Çete suçlamasından serbest bırakılan Banker Bako, kesinleşmiş cezaları nedeniyle hapishaneye gönderildi
Gökçer Tahincioğlu Ankara
Ankara DGM Cumhuriyet Başsavcılığı, dün sorguladığı "Banker Bako" lakaplı Baki Cengiz Aygün'ü, "cürüm işlemek için teşekkül oluşturmak" suçundan, "delil yetersizliği" nedeniyle serbest bıraktı. Ancak Aygün, başka suçlardan kesinleşmiş olan hapis cezaları nedeniyle Kartal Cezaevi'ne gönderildi.
Gözaltında tutulduğu Ankara Organize Suçlar Şube Müdürlüğü'nden dün DGM'ye sevk edilen Aygün ile soruşturma kapsamında gözaltına alınan Ünal Caniklioğlu ve Murat Kandemir, Ankara DGM Cumhuriyet Başsavcıvekili Talat Şalk'a yaklaşık üç saat ifade verdi.
Organize suç örgütü lideri Sedat Şahin'in adamları aracılığıyla borcunu ödememek için bazı kişilere baskı yaptırmakla suçlanan Banker Bako, Ankara
Devlet Güvenlik Mahkemesi (DGM) Savcılığı'nda "cürüm işlemek için teşekkül oluşturmak" iddiasıyla sorgulandı.
Şalk, "yeterli delil bulunmadığı" gerekçesiyle savcılık ifadelerinin ardından Aygün, Kandemir ve Caniklioğlu'nu serbest bıraktı. Banka dolandırıcılığı suçundan 18 yıl, dolandırıcılık suçundan da bir yıl kesinleşmiş mahkumiyeti bulunan Aygün, cezalarının infazı için İstanbul Kartal Cezaevi'ne gönderildi.
"Banker Bako"nun savcılık ifadesinde, İstanbul'da operasyon sonucu yakalanmadığını, polise
telefon ederek teslim olduğunu söylediği öğrenildi. Aygün'ün, Sarıyer Cumhuriyet Savcısı Ertaç Giray ile tanışıklığı olduğunu da ifade ettiği belirtildi.
Savcılık ifadesinde, Batıkent'teki
Has Polikliniği'nin sahibi Dr. Serdar Çorapçıoğlu'na Kıbrıs'taki Finans Bank'tan kredi bulmak için teminat mektubu verdiğini, ancak doktorun teminat mektubunu "kırdıramaması" sonucu aralarında hukuki ihtilaf çıktığını anlattığı kaydedilen Aygün'ün, kredi karşılığında doktordan alacak olduğu parayı da tahsil edemediğini söylediği bildirildi. Aygün'ün, kendisine yardımcı olan bir validen ise söz etmediği ifade edildi.
Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) "cürüm işlemek için teşekkül oluşturmak" suçunu düzenleyen ve bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasını öngören 313. maddesine göre yürütülen soruşturma kapsamında, önümüzdeki günlerde iki kişinin daha ifadesine başvurulacağı kaydedildi.