Teknoloji Sony MDR-1000X incelemesi (VİDEO)

Sony MDR-1000X incelemesi (VİDEO)

13.06.2017 - 14:01 | Son Güncellenme:

Sony’nin hem kablosuz hem de piyasadaki en iyi gürültü önleyici kulaklıklardan olan premium sınıf MDR-1000X modelini inceledik.

Sony MDR-1000X incelemesi (VİDEO)

Onur Binay/milliyet.com.tr

Haberin Devamı

Dünya çapında dinleyicilerin çoğu yüksek kalitede ses istiyor üreticilerde bu yönde çalışmalarını sürdürüyor. Sony de bu üreticilerden biri.

Firmanın MDR-1000X kablosuz gürültü önleyicili kulaklıkları, bu iş planına mükemmel şekilde uyuyor. Bunlar, şirketin bugüne kadar ki en gelişmiş kulaklıkları ve en sonuncusu.

MDR-1000X, yüksek bir fiyata sahip olsa da kablosuz kolaylık, uzun süren pil ömrü, konfor ve mükemmel ses kalitesi kombinasyonu sunuyor. Şimdi Japon firmanın kategorisinde en iyisi olarak adlandırılmaya değecek kulaklığına yakından bir göz atalım.

TASARIM

Sony'nin kablosuz kulaklığını kullanmak oldukça kolay çünkü çözmeniz geren bir kablosu, kendi başına süper hafif ve portatifler. Şöyle ki bu kulaklıkları haftalarca rahatsızlık duymadan kullanabiliyorsunuz. Çünkü uzun kullanımlarda da oldukça rahatlar. Kullanmadığınız zamanlarda ise oldukça şık olan yarı sert taşıma çantasına koyabilirsiniz.

Haberin Devamı

Taşıma çantası demişken biraz buna ve kutu içeriğine değinelim. Kulaklık beraberinde koyu siyah renk aynı zamanda yarı sert bir materyale sahip taşıma çantasıyla geliyor. Kulaklıkları bu çantanın içine katlanmış bir durumda koyabiliyorsunuz. MDR-1000X, taşıma çantasının yanında uzun 3.5mm kablo, mikro USB şarj kablosu ve uluslararası uçuşlarda kullanabileceğiniz uçak adaptörü ile birlikte geliyor.

MDR-1000X,40mm geniş kulak sürücülerine sahip bu sayede kulağınızı tamamen kaplayabiliyor. Oldukça konforlu bir kullanım sunan kulaklık biraz kendi sınıfındakiler göre biraz hantal kalabiliyor.

MDR-1000X, iki farklı renk seçeneğine sahip. Bunlardan biri bizim de kullandığımız bej, diğeri ise siyah renk. Kulaklık paslanmaz çelik kafa bandıyla oldukça sağlam duruyor. Sony logoları kafa bandının kulaklıklara bağlandığı yerlere görünür bir yazı tipi ile kazınmış durumda.

Kalın deri yastıklarla çevrili olan 1000X, kullanırken mutluluk duyduğumuz en rahat kulaklıkladan biriydi. Ne kafa bandı ne de sürücüler başınızı veya kulaklarınızı sıkmıyor.

MDR-1000X’in sağ sürücüsünün altında oynatma / duraklatma, şarkı atlama ve ses düzeyi ayarları için kullanabileceğiniz dokunmatik kontroller bulunuyor. Bu sayede telefonunuzu cebinizden çıkarmadan şarkılar arasında geçişler yapabilir veya ses seviyesini ayarlayabilirsiniz. Ancak bu dokunmatik tuşlara bazen istemsizce basabiliyorsunuz ya da verdiğiniz komutu bazen algılayamayabiliyor. Yine sağ sürücünün altında microUSB şarj girişi yer alıyor.
Sol sürücüye baktığımızda ise fiziksel düğmeleri burada görüyoruz. Kulaklığın hemen alt tarafında güç aynı zamadan Bluetooth eşleştirme, gürültü önleme ve Ambient Sound'u açıp kapatmanızı sağlayan tuşlar bulunuyor. İyi gizlendikleri için onları gerçekten aramadıkça fark edemiyorsunuz. Alışınca da bu düğmelere sol elinizle kolayca erişilebiliyorsunuz.

Haberin Devamı

Bu arada 1000X, kablosuz yapıda bir kulaklık olsa da kablolu olarak da kullanabiliyorsunuz. Sol sürücü altında yer alan 3.5 mm'lik girişe kutu içeriğinden çıkan kabloyu bağlayarak kulaklığı kablolu hale getirebilirsiniz.

Aynı zamanda her iki sürücü üzerinde dış mikrofonlar bulunuyor. Kulaklık bu sayesinde gürültü engelleme özelliğini çalıştırıp sesi dengeleyebiliyor.

Kulaklık, Android cihazlarda hızlı eşleştirme yapmak için NFC'yi de destekliyor. Bununla birlikte, kulaklığı bir kerede birden fazla cihaza bağlayamadım. Dizüstü bilgisayarınızdan müzik dinlerken biri sizi ararsa MDR-1000X'in telefonunuza bağlı olmaması küçük bir sorun.

PERFORMANS

Haberin Devamı

MDR-1000X, gürültüyü gidermede ve sunduğu ses kalitesinde gerçekten çok iyi. Kulaklığın performansı Bose QC35'lerle nerdeyse aynı ve daha pahalı olan Momentum Wireless'ten ise daha iyi.

