The Others Hizbullah Irak'ta eğitildi

Hizbullah Irak'ta eğitildi

03.04.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Hizbullah Irak'ta eğitildi

Hizbullah Irakta eğitildi


Diyarbakır Milha


Güneydoğu'da Hizbullah'a yönelik son operasyonda örgütün terör planları ortaya çıkarılırken, İran İslam Cumhuriyeti'ni model alarak 'İslami Kürt Devleti' kurmayı hedefleyen ve sekiz yıldır eylemlerini sürdüren Hizbullah'ın, güvenlik güçleriyle çatışmaya girme kararı aldığı öğrenildi.
PKK'yla işbirliği yapan Hizbullah'ın İlim Kanadı Lideri Hüseyin Velioğlu'nun ise Kuzey Irak'ta faaliyet gösteren 'Devrimci Kürt Hizbullahı'nın denetimindeki İran Sınırı'na yakın Diana kentinde bulunduğu belirlendi.
Emniyet güçlerince Batman başta olmak üzere, Diyarbakır, Mardin, Şanlıurfa ve Şırnak'taki operasyonlarda örgütün arşivinin ele geçmesiyle bölgedeki çalışma yöntemi de ortaya çıktı. Ele geçen arşivlerde, örgütün bölgedeki siyasi ve silahlı hakimiyetini tesis etmek ve toprak talebinde bulunmak için güvenlik güçleriyle silahlı çatışma aşamasına gelindiği yönünde bilgilere ulaşıldı.
Bölgede giderek taban bulan ve genişleyen örgütün, bir yıl önce Kuzey Irak'taki Devrimci Hizbullah Örgütü aracılığıyla İran'dan çok sayıda uzun menzilli silah sağladığı öğrenildi.
Yaklaşık iki bin örgüt üyesinin yakalanması üzerine örgütün diğer üyelerinin kırsala çıkma kararı aldığı ve silahların sığınaklardan çıkarılıp dağlık alanlara ulaştırıldığı kaydedildi.
Geçen yıl 300 civarında örgüt üyesinin İran üzerinden Kuzey Irak'taki Devrimci Hizbullah örgütünün kamplarına geçerek, gerilla faaliyetleri konusunda eğitim aldığı ve gruplar halinde bölgeye dağıldığı belirtildi.
Örgütün, Diyarbakır ve Şanlıurfa arasındaki Karacadağ, Bingöl'ün Karlıova ilçesinin ormanlık alanlarında, Diyarbakır'ın Silvan, Çüngüş, Çermik ve Çınar ilçelerinin kırsal alanlarında sığınak faaliyetlerine ağırlık verdiği de tespit edildi.