BÖLÜCÜ örgütün başı Abdullah Öcalan, hakkında daha önce verilen zorunlu ikamet kararının Roma İstinaf Mahkemesi 4. Ceza Bölümü tarafından kaldırılması sonucu serbest kaldı. Türkiye bu karara bir uluslararası mahkemede itiraz etmeye hazırlanıyor.
Roma İstinaf Mahkemesi'nin serbest bırakılma kararını, Alman Karlsruhe Federal Mahkemesi'nce yayınlanan uluslararası tutuklama emrinin, amacı iade olmayan yeni bir tutuklama kararıyla değiştirmesi üzerine aldığı belirtiliyor.
Başkan Tommaso Figliuzzi, üyeler Giovanni Carlino ile Serenella Siriaco tarafından oluşan Roma İstinaf Mahkemesi 4. Ceza Bölümü, Almanya'nın tutumundaki değişikliği gerekçe göstererek, Öcalan hakkındaki zorunlu ikamet kararı için bir neden kalmadığını belirtti ve 20 Kasım tarihli bu kararlarını iptal etti.
Öcalan'ın Roma'da kalıp kalmayacağı, kalırsa hangi statüde olacağı konusu açıklık kazanmadı. İtalya Dışişleri Bakanı Lamberto Dini, Roma'da gazetecilere yaptığı açıklamada "Elimizde iki seçenek var, ya Öcalan'ı yargılayacağız, ya da İtalya'ya yasadışı olarak girdiği için sınırdışı edeceğiz" dedi. Dini, Öcalan'ın gönderilebileceği yer konusuna açıklık getirmedi.
"Öcalan, adalet için serbest olsa da, İtalya'ya sahte pasaportla girerek göç konusundaki yasaları ihlal etti" diyen Dini, Roma İstinaf Mahkemesi'nin Öcalan'ın serbest bırakmasıyla birlikte, İtalya'da hakkında herhangi bir dava açılması ihtimalinin bulunduğunu vurguladı.
Almanya Dışişleri Bakanı Joschka Fischer de, dün İtalya Dışişleri Bakanlığı'nda Dini'yle bir araya gelerek bir saat görüştü. Öcalan konusunun ağırlıklı olarak ele alınmadığı, ancak Fischer'in sözkonusu kararla ilgili olarak "Bu noktada birlikte nasıl hareket edeceğimiz konusunda ortak karar alalım" dediği bildirildi.
Türkiye'nin İtalyan avukatı Augusto Sinagra'nın, Roma İstinaf Mahkemesi'nin "Öcalan'ın serbest bırakılmasına" ilişkin kararına bir üst düzey makhemede itiraz edeceği, Öcalan'ın Türkiye'nin iade ve tutuklama talebine göre tutuklanmasını isteyeceği bildirildi.
Bölücü örgütün sözde Roma temsilcisi Ahmet Yaman da, kararın ardından yaptığı açıklamada, Öcalan'ın Roma'da kalmak istediğini söyledi.
Roma istinaf Mahkemesi kararının Roma'da da şaşkınlık yarattığı belirtiliyor. İtalyan hükümetinin de, Öcalan hakkındaki kararın 22 Aralık'ta dolacak 40 günlük iade talebi süresinin sonunda verilmesini beklediği belirtiliyor.
İtalya hükümetinin Öcalan'ı Türkiye veya Almanya dışında üçüncü bir ülkeye iade etmesi konusunda ise resmi bir açıklama yapılmadı. İtalya Başbakanlığı önceki gün yaptığı bir açıklamada, Başbakan Mesut Yılmaz'ın Öcalan'ın Arnavutluk'a gönderilmesi için iki ülke arasında pazarlık yapıldığı yolundaki sözlerini yalanlamıştı. İtalya'nın, Öcalan'ın üçüncü bir ülkeye gönderilmesi seçeneğine sıcak bakmadığını belirtilirken, 22 Aralık sonrasında Öcalan'ı kaçak göçmen statüsüne sokarak geldiği ülke olan Rusya'ya gönderip göndermeyeceği de bilinmiyor.
İtalya'nın elinde olan bir diğer seçenek de, Türkiye'nin başından beri karşı çıktığı siyasi sığınma hakkı verilmesi. Bu konuda da İtalya İçişleri Bakanlığı'nın önümüzdeki günlerde bir karar vermesi bekleniyor.