Teknoloji TCL Movetime akıllı saat inceleme

TCL Movetime akıllı saat inceleme

04.12.2017 - 23:53 | Son Güncellenme:

TCL’in Move ailesine yeni eklenen ve kullanıcıların sağlıklı, aktif bir hayat yaşamasını hedefleyen akıllı saati Movetime’ı inceledik. Kalp hızı sensörü, kalori sayacı, uyku ve spor etkinliği izleme gibi özelliklerle gelen Movetime’ın fiyatı ne kadar? Bu ve daha fazla sorunun cevabını TCL Movetime’ın detaylı incelemesinde bulabilirsiniz.

TCL Movetime akıllı saat inceleme

Onur Binay/milliyet.com.tr

Haberin Devamı

Akıllı saatler bir süredir hayatımızda ve onlarla haşır neşiriz. Google, Android Wear ile piyasada, Apple da Watch Series ile pazarın büyük çoğunluğunu domine ediyor. Şimdi de Alcatel ve Blackberry’nin çatı şirketi olan TCL’in Movetime adlı giyilebilir cihazı Türkiye’de satışa sunuldu. Fiyat bakımından birkaç eski Android Wear cihazı ve Pebble Time ile yarışıyor.

Peki Movetime bu ve bunun gibi akıllı saatlerden daha mı iyi? İncelememizde bu soruları cevaplamaya çalışacağız.

TCL Movetime akıllı saat inceleme

Klasik analog saat gibi ama daha akıllı

TCL, popüler yuvarlak şekildeki Movetime saatini üretmeden önce ödevini iyi yapmış. Bu tür bir tasarım, o dönem analog saat gibi görünen tek seçenek olduğundan, Moto 360'ın popülerlik kazanmasına yardımcı olmuştu. Movetime da klasik bir saat gibi ve güç düğmesi de yine klasik saatlerdeki kurma koluna benziyor.

Haberin Devamı

Tasarımda 1.39 inçlik ekran içe gömülü. Bu çizilmemesi adına nispeten daha güvenli bir adım. 400 x 400 piksel çözünürlükteki en canlı ekran değil ama yine de iş görüyor. Yuvarlak ekrandaki karesel çözünürlük, metinlerin kenarlarından kesilmesine neden oluyor. Kadranda iyi görünen ancak çok miktarda kiri tutan dairesel oluklar bir süre sonra sevimsiz gelmeye başlıyor. Saat, egzersiz sırasında ve günlük kullanım için güvenli kalması gereken su ve toz direnci için IP67 ile derecelendirilmiş.

TCL, yuvarlak saat gövdesini, normalden biraz daha ince18 mm'lik deri kayış ile eşleştirmiş. Arka taraftaki hızlıca serbest bırakma topuzu kayışın saatten ayrılması için kullanılabiliyor. Siz de onu istediğiniz diğer standart 18mm kayışlarla değiş tokuş edebilirsiniz. Deri çok sert olmadığından kullanırken bileğinizi zorlamıyor veya acıtmıyor. Sağdaki düğme, ekranı açmak ve kapatmak için kullanılabilir. Uzun basınca cihaz tamamen kapanıyor. Ağırlığını soranlar için cevaplayayım 50 gram. Bileğinizde varla yok arasında gibi bir şey.

Saatin arka kısmında kalp atış hızı sensörü ve şarj için pogo pin kontakları bulunuyor. Hoparlörün üst kısımda alt kısımda mikrofon delikleri var. Bağlantı için Bluetooth ve Wi-Fi sunuluyor. Hareket halinde bir akıllı telefona bağlanmak ve bildirimleri görmek için Bluetooth kullanılırken, Wi-Fi yazılım güncellemelerini indirmek için kullanılabilir.

Haberin Devamı

TCL Movetime akıllı saat inceleme

Kullanımı oldukça kolay

Saatte kullanılan işlemci bilinmese de temel RTOS (Gerçek Zamanlı İşletim Sistemi) üzerinde çalıştığını öğrendim. Kullanıcı arayüzü basit. Navigasyon için kaydırma çubukları kullanılabilir.

Hızlı geçişlere erişmek, ekranın parlaklığını ve hoparlör sesini ayarlamak için ana ekrandan aşağı doğru hızlıca kaydırabilirsiniz. Hızlıca kaydırma, bildirimlere erişmenizi sağlarken soldan hızlıca geçme, saatin özelliklerini ve ayarlarını gösteriyor. Farklı saat yüzlerinin bulunduğu bir menüye ulaşmak için ana ekranda parmağınızı uzun süre basılı tutabilirsiniz. Hareketli bildirimigerçekten de bir bildirim olarak işlev görüyor, telefonunuzdan uyarılara bakabiliyorsunuz. Saatten yalnızca bildirimleri görebilirsiniz; onlara cevap verecek bir yol yok. Bu, saatin yeteneklerini ciddi ölçüde sınırlayan etmenlerden biri.

