Teknoloji Razer Raiju Tournament Edition inceleme: Dualshock 4’ü artık emekli edebilirsiniz

Razer Raiju Tournament Edition inceleme: Dualshock 4’ü artık emekli edebilirsiniz

01.10.2018 - 12:34 | Son Güncellenme:

Razer’ın PS4 için hazırladığı Raiju lisanslı kontrol cihazı Raiju Tournament Edition’ı sizler için inceledik. Kablolu ve kablosuz bağlantı seçenekleri sunan Raiju Tournament, Dualshock 4 karşısında hangi avantajları sunuyor gelin hep birlikte görelim.

Razer Raiju Tournament Edition inceleme: Dualshock 4’ü artık emekli edebilirsiniz

Onur Binay/milliyet.com.tr

Haberin Devamı

Neredeyse iki yıl sonra PlayStation 4 Dualshock kontrol cihazım emekliye ayrılıyor. İçerideki motorlar artık daha yüksek ses dalgaları yapıyor ve tuşlar artık epey yıprandı.

Peki Dualshock 4’ün yerini güvenilir başka hangi cihaz alabilir? Başka bir Dualshock 4 kontrol cihazı alıp PlayStation 5 gelene kadar kullanabilirim ama daha özel bir şey arıyorum. Bu yüzden Razer’ın yeni cihazlarına bakmaya karar verdim. Çünkü konsol ve PC çevre birimleri üreticisi Razer, pazarda yeni bir donanıma sahip. Razer Raiju Tournament Edition’a merhaba deyin.

Razer Raiju Tournament Edition inceleme: Dualshock 4’ü artık emekli edebilirsiniz

Razer, Raiju'nun iki yeni versiyonunu piyasaya sürdü. Bunlar Raiju Ultimate ve Raiju Tournament Edition. Razer'a göre Raiju, şimdiye kadarki en modüler PS4 denetleyicisi ve benzersiz özelleştirmeler getiriyor. Hareket halindeyken özelleştirmek için Razer Raiju adlı mobil uygulamayı bile kullanabilirsiniz.

Haberin Devamı

Çok işlevli düğmeler, farklı oyun türleri için farklı oynatma biçimlerine uyacak şekilde 500'den fazla özelleştirilmiş profil oluşturmak için eşlenebiliyor. Kullanıcılar, hızlı hareket için daha büyük hedefleme hassasiyeti veya hızlı yanıt elde etmek için tuşların hassasiyetini ayarlayabilirler.

Değiştirilebilir analog çubuğu ve D-pad ile gelen kontrol cihazı, yine kişiselleştirmeye yardımcı oluyor. Razer Mecha-Tactile Action Buttons adlı tuşlaryumuşak dokunuşları mekanik anahtarlardaki tıklama sesi ile birleştiriyor. Dilerseniz analog çubuğun hassasiyetini de tamamen kendi oynanış tarzınıza göre ayarlayabilirsiniz.

Razer Raiju Tournament Edition inceleme: Dualshock 4’ü artık emekli edebilirsiniz

Kontrol cihazının arkasındaki düğme ile PS4, Bluetooth, USB ve PC Bluetooth modları arasında hızlıca geçiş yapabiliyorsunuz. Hızlı kontrol paneli oyunlar arasında profilinizi hızlıca değiştirmenize imkan sunarkan, güvenlik tuşu da istenmeyen tuşların fonksiyonlarını kilitleyerek yanlış basmalara karşı güvenlik oluşturuyor. Bunlar oyuncuları düşünerek yapılmış mantıklı hareketler.

Bir PS4 denetleyicisi olmasına rağmenRazer Raiju Tournament, Microsoft'un Xbox One denetleyicisine tasarımsal anlamda çok benziyor. Standart PS4 kontrol cihazından çok daha büyük ama elleriniz küçük olsa da analog çubukları veya diğer düğmelere rahatlıkla erişebiliyorsunuz.

Haberin Devamı

Raiju Tournament, hem kablolu hem de kablosuz kullanılabiliyor. Standart PS4 denetleyicisi gibi gecikme konusunda endişelenmenize gerek yok.

