Teknoloji MUFS sistemi dikkatleri üzerine topladı

MUFS sistemi dikkatleri üzerine topladı

11.11.2021 - 15:42 | Son Güncellenme:

Türkiye'nin en büyük sanayi kümesi SAHA İstanbul'un düzenlediği SAHA EXPO Savunma Havacılık ve Uzay Sanayi Fuarı, İstanbul Fuar Merkezi’nde başladı. Fuarda çok sayıda savunma sanayi aracı görücüye çıkarken 20 metre boyundaki (Mikro Uydu Fırlatma Sistemi) MUFS sistemi dikkatleri üzerine topladı.

MUFS sistemi dikkatleri üzerine topladı

Sercan Dinç/ Onur Topkan
 
Mikro Uydu Fırlatma Sistemi (MUFS) 3 kademeden oluşan bir sistem. İlk iki aşamasında katı yakıtlı roket motoru yer alırken diğer aşamasında ise sıvı yakıtlı roket motoru olarak karşımıza çıkıyor. Sıvı yakıtlı roket motoru diğerlerine göre manevra anlamında esneklik sağlıyor. Sistem 20 metre boyunda 1.35 çapında.

Haberin Devamı

ASELPOD

F16, İHA ve SİHA'lara  takılabilen aerodinamik yapıya uygun bir araç olarak karşımıza çıkıyor. Termal kamerası olan bu yapının lazer işaretleme sistemi de mevcut. Ayrıca işaretlenen koordinatları diğer birimlere aktarma yeteneğine de sahip.

MUFS sistemi dikkatleri üzerine topladı

SARP-L

Üzerinde 40 milimetre bomba atar sistemi var. Yine namluya entegre bir şekilde kamera sistemi var. Gece-gündüz termal ve lazer mesafe ölçer sistemleri var. Uzaktan komutalı aracın içerisinden yönlendirilebiliyor.

SUNGUR

Sungur ise alçak irtifa, düşük menzil hava savunma sistemi olarak geçiyor. 4 kilometre irtifaya, 8 kilometre menzile atılabiliyor. Bu hava savunma sistemi uçak, İHA'lar ve helikopterlere karşı kullanılmak üzere geliştirildi.

MUFS sistemi dikkatleri üzerine topladı

ROKETSAN METE

Haberin Devamı

METE sistemi lazer güdümlü mini füzeyi fırlatabilen bir sistem. Hedefi tam isabetle vurabilen bir sistem. Lazer güdümlü olarak çalışıyor. İki tip harp başlığı mevcut. İrtifa olarak 50 metre ve 500 metre olarak kullanabiliyor. Diğer ülkelerin bazı mühimmatları var ama bu alanında en etkilisi.

MUFS sistemi dikkatleri üzerine topladı

Öte yandan Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, "SAHA EXPO, her geçen yıl artan katılım ile sektöre faydalı geri dönüşler sağlamış olup, önceki yıllarda birçok uluslararası anlaşmaların imzalanmasına ve birbirini tanımayan firmaların tanışmasına imkan sağlamıştır." dedi.

Türkiye'nin en büyük sanayi kümesi SAHA İstanbul'un düzenlediği SAHA EXPO Savunma Havacılık ve Uzay Sanayi Fuarı, İstanbul Fuar Merkezi’nde ziyaretçilerini ağırlamaya devam ediyor. 13 Kasım'a kadar hibrit olarak gerçekleştirilecek, 15 Kasım'da ise sanal fuara dönüşecek olan etkinliğin ikinci gününde açılış töreni gerçekleştirildi.