Haberin Devamı

Örneğin, Android Wear tarafından desteklenen bir akıllı saat, Google Asistan dahil olmak üzere çok daha fazla işlevsellik sunuyor. Sınırlı özellikleriyle bile, Movetime, öyle harika bir saat değil. Akıllı gözlemcide bir bildirimi kontrol ettikten sonra, tekrar gözden geçirmenin imkânsız olması rakipleri karşısında onu 1-0 geriye düşürüyor. Bir bildirimi kontrol ettikten sonra üzerinde başka işlem yapamıyorsunuz.

Öte yandan, saatte okundu olarak işaretlediğiniz bildirimler eşleştirilmiş akıllı telefonunuzdan kaldırılamıyor. Ayrıca, saatiniz kaybolursa ve telefonunuzla bağlantısını yeniden kurarsa, okunmamış olan tüm bildirimler birbiri ardına görüntüleniyor. Örneğin, bir sürü okunmamış e-postanız varsa, bu durumda tüm liste gelene kadar ses çıkarmaya devam edecek. Bu çok sinir bozucu olabilir.

TCL Movetime akıllı saat inceleme

Diğer teknik özellikler de o kadar harika görünmüyor. Movetime, 16MB RAM ve 32MB depolama alanına sahip. Bu, diğer akıllı saatlerle kıyaslandığında rekabette epey zorlanacağı anlamına geliyor. Android Wear cihazlarının en az 512MB RAM, 4GB depolama alanı var ve bunu müzikler kadar uygulamaları indirmek için de kullanabilirsiniz. Movetime,bu bağlamda paranın satın alabileceği en uygun ama yine en az özellikli akıllı saatlerden biri.

Haberin Devamı

Movetime’da, saatinizden çağrı almanıza izin veren bir hoparlör ve mikrofon bulunuyor. Önce hızlı geçişlerde bunu etkinleştirmeniz gerekiyor. Saa tüzerinden konuşurken, sıklıkla diğer taraftan bazen kötü ses kalitesiyle ilgili şikayetler aldım. Bir arama geldiğinde ve telefonunuz sessizdeyken saat çaldığında titreşim sayesinde aramanın farkına varabiliyorsunuz.

Akıllı saatin sırtında bir de kalp atış hızı sensörü ekli. Sensör kullanıcının cildine iyice temas etmediği sürece bu, her zaman işe yaramıyor. Saati bileğe kayışla sıkıca bastırmak gerek. Aynı pozisyonda, karşılaştırma için kullandığım Mi Band 2, nabzımı sorunsuz algılayabildi. Çalışırken kalp frekansı izleme seçeneğine sahipsiniz, ancak sonuç bazen farklı çıkabiliyor. Koşu bandında koşarken, koşu bandı 130bpm gösterirken, saat 54-60 bpm gösteriyordu. İsterseniz uyku modu da var ama ben genelde onu kapalı tuttum.

Cihazınızı dolu tutmak için yanında taşımanız gereken bir de şarj yastığı var. Tecrübelerime göre, saatin her gün şarj edilmesi gerekiyor. Şarj süresi, kullandığınız adaptöre de bağlı. Ortalama olarak, yüzde 0’dan yüzde 100’e çıkma süresi 1 saatten biraz fazla zaman aldı.

TCL Movetime akıllı saat inceleme

Kararımızı verdik

Yeni bir akıllı saat arıyorsanız, seçenekleriniz oldukça sınırlı. TCL Movetime tasarımı oldukça iyi bir hale getirmiş ancak yazılım ve kullanışlılıkla mücadele ediyor. İstenen fiyat için, kalp atış hızı sensörüne sahip çok az sayıda akıllı saat var. Movetime’ta da belirli işlevlerde uzmanlaşmış ve rakiplerine nazaran daha iyi olan birkaç tane özellik bulacaksınız. Android Wear'la çalışan akıllı saat isteyenler Asus Zenwatch 2'ye de bakabilir. Ancak spor aktivitelerinizi izleme ana önceliğiniz ise, Mi Band 2 de işinizi görecektir.

ARTILARI

  • İyi tasarım
  • Fiyat

EKSİLERİ

  • İyi bir bildirim aracı değil
  • Kalp atış hızı sensörü doğru değil

DEĞERLENDİRME (5 ÜZERİNDEN)

  • Tasarım: 4
  • Performans: 2
  • Para İçin Değer: 2
  • Genel: 2.5