Teknoloji Trump'ın öfkesi, Amazon'a tarihteki en büyük bulut sözleşmelerinden birini verebilir

Trump'ın öfkesi, Amazon'a tarihteki en büyük bulut sözleşmelerinden birini verebilir

06.04.2018 - 10:24 | Son Güncellenme:

ABD Başkanı Donald Trump'ın Amazon aleyhine yaptığı attığı tweet'lerin, teknoloji devi Amazon ile ilgili çok büyük yankıları olabilir. Pentagon'un 10 milyar dolarlık bulut hizmetleri sözleşmesini Amazon'a verebileceği söyleniyor.

Trumpın öfkesi, Amazona tarihteki en büyük bulut sözleşmelerinden birini verebilir

Onur Binay/milliyet.com.tr

Haberin Devamı

Trump'ın Amazon, CEO Jeff Bezos ve Washington Post'a zarar vermek için herhangi bir yol aradığını iddia eden kaynaklar var. Trump’ın, Amazon’un bulut bilişim hizmetlerini sağlamak için Pentagon’la milyar dolarlık sözleşmeyi beklediği söyleniyor. Trump’ın Twitter üzerinden epey yüklendiği Amazon, ABD'nin savunma sistemleri için bulut servisleri sağlayabilir.

Geçen ay Pentagon , Joint Enterprise Defense Infrastructure (JEDI) olarak bilinen IT sistemlerinin revizyonu için teknik özellikler belirledi. Savunma Bakanlığı, ilk taslak talebe cevaben “46 satıcı, 2 dernek ve 3 hükümet ajansından 1.089 yorum aldığını” kaydetti. DOD bu yorumları açıklamasa da, sayısız tedarikçi karar verme durumundan şikayetçiydi. Projenin bu kadar masif olan tek bir sözleşme ile sadece Amazon İnternet Servisleri'nin yerine getirilebilmesiydi.

Haberin Devamı

Microsoft şöyle bir açıklama yaptı, "En iyi yaklaşımın, birden fazla bulut hizmeti sağlayıcısının yeniliklerinden yararlanması olduğuna inanıyoruz. Bu nedenle, bugün DOD'un, kendi bulut RFP'sinde tek bir bulut çözümü peşinde olduğunu öğrenmekten hayal kırıklığına uğradık." dedi.

Altyapısını devlet kullanımı için yeniden düzenleyen Amazon’un sözleşmeyi kazanmaya en yakın şirket olduğu söyleniyor. "Bu anlaşmanın durdurulmasının herhangi bir şekilde mümkün olduğunu düşünmüyorum. İş sadece kontrat tarihinin resmi olarak duyurulmasına kaldı." deniliyor.

Şu anda Amazon'un en kazançlı iş birimi olan Amazon Web Servisleri, sınıflandırılmış verileri barındırmak için gerekli belgelere sahip tek ticari bulut şirketi. Uzmanlar, JEDI sözleşmesinin değerinin önümüzdeki 10 yıl boyunca 10 milyar dolara yaklaşabileceğini tahmin ediyor. Potansiyel ithalatının altını çizmek ise zor. Her türlü askeri ve savunma verisini barındırmanın ötesinde, nihai ürünün hemen hemen her ortamda tüm savaşçıların kullanabileceği “küresel bir ürün” olabileceği söylendi.

Amazon düzgün yolda değil

Trump ayrıca Amazon'u da eleştirerek ve şirketin düzgün bir oyun alanına sahip olmadığını, yanlışlarının olduğunu ve değişmesi gerektiğini söyledi. Trump, "Yüksek Mahkeme'nin bu yıl içinde tüm Amazon işlemlerini ve faaliyetleri devlet satış vergisine tabi olup olmayacağına karar vermesi bekleniyor. Ne olacağını hep birlikte göreceğiz" demişti.