MDR-1000X, kalabalık bir ofiste, günlük işe gidip gelip gelirken, toplu taşıma araçlarında veya müzik çalan bir yerden geçerken ortamdaki gürültüyü ortadan kaldırma konusunda harika bir iş çıkarıyor. Örneğin otobüslerin yanından veya trafiğin yoğun, korna sesinin fazla olduğu alanlardan geçerken müziğim hiçbir zaman kesintiye uğramadı. Kulaklıklar sadece mikrofonu zorlayan rüzgar sesi ile mücadele etti. Adil olmak gerekirse, buna dirençli bir kulaklık henüz bulamadım.

Haberin Devamı

İkili Gürültü Sensörü teknolojisi kullanan kulaklık, dahili ve harici mikrofonlar ile ortam sesini başarılı şekilde dengeleyebiliyor. Aynı zamanda Kişisel Gürültü Engelleme özelliği sayesinde de gürültü engelleme özelliklerini kulaklarınıza göre şekillendirerek size özel dinleme deneyimi sunuyor.

Kulaklıkta, sıkıştırılmış müziği yüksek çözünürlüklü ses kalitesine yükselten Dijital Ses Geliştirme Motoru HX (DSEE HX) kullanılıyor. DSEE HX, sıkıştırılmış veya kayıpsız 44kHz / 16bit dosyaları, 96kHz / 24bit'e kadar Hi-Res kalitesinde sese dönüştürebiliyor. Kısaca bu özellik performans kaybınızı karşılayıp en iyi sesi doğrudan kulağınıza taşıyor.

Kulaklığın ton dengesi gayet iyi. Tizler keskin. Vokallerde bol miktarda duygu uyandırıyor. Baslar da derin. Neredeyse her notanın dokusunu hissediyorsunuz.

Bu kulaklıklarla John Williams'dan Hans Zimmer'e, Daft Punk, AC/DC, Taylor Swift ve Buena Vista Social Club gibi birçok kişini eserlerini dinledim ve oldukça etkileyici sonuçlar aldım. Sony, MDR1000X ile çok yönlü kulaklık yapmayı başarmış. Çok güzel dengelenmiş bir ses; Yüksekler ve alçaklar eşit statüye sahip. Ve bu sadece kablosuz performans.

Kablolu performans da iyi. Dokunmaya duyarlı tuşları kullanamıyorsunuz ama olsun. Ses kalitesi biraz düşüyor ama berraklık ve genel karakter aynı kalıyor. Bose QC35 ile kablolu performans karşılaştırıldığında, MDR-1000X sesi daha dolgun ve daha iyi tanımlanmış veriyor.

Aynı zamanda kulaklığı açtığınızda, Bluetooth eşleştirmesi sırasında, eşitli anlarda yerleşik pil düzeyini anlatmak için ya da gürültü önleme işlemi devreye girdiği sırada sesli bir uyarı geliyor.

PİL

Sony, MDR-1000X'in pilinin hem aktif gürültü önleme hem de Bluetooth açıkken yaklaşık 20 saat, gürültü önleme kapalıyken yaklaşık 22 saat gittiğini iddia ediyor. Bun konuda haklılar çünkü Sony 1000X ile kablosuz kulaklıklardaki pil sorununu tamamen silebilir.

Kulaklığı her gün yaklaşık 3-4 saat aktif olarak kullanmama rağmen iki günün sonunda pil seviyem yüzde 70’in altına zor indi. Bu yüzden kulaklığı tek şarj ile uzak bir noktaya olan uçuşunuzda yanınıza rahatlıkla alabilirsiniz.

Öte yandan günde 1–2 saatle müzikle dinleyen biriyseniz tek şarj sizi 1 – 1.5 hafta idare edebilir.

SONUÇ

Sony'nin MDR-1000X, her şeyi en iyi yapan kulaklıklardan biri. Kablosuz oluşu, gürültü önleyici sistemi ve bunlara güç verecek kadar büyük pilleri kulaklığı öne çıkaran özelliklerinden. Sony aynı zamanda 1000X ile ne ses ne de rahatlıktan ödün vermiş. Katlanabilir tasarımı, şık taşıma çantası ve kablosuz özgürlüğü ile bu kulaklıklar, ister uzun mesafeli ister günlük kullanımda hem gezginin hem de normal kullanıcıların en yakın arkadaşı olabilir.

Sony, MDR-1000X ile gerçekten muhteşem gürültü önleyici özelliğe sahip hem de oldukça sağlam bir kulaklık yapmış. MDR-1000X parası olanların alabileceği en iyi kulaklıklardan biri.

Peki bu kulaklığın fiyatı ne kadar? Sony MDR-1000X'i şu an piyasada 1600 TL fiyatla bulabiliyorsunuz. Evet, fiyatı epey yüksek. Bu da kulaklığın ne yazık ki en büyük dezavantajlarından biri.

ARTILARI

  • Etkileyici gürültü önleme
  • Mükemmel Bluetooth ses
  • Dengeli, etkileyici ses
  • Zekice özellikler
  • 20 saatlik pil ömrü
  • Son derece rahat

EKSİLERİ

  • Dokunmatik kontrollere bazen istemsizce vurabiliyorsunuz, aynı zamanda bu kontroller her zaman mükemmel şekilde çalışmıyor
Yazarlar