Teknoloji Sanal alem İslam aleminin geleneklerine entegre oldu

Sanal alem İslam aleminin geleneklerine entegre oldu

30.01.2006 - 00:00 | Son Güncellenme:

Online zekat, online namaz Artık zekatınızı internetten verebilir, Mekke‘den canlı yayınlanan teravih namazını seyredebilir, ya da bir imamla oruç üzerine chat yapabilirsiniz. Dünyanın dört bir köşesinden gelen ramazan yemekleri tariflerini tek bir sitede bulabilirsiniz.

Sanal alem İslam aleminin geleneklerine entegre oldu

İnternet ile birlikte gelen kavramlardan bir tanesi de "katma değerli" hizmetler vermek. İslami siteler de katma değerli hizmet kavramını vurgulayan hizmetleri hayata sokmuşlar. Henüz oruç tutanların aynı ekran başına oturup oruçlarını açtıkları bir site faaliyete geçmediyse de, durumu yerinde olanların iftar sofrası sponsorluğu yapmalarına olanak var.
Bir başka olanakta zekat. Kullanıcı eğer zekatını örneğin Türkiye‘de değil de yabancı bir ülkedeki vatandaşa vermek istiyorsa bunun için çok fazla uğraşması gerekmiyor. Zira zekat, Islamicity.com gibi sitelerde online olarak verilebiliyor.

Mekke‘den canlı teravi
İslam dünyası internet, MP3 ve bütün yeni teknolojilere hızla adapte oldu. Artık dileyenler Kabe‘de kılınan teravi namazlarını canlı yayında internet üzerinden seyredebilecek. Ramazan namazlarının Kabe‘de nasıl kılındığını görmek istiyorsanız tek yapmanız gereken members.tripod.com/ hocam/ramadhan_ana.htm ardesini tıklamak.
Ramazan ayı ile ilgili aradığınız bütün Türkçe bilgilere ulaşabileceğiniz bu siteden verilen bir linkle bağlanacağınız Islamicity.com sitesinden Kabe‘de kılınan teravileri izleyebilirsiniz. Sitede ayrıca son iki yılın teravilerinin ve cuma namazlarının görüntülerinin bulunduğu arşivde ‘geçmiş ramazanları‘ izleyebilirsiniz.

Orucun kadınlar üzerindeki etkileri

Ramazan, oruç, orucun sağlığa etkileri gibi konulardaki bilgi gereksiniminin ne kadar yüksek olduğunu hepimiz gözlemliyoruz. İnternet birçok alanda olduğu gibi bu alanda da bir bilgi bankası gibi işlev görüyor. Örneğin, Labs.net/ains/Ramadan.htm sitesi, Ramazan ile ilgili yapılmış araştırmaları bir araya toplamayı amaçlıyor. İçerisinde orucun koleserolde ve mide asidinde yol açabileceği değişiklikler ya da genç kadınların oruçtan biyokimyasal olarak nasıl etkilendiklerine ilişkin bilgiler mevcut.
Bu arada, Pop müzik dinlemektense ramazan şarkıları dinlemek isteyenler için Submission.org/Ramadan.htm‘den MP3 formatında şarkı yüklemek seçenekler arasında bulunuyor.

Ramazan siteleri

  • members.tripod.com/~hocam/ramadhan_ana.htm: En geniş kapsamlı Türkçe ramazan sitesi. Önemli yabancı ramazan sitelerine de linkler var.
  • Islamicity.com: Siteden online zekat vermek, Mekke‘den canli yayin seyretmek mümkün.
  • Submission.org/Ramadan.htm: İslam dini ve ramazan ile ilgili geniş bir içerik bulunuyor. Ramazan şarkılarını yüklemek etmek de mümkün. Ayrıca dünyanın dört bir köşesinden ramazan için yemek tarifleri var.
  • Islam.org/Ramadan: Mekke‘den canli yayin, iftar sponsorluğu, bir imamla online chat olanağı var.
  • Submission.org/YES/child2.htm: Çocuklar için Ramazan ile ilgili eğitim bilgileri içeriyor.
  • Labs.net/ains/Ramadan.htm: Ramazan ile ilgili yapılmış bilimsel araştırmalar var.