MUFS sistemi dikkatleri üzerine topladı

İSMAİL DEMİR'DEN AÇIKLAMA

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, fuarın açılış töreninde yaptığı konuşmada, "Gelişen, büyüyen ve dünyada adından sıkça söz ettirmeye başlayan savunma sanayiimizin, başarılı çalışmalarının sergileneceği ve yeni iş birliklerine imza atacağımız bir organizasyonda daha sizlerle bir araya gelmekten duyduğum memnuniyeti ifade etmek istiyorum." ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

"ÖZDEMİR BAYRAKTAR AĞABEYİMİZE TEŞEKKÜR EDİYORUM"

Türkiye’nin en büyük sanayi kümelenmelerinden birisinin SAHA İstanbul olduğunu belirten Demir, şunları kaydetti: "Malumunuz 6-7 sene önce savunma sanayi denilince Ankara akla gelirdi ve İstanbul ve çevresinde bu kadar gelişmiş bir sanayi ve teknoloji altyapısı varken, savunma sanayi konusunda bu altyapının neden daha etkin bu meseleye girmediğini sorguladık. O yıllarda bu kümelenme başlatıldı. Bu kümelenmenin başlatılmasında emeği geçen herkese, özellikle de merhum Özdemir Bayraktar ağabeyimize teşekkürlerimizi sunuyor, kendisine rahmet diliyorum. Kendisinin deyimiyle, yaşam gayesi olan bu Milli Teknoloji Hamlesi'nde kendisini kavli dualarla ağzımızla anarken, milli teknoloji anlamında atacağımız her adımın da kendisine fiili dua anlamına geleceğini belirtiyor, kendisini rahmetle anıyorum."

"ÖNEMLİ BİR ADIM TEŞ EDECEK"

İsmail Demir, SAHA EXPO'nun 6 yıllık bir kümelenmenin bugün geldiği noktayı gösterme açısından önemli bir gösterge teşkil ettiğini belirterek, "SAHA EXPO, her geçen yıl artan katılım ile sektöre faydalı geri dönüşler sağlamış olup, önceki yıllarda birçok uluslararası anlaşmaların imzalanmasına ve birbirini tanımayan firmaların tanışmasına imkan sağlamıştır. SAHA EXPO 2021, Türk savunma sanayisinin gücünü dünyaya taşıma yolunda önemli bir adım teşkil edecektir." değerlendirmesinde bulundu.

Haberin Devamı

Bu yılın; IDEF, akabinde TEKNOFEST, şimdi de SAHA EXPO ile Türkiye savunma, havacılık ve uzay sanayisinin geldiği nokta açısından önemli ve vitrin oluşturan bir yıl olma niteliği taşıdığını anlatan Demir, şunları kaydetti:

"Başkanlığımız, ihtiyaç makamlarımız, savunma sanayisini tasarımlarıyla, mühendislikleriyle ve üretimleriyle güçlendiren vakıf şirketlerimiz, özel firmalarımız, KOBİ'lerimiz, bakım ve onarım merkezlerimiz, kümelenmelerimiz, üniversitelerimiz, araştırma kurumlarımız, bir aile gibi birlikte savunma sanayimizi geliştirmek için yıllarca çalıştık, çalışmaya devam ediyoruz.

MUFS sistemi dikkatleri üzerine topladı

Son yıllarda önemli atılımlar yaptık ama hep belirttiğimiz gibi bu atılımları yeterli bulmuyoruz. Daha çok çalışmamız gerekiyor. İçinden geçtiğimiz konjonktüre baktığımızda istiklal ve istikbal mücadelemizde çok daha derin teknolojiler geliştirmemiz gerektiğini, kullanıcı makamlar, üreticiler, araştırma kurumlarımız, hepimizin el ele bu yolculukta ülkemizin milli çıkarlarını kimseye muhtaç olmadan savunmak üzere bir huruç harekatı içinde bulunduğumuzun şuurunda olmamız gerektiğini ve hazirunun da bu şuurda olduğuna emin olduğumu belirtmek istiyorum."

Haberin Devamı

"GERİ BİLDİRİMLER ÖNEMLİ KATKILARDA BULUNUYOR"

İsmail Demir, Türkiye'nin savunma sanayiinde çeşitli ürünleri şu anda devreye koyduğunu belirterek, "Bu süreçte; kullanıcı makamlar, Türk Silahlı Kuvvetleri’miz, güvenlik güçlerimiz, araştırma kurumlarımız, sanayicilerimiz, bu yolculukta gerçekten giderek artan ve örnek bir iş birliği sergilemekteler." dedi.