The Others Kurbanlığa eziyet günah

Kurbanlığa eziyet günah

27.03.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Kurbanlığa eziyet günah

Kurbanlığa eziyet günah


İstanbul Müftüsü Taş, dini bakımdan "zenginlik" ölçüsü sayılan, 300 milyon liralık tasarrufu olanın kurban kesmesi gerektiğini söyledi

Pınar Aktaş İstanbul


İstanbul Müftüsü Necati Tayyar Taş, "aklı başında, erginlik çağına erişmiş zengin Müslümanlar'ın kurban kesmesi gerektiğini" belirterek, "Dini bakımdan zengin sayılabilmenin ölçüsü, kişinin zorunlu ihtiyaçları dışında 80 gram altına (Yaklaşık 300 milyon lira) veya karşılığı bir paraya sahip olmasıdır" dedi. Taş, kurban kesimi konusundaki sorulara şu cevapları verdi:
* Hangi hayvanlar kurban olarak kesilir?
Koyun, keçi, sığır ve manda kesilebilir. Bunların dişisi veya erkeği kurban edilebilir. Koçları kesmek daha faziletli kabul edilmiştir. Koyun ve keçinin bir yaşını bitirmiş olması gerekir. İri ve gösterişliyseler yedi sekiz aylık olanlar da kesilebilir. Sığırların iki yaşını, devenin beş yaşını bitirmesi şarttır. Kümes hayvanlarından kurban kesilmez.
* Kurban nasıl kesilir?
Kurban sağ tarafından kıbleye karşı yatırılır, kesen tarafından, "Bismillahi Allah'u Ekber" denilerek kesilir. Bıçağın keskin olması ve hayvana eziyet verilmemesi gerekir. Hayvanın soluk ve yem borusuyla iki şahdamarından oluşan dört uzvunun birden kesilmesi gerekir.
* Kurban nasıl paylaştırılır?
Kurban eti gelenek olarak üçe bölünür. Bir kısmı ev halkına ayrılır, bir kısmı fakirlere, bir kısmı komşulara ve yakın akrabalara verilir.
* Kurban parası fakirlere verilir mi?
Kurban borcunun ödenmesi kurban edilecek hayvanın mutlaka kesilmesiyle mümkündür. Bazı hayır kurumları, vakıflar, dernekler kurban kesme işini üstlenerek kişiler adına vekaleten kurban kesmektedir.
* Ölüler namına kurban kesilir mi?
Kişiler, ölmüş yakınları veya anne ve babası adına kurban kesip sevabını onların ruhuna bağışlayabilir. Bu kurban arefe günü kesilebildiği gibi bayram günlerinde de kesilebilir. Kurbanlar bayramın birinci, ikinci ve üçüncü günleri kesilir. Dördüncü gün kesilmez. Kurban kesilirken herkes kurban kesme niyetinde olmalıdır. Bir kişi bile olsa "Ben sadece et payımı almak istiyorum" derse onunla birlikte kurban kesen diğer altı kişinin de kurbanı geçersiz olur.
* Kaç kişi büyük baş hayvan kesebilir?
Koyun ve keçi ancak bir kişi adına kesilebilir. Sığır ve deveyi ise yedi kişi kesebilir. Ortaklık yediden az da olabilir.
* Kurban, elektrik şokuyla bayıltılıp kesilebilir mi?
Bu şekilde hayvan kesilebilir, eti yenilebilir ve caizdir. Ama elektrik şokundan sonra canı çıkmışsa ve canı çıktıktan sonra kesilirse bu murdar olur ve kurban kabul edilmez.