GAP kapsamındaki illerde tarımsal ve sanayi amaçlı projelerin tamamlanması için seferberlik yaşanıyor. Diyarbakır'da yedi barajın yapımı sürerken Kralkızı, Dicle ve Batman barajlarının 1999'da devreye girmesi bekleniyor.
Sulama ve enerji amaçlı barajların üretime geçmesiyle tarım sektöründe önemli gelişmeler hedefleniyor. Ilısu barajının ihale aşamasında olduğu belirtilirken 230 bin hektar alanı sulaması hedeflenen Silvan barajının yapımı için etüd çalışmaları sürüyor.
Çınar - Göksu ve Derik - Dumluca barajları da sulama amaçlı olarak üretime geçecek. Diyarbakır havzasında barajların tümünün üretime geçmesiyle 3 milyon dönüm arazinin sulanması hedefleniyor.
Bölgenin makus talihinin tarımsal sektörde dev projeler aşılacağına dikkat çekiliyor. Ancak, katrilyonluk projelere imza atılan DSİ 10. Bölge Müdürlüğü'ne aylardır müdür atanmaması tepkilere neden oluyor.
Diyarbakır Valisi Nafiz Kayalı, kamu kuruluşlarının aşiret gibi yönetilmesinden kurtarılması için yoğun uğraş verdiklerine dikkati çekerek "Köy Hizmetleri Bölge Müdürlüğü'nde aydan aya
maaş için gelenler var. Görev verilen işleri beğenmiyorlar. Artık kadrolarında ya çalışırlar ya da görevi bırakırlar" diye konuştu.
Bölge bazında projelerin işlerliğini yönlendirmek, bürokrasi duvarlarının aşılması ve koordinasyonun sağlanması için müsteşarlık düzeyinde bir birimin kurulması istendi.
Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şirin Yiğit, 1998'in kalkınma trendinde büyük önemi olduğunu, iş dünyasının şevk ve azminin sürdürülmesi için profesyonel yöneticilerin görev alması gerektiğini vurguladı.
GAP'ın önemli yatırımlarının Diyarbakır'da bulunduğunu, tarımsal amaçlı sanayiye yönelik yatırımlara ağırlık verilmesini isteyen Yiğit şöyle konuştu:
"Kırsalda ve merkezde büyük bir sanayileşme talebi yaşanıyor. Devletin öncülük etmesi ön plana çıkıyor. Sevk ve koordinasyon merkezleriyle sıkıntılar aşılabilir. Organize sanayide alt yapıların tamamlanması için kaynaklar bekletilmeden sağlanmalı."
Güneydoğu Sanayici ve İşadamları Derneği Genel Sekreteri Hikmet Baran da sorunların yerinde çözümü için önemli adımlar atılması gerektiğini belirterek "İşadamı yatırıma bilinçli ve deneyimli olarak yönelmeli. Bölgenin ivedi yatırım konuları belirlenmeli. Buna göre yatırım yapmak isteyenler bilgilendirilmeli. Sektörlerde gelişmeler anında değerlendirilmeli. Pazar konuları iyice etüd edilmeli" dedi.
BİRKAÇ yıl öncesine kadar sık sık terör olaylarının yaşandığı PKK'nın ikinci adamı Şemdin Sakık'ın memleketi Muş merkeze bağlı Üçevler Köyü'nde üst düzey yetkililer ile korucular,
son aylarda PKK terörüne indirilen öldürücü darbelerin ardından sağlanan huzuru 'Barış Halayı' çekerek kutladılar.
Arıköy, Ağıllı, İnardı, Alaniçi ve Cevizlidere'deki meslektaşlarıyla Murat Operasyonu'na katılan ve önceki gün geri dönen Üçevler Köyü korucularını ziyaret eden Vali Ali Akan, Jandarma Alay Komutanı Albay Erdoğan Gökçe, İl Güvenlik Komutanı Kurmay Albay M. Kemal Tutkun, Bitlis Tugay Komutanı Tuğgeneral Cengiz Aycan ve Emniyet Müdürü Dursun Erdoğan, korucuları tek tek öperek kutladı. Bölgede PKK'nın tamamen bittiğini söyleyen korucular, "PKK artık can çekişiyor. Murat Operasyonu ile örgütün beli iyice kırıldı" diye konuştular. Uzun süren sohbetten sonra korucular ve beraberindekilerle 'Barış Halayı' çeken Vali Akan, "Bu halay, yıllarca süren mücadelenin meyvelerinin alınmasıdır. Bu halay, huzurun, barışın, mutluluğun, kardeşliğin halayıdır" dedi.Sabri YILDIRIM - MUŞ
DİYARBAKIR Organize Sanayi Bölgesi'nin (OSB) ödenek sıkıntısı bulunmadığı bildirildi. Sanayi ve Ticaret Bakanı Yalım Erez, bölgenin ilk etabının yılsonuna kadar tamamlanacağını, ikinci etap inşaatının başlamak üzere olduğunu belirterek, cep telefonu şebekesi lisans satış gelirinden organize sanayi bölgelerine 5 trilyon lira aktarılacağını, bu paranın öncelikle Güneydoğu'da kullanılacağını açıkladı.