Razer Raiju Tournament Edition inceleme: Dualshock 4’ü artık emekli edebilirsiniz

Denetleyicinin arkasında, asıl eylemin gerçekleştiği yer var. Raiju Tournament, isteğinize göre programlayabileceğiniz toplam dört ekstra tetikleyiciye sahip. Kontrolörün standart tetikleyicilerinin yanında bulunan iki ekstra tuşa ek, alt tarafında iki ekstra tetikleyici daha bulunuyor. Dört denetleyicinin her biri, başka bir düğmenin yerini alması için programlanabilir.

Parmaklarınızı joystick'lerden kaldırmanıza gerek kalmadan, herhangi bir aksiyonu, tetikleyicilere atayabilirsiniz.

Başparmak tutamaklarının üstünde bulunan lastik, tutuş açısından sağlam ve terlemeyle oluşacak el kayganlığını ortadan kaldırıyor. Eğer bu kontrol cihazını yıllarca kullanırım diyorsanız joystick'lerin üst kısmına kılıf alabilirsiniz.

Ek özelliklerinin yanı sıra, RaijuTournament, PS4'ün orijinal DualShock 4'ünden çok farklı bir kullanım hissi veriyor. Mekanik klavyeyle herhangi bir zaman geçirdiyseniz, muhtemelen tasvir edebileceğim en yakın karşılaştırma bu olabilir.

Haberin Devamı

Raiju'nun düğmeleri, DualShock 4'ün membran tarzı düğmelerine kıyasla, mekanik bir klavye gibi hissettiriyor. Bir düğmeye basıldığında, tıkırtı geri beslemesi tatmin edici olduğundan bubelirgin hale geliyor. Sesli tıklamanın sinir bozucu olabileceğini düşünebilirsiniz ama öyle değil. Gayet güzel bir hissi var.

Razer Raiju Tournament Edition inceleme: Dualshock 4’ü artık emekli edebilirsiniz

Neyini beğendim? Neyini beğenmedim?

Ekstra tuşlar, parmaklarınızın her zaman üzerinde olmasını istediğiniz oyunlar için mükemmel. Başparmaklarınızı farklı yerlere götürme zorunluluğu olmadan, hızlı şekilde aksiyon alabilirsiniz.

Alışma kısmı da oldukça kolay. Düğmelerin eşleştirilme yöntemi hızlı ve bu işlem kolay bir şekilde yapılabiliyor.

Düğmelerinin sunduğu hissiyat ve sesler oldukça tatmin edici. Tetik hareketini ayarlamak da harika. Kontrolörün genel büyüklüğü ve ağırlığı güzel. Ergonomi açısından ise ele tam oturuyor.

Haberin Devamı

Harekete geçmek ya da oyuna özel kombinasyonları kullanmak için D-pad harika değil. Her oyunda farklı bir görevi yerine getiriyor.

Sonuca bağlıyorum

Razer RaijuTournament, belirli oyun türleri göz önünde bulundurularak tasarlanan bir kontrol cihazı.

Birinci veya üçüncü şahıs nişancı türündeki oyunları oynamak için kullanırsanız, parmağınızı joystick’lerden kaldırmadan ekstra düğmelerin yardımıyla hızlıca aksiyon alabilirsiniz. Ayarlanabilir tetikleyiciler çok işinize yarayacak. Raiju Tournament, bu tarz oyunları oynamak için kullanıldığında harika hissettiriyor. Ancak, kontrol cihazı, ekstra düğmelerin daha az kullanışlı olduğu diğer türlere geldiğinde işe yaramıyor.

Dualshock 4 yerine farklı bir tat arıyorsanız, hem ele oturan hem de pek çok iş ve oyun için mükemmel olan Razer Raiju Tournament kontrol cihazına göz atabilirsiniz.

Raiju Tournament Edition’ın fiyatı yurt dışında 150 dolar. Kontrol cihazı henüz Türkiye pazarına girmedi. Fiyat bilgisi gelince sizlere aktaracağız.

ARTILARI

  • Özelleştirilebilir düğmeler harika çalışıyor
  • D-Pad güzel dokunuşlu
  • Ele oturan güzel tasarım


EKSİLERİ

  • D-pad her oyun türü için mükemmel değil