The Others Atatürk'ün atayurdu

Atatürk'ün atayurdu

15.09.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Atatürk'ün atayurdu

Atatürkün atayurdu


Makedonya'daki Kocacık köyü sakinleri, "Biz Atatürk'ün torunlarıyız" diyor. Haksız değiller, Atatürk'ün babası ve dedesi bu köyde doğmuş


       Okullarda alfabeden önce öğrendiğimiz Atatürk'ün, doğum yeri ile anne babasının adını ezbere söyleriz de, babası Ali Rıza Efendi ve dedesinin Makedonya'nın Kocacık Köyü'nden olduğunu bilmeyiz.
       Yeni Avrasya Dergisi, son sayısında Atatürk'ün atalarının doğup büyüdüğü, yeşillikler içinde, bakirliği bozulmamış Kocacık Köyü'ne götürdü okurlarını.
       Makedonya'nın batısındaki bir dağ köyü olan Kocacık'taki büyük küçük herkes, Atatürk'ün torunları olarak tanıtıyor kendini. Kocacık, bir Türk köyü aslında. Palabıyıklı erkeklerin, başörtülü kadınların Türkçe selam verdiği, namaz vakti camilerden ezan sesi yükselen, topraklarında bir zamanlar Ali Rıza Efendi'nin koşup oynadığı ve 200 Türk'ün yaşadığı bir köy. Ancak Taşlı Mahalle'deki Atatürk'ün dedesi ve babasının yaşadığı evlerin yerinde sadece taş yığınları duruyor.
       Maddi durumları iyi olmayan, geçimini hayvancılıkla sağlayan Kocacık halkının en büyük özlemi bir "Atatürk Evi"nin yapılması ve Hıristiyanların Makendonya'ya geçişini engellemeye çalışırken, Türk askerlerinin şehit düştüğü "Büyük Şehitliğin" onarılması.
       Atatürk'ün bir zamanlar yakın akrabalarının yaşadığı köydeki halk, bugüne kadar Türkiye'den bir girişim beklemiş.

Kocacık için kampanya

       Yeni Avrasya Dergisi ve Ahmet Yesevi Üniversitesi, "Kocacık'ta Atatürk Evi Yapalım, Büyük Şehitliği Onaralım Kampanyası" düzenledi. Kampanyada, Atatürk'ün yıkılan dede evinin yöreye özgü Balkan - Türk mimarisine sadık kalınarak yeniden yapılması, Atatürk Evi'nin konaklama, eğitim ve kültür hizmetlerinde kullanılması amaçlanıyor.

Kocacık Köyü

       Kocacık, denizden 1080 metre yükseklikte, Jupi (Jupa) yaylası üzerinde. Köyde katipi İbrahim Özsoy'a göre, 1863 yılında hane sayısı 500, nüfus sayısı ise 3 bin. Kocacık'ın Arnavutluk'a uzaklığı 24 kilometre. Kocacık Türkleri, 1912 - 1957 yılları arasında Türkiye'ye göç ederek, çoğunlukla İstanbul, Menemen, Bursa, İnegöl, Tekirdağ, Muratlı, İzmir, Akyazı, Manisa gibi il ve ilçeler ile Bursa İnegöl'ün Cerrah, Adapazarı'nın Serdivan, İzmit'in Akmeşe, Akyazı'nın Karabıçak, Muratlı'nın Sırt köylerine yerleşmiş.

Yazarlar