The Others "Dedemin izinden yürüyeceğiz"

"Dedemin izinden yürüyeceğiz"

02.09.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

"Dedemin izinden yürüyeceğiz"

Dedemin izinden yürüyeceğiz

       TORUN Sezai Taşkent, dedesi Sezai Türkeş'i anlatırken, hem hüznünü gizlemeye çalıştı hem de, "O belki 90 yaşındaydı ama biz gençleri çok iyi anlayacak kadar modern bir insandı. Hepimiz onun izinden yürüyeceğiz" diyerek söze başladı.
       STFA'nın Altunizade'deki binasında dün hem yas hem de koşuşturma vardı. Tüm çalışanlar, kurucuları Sezai Türkeş'in bugünkü cenaze törenine hazırlanıyorlardı. Türkeş'in arkadaşı, ortağı ve can yoldaşı Feyzi Akkaya ise bugün cenaze töreninde yapacağı konuşmasında neler söyleyeceği üzerine çalışıyordu Alemdağ'daki evinde.
       Londra'da ekonomi öğrenimi gören Amerika'da Harvard'da üst yöneticilik geliştirme programlarını tamamlayarak 4 ay önce Türkiye'ye dönen torun Sezai Taşkent'le dedesini konuştuk. Köprülerin, limanların, barajların yapımcısı dedeyi anlatmak toruna pek kolay olmadı.

       Sezai Taşkent, dedesinin kendisini meslek seçiminde özgür bıraktığını, STFA'da çalışmaya hiç zorlamadığını anlatırken, "Ben 19 yaşında çalışmak isteyince de ilk işim puantörlük oldu. İkinci Boğaziçi Köprüsü yol şantiyesinde dedem bana puantörlük yaptırdı" dedi. Dedesinin, "İnsan aşağıdan başlamalı. Ben tepeden başlatarak size kötülük yapamam. İnsanlar, toplumdaki saygınlıklarını çalışarak kazanırlar" diyerek durumu kendisine net biçimde izah ettiğini belirten Taşkent, STFA'nın asla bir aile şirketi değil, profesyonel yöneticilerin ve çalışanların etkili olduğu bir grup olduğunu vurguladı.
       Torun Taşkent, STFA'da çalışacağını ve "amca" diye hitap ettiği Feyzi Akkaya ile dedesi Sezai Türkeş'in ilke ve prensiplerini aynen sürdüreceklerinin altını özellikle çizdi.

       STFA'da Sezai Türkeş'in ardından tepe yönetimde değişiklik gündemde. Ancak, bu değişikliğin nasıl olacağı bir hafta içinde açıklığa kavuşacak. Torun Sezai Taşkent, "Dedenizin yerine aileden sizin geçmeniz sözkonusu mu?" sorusuna, "Henüz çok erken. Önümüzdeki günlerde bu durum belli olacak" yanıtını verdi.
       Feyzi Akkaya ve dedesiyle ilgili birçok anısını aktaran Sezai Taşkent, özellikle inşaatını STFA'nın üstlendiği baraj göllerinde yaptıkları yelkenli turlarını, piknikleri ve dedesinin İsviçre'de okurken kendisine hediye ettiği "İsviçre çakısı" armağanını hiç unutmuyor.

       Sezai Türkeş'in bugün yapılacak cenaze töreninde ilk durak grup binası olacak. Feyzi Akkaya'nın buradaki törende yapacağı konuşmanın ardından Türkeş'in cenazesi daha sonra Teşvikiye Camiine götürülecek ve öğle namazının ardından Zincirlikuyu'da defnedilecek. Törenlere devlet yöneticileri yanında çok sayıda işadamı ve Türkeş'in çalışma arkadaşları katılacak.


Yazarlar