların önüne geçiyor. Ekran yenileme hızlarını GPU'ya senkronize edip ekrandaki kopmaları ortadan kaldırarak, takılmaları ve görüntü gecikmelerini en aza indirgiyor.

Haberin Devamı

Ekranın sağından veya solundan bakıldığında renklerde bozulma yok. Normal bakış açısında da oldukça iyi sonuçlar alınıyor. Renk gösterimi gayet iyi. Full HD çözünürlüğün gayet net göründüğü ekranda oyun oynarken de herhangi bir ghosting problemi yaşamadım.

Sonuç olarak Monster Tulpar T5 V12.1’in ekranından oldukça memnun kaldığımı söyleyebilirim.

PERFORMANS

Monster Tulpar T5 V12.1 gücünü Intel'in 7. nesil Kaby Lake Core i7 7700K işlemcisinden alıyor. Bu masaüstü sınıf bir işlemci arkdaşlar yani çok daha güçlü. 14Nm üretim süreciyle imal edilen işlemci standart olarak 4.2 GHz'de çalışsa da performans gerektiği durumlarda 4.5 GHz'e kadar çıkabiliyor. Dört çekirdekli işlemci 91W TDP değerine sahip. Oyunlardan tutun da Adobe Premiere, Photoshop gibi üretkenlik yazılımlarına kadar yeterli gücü sizlere rahatlıkla sunabilen bilgisayar, bunları yaparken ciddi ısılara yaklaşmıyor.

Bu güçlü işlemciye 2400mhz hızında çalışan 16 GB DDR4L RAM (bu iki slottan oluşuyor), 256 GB M.2 Sata SSD (Okuma: 1570 MB/s - Yazma: 540 MB/s), 1 TB HDD ve Nvidia GTX 1070 ekran kartı eşlik ediyor. Bu arada bilgisayarda iki adet SSD portu var. Bunlardan sadece biri dolu.

RAM, SSD veya HDD'yi yine satın alma sırasında isteğe göre özelleştirebilirsiniz. Ancak istediğiniz performans ve geniş kapasiteyi bu şekilde de bulabileceğinizi düşünüyorum.

Windows 10 ile çalışan bilgisayara ses kısmında ise Sound Blaster X-Fi 5 eşlik ediyor. Bu sayede oyun oynarken veya müzik dinlerken muazzam kalitede ses performansı alıyorsunuz. Bunların yanında cihaz Bluetooth, çift bant Wi-Fi desteği gibi özellilere de sahip.

Daha öncesinde 1050 Ti’a sahip Abra A5 V10.2’yi kullanmıştık. Bu cihazda ise Nvidia’nın 8 GB GTX 1070 ekran kartı modeli bulunuyor. Bu ekran kartıyla masaüstü bilgisayar seviyesinde performans akışı sağlayabiliyorsunuz.

VR ready desteği olduğundan VR oyunlarını da bilgisayarda oynatabiliyorsunuz. HTC Vive, Oculus Rift gibi cihazlara da tam destek sağlıyor. Bu da önemli bir özellik.

Performans kısmında bilgisayar donanımının hakkını veriyor. Zaten Tulpar T5 V12.1 aldığınız oyunları takılma veya donma sorunlarıyla oynatacak bir oyun değil. Diyelim ki Battelfield 1 aldınız. Bu oyunu yüksek ayarlarda rahatlıkla çalıştırıyor. Üst düzey gerektiren oyunları yüksek ayarlarda rahatlıkla çalıştırabilen cihaz masaüstü performansı sizlere mobilde sunuyor.

Tulpar T5 V12.1’i 4 farklı oyunda test ettik. Bunlar arasında Battlefield 1, Ghost Recon Wildlands, The Witcher 3 Wild Hunt ve Hitman yer aldı. Dört oyunda da yüksek grafik ayarlarında ve Full HD senaryoda gayet iyi sonuçlar elde ettik. Bilgisayarın oyun performansı ve aldığı FPS değerleri için inceleme videomuza bakabilirsiniz.

3DMark testi uyguladığımız Tulpar T5 V12.1, Sky Diver'da 12898, Fire Strike'tan 12056 puan, Time Spy'dan ise 5276 puan aldı. Öte yandan cihaz PCMark 7'den 5375, Unigine Heaven 4.0'dan 54.3 FPS ve 1368 puan elde etti.

PİL PERFORMANSI

Tulpar T5 V12.1, boşta ve minimum ekran parlaklığında verdiği sonuç yaklaşık 1.30 saat civarında. Buna WiFi'dan internette dolanmayı da eklerseniz bu süre daha da geriliyor. Ancak oyun oynama, Premier kullanımı gibi güç gerektiren işlemleri eklerseniz pilinizin kısa sürede tükenebilir.

Şöyle de bir durum var. Bu bir oyuncu laptopu ve içerisinde ciddi bir donanım barındırıyor. Bu yüzden de oyunlardan tam performans almanız için prize takılı kullanmanız gerekiyor. O nedenle oyuncuların pil performansına pek takılmayacaklarını düşünüyorum.

SONUÇ

Monster, Tulpar T5 V12.1 ile “bir masaüstü sistem nasıl taşınabilir hale getirilebilir veya nasıl dizüstü bilgisayara aktarılabilir?” sorusunun cevabını vermiş. Tam bir donanım canavarı olan bilgisayar masaüstü deneyimini sizlere mobilde sunmak için tasarlanmış.

Peki bu canavara sahip olmak için ne kadar ödemelisiniz? Tulpar T5 V12.1’in KDV dahil satış fiyatı 9 bin TL. İçerisinde son derece gelişmiş bir ekran kartı ve işlemcinin olması aynı zamanda VR desteği sunması bu fiyatı arttırıyor.

Sonuç olarak üst düzey bir oyuncu laptopu arıyorsanız Tulpar T5 V12.1 aradığınız bilgisayar olabilir.

ARTILARI

  • Başarılı soğutma sistemi
  • Güçlü performans
  • VR desteği

EKSİLERİ

  • Taşınabilirlik