Diyarbakır OSB'nin geçen yıldan devreden 72 milyar liralık ödeneği bulunuyor. 1998 için bölgeye ayrılan ödenek 472 milyar lira. Bunun 350 milyar lirası özelleştirme gelirlerinden karşılanacak. 1998'e ait toplam 544 milyar liralık ödenekten, yılbaşından bugüne kadar 6 milyar 572 milyon liralık kısmı kullanıldı. Hakedişlerin miktarı 150 milyar ve çıktıkça ödeniyor.
Bölgedeki inşaatın durmasının sözkonusu olmadığını belirten Erez, çabaları nedeniyle de bölgeden teşekkür aldığını ifade ederek, şunları söyledi:
"Ödenek sorunu yok. Hatta Güneydoğu'da yatırımı süren OSB'ler için, yıl içinde Maliye Bakanlığı'yla görüşerek, yeni ödenek de çıkarıyoruz. Geçen yıl bu şekilde 100 milyar lira çıkardık. Diyarbakır OSB'yle, Güneydoğu'daki diğer OSB yatırımlarının önceliği devam ediyor. OSB'lere özelleştirme gelirlerinden 5 trilyon lira gelecek. İstikak geldikçe ödeneği vereceğim. Bu ödeneğin kullandırılmasında da, Güneydoğu öncelikli olacak."
Bakanlık bürokratları da, inşaatının sürdüğünü belirttikleri Diyarbakır OSB hakkında şu bilgileri verdi:
"Su deposu yapıldı, elektrik şebekesi inşaatı ileri bir safhada, altyapı inşaatı devam ediyor. Yılsonuna kadar 100 hektarlık ilk etap tamamlanmış olacak. Arsa tahsisleri sürüyor. Yeterli parsel var. İsteyen işadamı hemen fabrikasını kurmaya başlayabilir. Şu anda yatırım yapılmasına engel bir durum yok. Çünkü bölgedeki bir yatırıma başlanıp bitirilmesi, epey bir zaman alır. Sadece çevre etki değerlendirme raporu bir yıl gerektiriyor. Yani fabrikalar açılmadan çok önce altyapı tamamlanmış olacak."
Bölgenin toplam alanının 758 hektar olduğunu da belirten yetkililer, ikinci etap altyapı çalışması başlamak üzere olan bölgenin tamamının, 2000'de tamamlanacağı bildirildi.
TARIM ve Köyişleri Bakanı Mustafa Taşar, gazetemizin başlattığı "Haydi Güneydoğu'ya" kampanyasını desteklediğini açıkladı.
Taşar açıklamasında, hükümetin bölgeye yönelik kalkınma programlarının sürdüğünü belirterek, "Hükümetimizin bu icraatları uygulamaya koyması yeterli değildir. Hem devamı gelmeli hem de sivil toplum örgütleri bu adımlara destek olmalıdır" uyarısında bulundu. Taşar, görüşlerini şöyle dile getirdi:
"Milliyet Gazetesi'nin tarihi bir adım atarak,
gündem toplantılarını her hafta Doğu ve Güneydoğu illerden birisinde yapmayı kararlaştırmış olması, küçümsenemeyecek bir olaydır. Her zaman diğer basın kuruluşlarına örnek olan Milliyet Gazetesi, bu kararıyla da, diğer basın kuruluşlarına örnek olmuştur.
Milliyet'in bu kararı, bölge insanımızı umutlandırmıştır. Böylesine önemli bir konuyu gündeme getirdiğinden ve örnek davranışından dolayı Milliyet Gazetesi'ni kutluyorum. Tarım ve Köyişleri Bakanı olarak, bakanlığımın Milliyet Gazetesi'nin bu adımını destekleyeceğini ve her türlü yardıma da hazır olduğumuzu ifade etmek isterim."