Teknoloji Yerli Üretici Casper'ın VIA M2 adlı akıllı telefonunu inceledik

Yerli Üretici Casper'ın VIA M2 adlı akıllı telefonunu inceledik

06.03.2017 - 17:10 | Son Güncellenme:

Yerli üretici Casper’ın VIA M2 adlı akıllı telefonu VIA ailesine katılan en son modellerden biri. Metal gövde, parmak izi okuyucu, selfie odaklı ön kamera, 8 çekirdekli işlemci ve 3000 mAh pil gibi özellikleriyle dikkat çeken VIA M2, kendi segmentinde oldukça iddialı.

Yerli Üretici Casperın VIA M2 adlı akıllı telefonunu inceledik

Peki KDV dahil sadece 1199 TL’ye tüketicilere sunulan VIA M2 kullanıcılara neler sunuyor? Bronz renk kapağının altında neler saklı? Sözü fazla uzatmayarak VIA M2’nin incelemesine hep birlikte göz atalım.

TASARIM

VIA M2, 142 x 69.6 x 8.73 mm boyutlarında ve 151 gram ağırlığında şık metal bir gövdeye sahip. Bu sayede üst düzey dayanıklılık ve şıklık sunduğunu söyleyebilirim. Ayrıca arka kasanın metal olması telefonu olduğundan daha ağırmış gibi hissettiriyor. Bu ise sizde güven duygusu uyandırıyor. Geçtiğimiz sene piyasa sürülen VIA M1’in daha çok plastik ağırlıklı bir yapıda olduğunu da hatırlatalım.

Hafif bombeli yapı ve kavisli kenarları sayesinde ele gayet iyi oturan telefonun metalik bronz ve titanyum gri olmak üzere iki farklı renk seçeneği bulunuyor. Benim kullandığım renk metalik bronz. Ancak daha çok kahverengi gibi duruyor.

M2’nin arka kısmında LED flaşlı kamera bulunuyor. Cihazın arka kapağı çıkartılamıyor. Kamera çok hafif dışarı çıkıntılı bir yapıda ama sizi rahatsız edecek düzeyde değil. Altta ve üsste sinyal geçişi için parlak plastik şeritler yer alıyor.

Sağ kısımda metal ses ve açma kapama tuşları, solunda SIM ve Micro-SD kart, üstte 3.5 mm kulaklık girişi ve alt kısımda ise hoparlör, mikrofon var ve Micro USB girişi bulunuyor. Hoparlörden çıkan ses, telefon cebiniz veya çantanızdayken duymaya yetecek kadar yüksek. Ancak ses çok da detaylı değil. Kulaklıktan gelen ses ise ortalama düzeyde.

Telefonun 2.5D kavisli ekran camı estetiği artırıyor. Ancak cam panel metal gövdenin üstüne yerleştirildiğinden tam bir 2.5D sağlanamamış. Yine de farklı bir tasarım olmuş. İki katmanlı yapının iPhone 6 veya 7’nin tasarımını andırdığını söyleyebilirim.

Ön kısımda LED bildirim göstergesi, LED flaşlı selfie kamerası, ahize, birleşik yapıda ana ekran düğmesiyle parmak izi okuyucu ve sanal butonlar yer alıyor.

Parmak izi okuyucunun performansı ortalama düzeyde. Parmağınızı okumak için sizi bazen bekletse de ekran kapalıyken sadece parmağınızı dokundurarak telefonu uyandırabiliyor, ekran açıkken uygulamalarda geri gelebilir, iki kez dokununca da ana ekrana dönebilirsiniz.

EKRAN

VIA M2’nin ön yüzünü Full HD çözünürlükte 5 inç IPS LCD bir ekran oluşturuyor. 440 ppi piksel yoğunluğuna sahip VIA M2’de her şey olabildiğince net ama derinlik çok iyi değil. Beyazlar beyaz olsa da siyahlar pek derin değil. Bunu özellikle siyahın ağırlıkta olduğu içerikleri izlerken anlayabilirsiniz. Ancak bu, YouTube vb platformlardan video izlerken pek sorun yaşatmıyor. Cam, Corning Gorilla Glass 3 ile kaplı.

Ekran yansıması nedendir bilmiyorum ama biraz fazla. Bu kullanılan camdan da olabilir. Ekran yine de güneş ışığı altında veya stüdyo ortamında rahatlıkla kullanılabiliyor. Maksimum seviyede olmasına rağmen ekran parlaklığı bana biraz düşük geldi. Bu oran biraz daha fazla olabilirdi.

Ekranın alt kısmında yer alan sanal butonları da kaldırabiliyorsunuz. Çünkü parmak izi okuyucusu bu butonların yaptıklarını yapabiliyor. Bu sayede de ekranın tamamı size kalıyor.

PERFORMANS

Casper VIA M2, gücünü 8 çekirdekli 1.4 GHz Qualcomm Snapdragon 430 işlemci, Adreno 505 grafik işlemcisi, 3 GB RAM, microSD kart desteğiyle 128 GB’a kadar arttırılabilen 32GB depolama alanından alıyor. Bunlar size günlük işler için ihtiyaç duyulan performansı rahatlıkla sunuyor. Cat 4 modemle gelen telefon, 150 Mbit indirme ve 50 Mbit yükleme hızı sunuyor.

Android 6.0 Marshmallow yüklü telefonun arayüzü gayet seri çalışıyor. Uygulama çekmecesi yok. Uygulama ikonları görünüş açısında şık ve modern duruyor –özellikle yuvarlak çerçevede olması- ama anlaşılması güç. Örneğin pembe renk üzerinde 3 noktanın olduğu uygulama ikonunun mesajlara ait olduğunu ilk başta anlayamadım. Bir Launcher ve ikon paketi yükleyerek arayüzü istediğiniz gibi kişiselleştirebilirsiniz.

Telefon, amiral gemisi modellerinde dahi zaman zaman sıkıntı çıkartan Real Racing 3 oyununu bile seri biçimde çalıştırdı. Kare/saniye oranının azalmaların olduğu yerler olsa da VIA M2’de oyun oynamak gayet keyifliydi. Diğer oyunlarda da düşük bir deneyim yaşamadım.

Test sonuçlarına bakacak olursak VIA M2, Geekbench 4 uygulamasının tek çekirdek performansından 637, çok çekirdek performansından 2070 puan, AnTuTu uygulamasında gerçekleştirdiğim testten ise 44.362 puan aldı. Basemark OS II’den ortalama 281, sistemden 1113, grafikten ise 738 puan aldı.

802.11n standardında bir Wi-Fi modülü ve Bluetooth 4.0’la geldiğini de son olarak ekleyeyim.

KAMERA

VIA M2’nin arka tarafında f2.2 diyafram açıklığına sahip ve LED flaşlı 13 MP, önünde ise yine f2.2 diyaframlı ve flaşlı 8 MP selfie kamerası bulunuyor. Kamera oldukça hızlı açılıyor ve sade bir arayüze sahip. Ekranı sağa çektiğinizde Ayarlar, sola çektiğinizde ise Modlar sekmesine erişebiliyorsunuz. Ekranı aşağı/yukarı çektiğinizde ise ön kameraya geçebiliyorsunuz ya da bunu Ayarlar menüsünden de yapabilirsiniz.

Arka kamera iyi ışık altında hızlı odaklanıp yeterli seviyede kareler yakalayabiliyor. Düşük ışıklı ortamlarda ise odaklama süresi düşüyor ve çekilen karelerde grenlenme/soluk renkler oluşabiliyor. Profesyonel çekim modunda ise çok daha iyi sonuçlar elde edebilirsiniz. Bu modda ISO, pozlama ve odak ayarı bulunmasına rağmen enstantane ayarı yok. Hareketli fotoğraf çekimlerinde eliniz az bir şey titrese bile bulanık kareler yakalanıyor. Bu yüzden net bir fotoğraf biraz zor.

Arka kamerada Otomatik ve Profesyonel modun dışında Yüz güzelliği, Panorama, HDR, Gece çekimi, Spor, Görüntü çerçevesi ve Akıllı odaklama modları bulunuyor. Videoda ise durum fotoğraftakinden biraz daha iyi. Düşük ışıklı ortamlarda hızlı odaklanabiliyor ve kare/saniye oranı düşse de netlik pek bozulmuyor. Her iki kamera da 1080P 30 kare/saniye video çekimi yapabiliyor.

Ön kamera uygun ışık da iyi netlikte fotoğraflar çekiyor. Ön kamerasında flaşın olması da VIA M2’ye ayrı bir avantaj sağlıyor. Video çekimi yine fotoğraftan daha iyi. Otomatiğin dışında Yüz Güzelliği, Panoramik selfie, Görüntü çerçevesi gibi modlar bulunuyor.

Haberin Devamı

BATARYA

VIA M2’nin bronz renk kapağının altında 3000 mAh batarya yer alıyor. Bu oran da gayet iyi çünkü VIA M2 ile aynı boyutta olup piyasada 2500-2800 mAh bataryayla satılan telefonlar var. Ekran ışığı en yüksek seviyede ve internet bağlantısı sürekli açık olmak şartıyla telefonun bir günü rahatlıkla tamamladığını söyleyebilirim. Kutu içerisinden çıkan batarya hızlı bir şarj deneyimi sunmuyor. Snapdrgon 430 kullanıldığından hızlı şarj destekli bir adaptör alırsanız telefonu 1-1.30 saat gibi kısa bir sürede şarj edebilirsiniz. Telefon kendi bataryasıyla yaklaşık 2 saat gibi bir sürede tam şarj oluyor.

SONUÇ

Selefi VIA M1’e göre gerek malzeme kalitesi gerekse de teknik özellik bakımından daha iyi olan VIA M2, yekpare kasası ve performansıyla kendi segmentinde iyi bir iş çıkarıyor.

Casper VIA M2, 1199 TL’lik KDV dahil satış fiyatı ile sunuluyor. Telefonun kutusundan mikrofonlu kulaklık, koruma kılıfı ve ekran koruyucu da çıkıyor.

ARTILAR

Metal kasa, Snapdragon 430 işlemci, pil ömrü

EKSİLERİ

Odaklanma sorunu, uygulama ikonları, şarj süresi