Medeni Kanun değişirse 'evin reis'i olsun mu olmasın mı? İşte yeni bir tartışma daha. 'Sert erkekler' kalsın diyor, ama kadınlar iki parça...
Medeni kanun tasarısındaki "erkeğin aile reisliğine
son veren" hükme, Meclis alt komisyonunda FP ve MHP'li milletvekillerinin itiraz edeceklerini açıklaması yeni bir tartışma yarattı.
FP Adıyaman Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat'ın aile reisliğinin kaldırılmasının evliliğin büyüsünü bozacağını belirterek "Bari reis kadın olsun" demesine kadınlardan sert yanıt geldi. Kadın kuruluşları temsilcilerinden bazıları kadının da aile reisi olabileceğini vurgularken bir kısmı da "reislik" statüsünün tamamen kalkması gerektiğini savundu. Bakın kim ne diyor?...
"Reislik kalksın"
* Prof. Dr. Süreyya Hiç (Kadın Haklarını Araştırma ve Geliştirme Derneği Onursal Başkanı): Reislik, erkek için de kadın için de gerekmiyor. Aileyi koyun sürüsü gibi düşünüp başına bir çoban getirilmesi gereğine inanan bir görüş. 'Ailenin reisi bari kadın olsun' anlayışı çağdışı bir aile yapısını savunuyor. Aile ne koyun sürüsü ne kabile ne de klan değildir ki başında bir reis ya da bir güdücü bulunsun. Modern aile kadınla erkeğin birlikte karar vererek kurduğu bir kurum olduğuna göre reise ne gerek var? Bu çağda ne erkeğin ne kadının ailede reislik taslaması doğru değil. Erkeğin aile reisliğini bırakmasının boşanmalara yol açacağı ve huzuru kaçıracağı iddiası çok saçma.
* Prof. Dr. Necla Arat (İstanbul Kadın Kuruluşları Birliği Koordinatörü): Reislik kalkmalı. Kadına veya erkeğe verilmesi söz konusu olmamalı. Eğer bu birimde demokrasinin olmasını istiyorsak eşitlik olmalıdır. Oysa reislik üstünlüğün ifadesidir. Reislik statüsü kadın için de olsa aşağılanmayı ve eşitsizliği getirir.
* Avukat Nazan Moroğlu (İstanbul Barosu Kadın Hakları Komisyonu Başkanı): Yasalardaki hükümler günün ihtiyaçlarına uygun hale getirilmelidir. 1920'lerde, erkeğin çalışması ve ailenin geçimini sağlaması göz önüne alınarak aile reisi olarak tanımlanmıştı. Yasaya göre temsil yetkisi erkeğin. Konutu erkek seçer hükmü var. Ama emlakçılara sorduğunuzda evi arayan ve karar veren kadınlardır. Yasa her ne kadar ailenin reisi erkektir dese de günün koşullarına göre kadın aile reisliğini üstlenmektedir. Reislik anlayışını terk etmek istemeyen anlayış kadını ikinci sınıf vatandaş olarak görüyor.
"Kadından da aile reisi olur"
* Avukat Aydeniz Tuzkan (Türk Hukukçu Kadınlar Derneği Başkanı): Kadın aile reisi neden olmasın? Kadından reis de idareci de başbakan da olur. Nitekim bizim ülkemizde oldu da. Kadın ailede isterse reis olur, isterse ortak. Eşler buna kendileri karar vermeli. FP'li ve MHP'li milletvekilleri Medeni Kanun'un değişmesi için kesinlikle eşitlikçi yaklaşmıyorlar. Yasal olarak eşitlik sağlanması için gerekirse kadın da aile reisi görünmeli.
* Avukat Tennur Koyuncuoğlu (İstanbul Barosu Kadın Hakları Komisyonu Kurucusu): Eve bakan, çocuğu yetiştiren kadındır. Çocukla ilgilenir, onunla ilgili söz sahibi olur, ama yasada tersi olmuş. Yasaya göre anne, çocuğunun sınav kağıdına bile itiraz edemez, çünkü baba reistir. Oysa bu işlere koşturan annedir. Reisin anne olması doğaldır. Günlük işleri kadın yapıyorsa ailede parasal konuları paylaşıp yükü üzerine alıyorsa işi yapan reis olmalıdır. Aile reisliğinin yasal olarak kadına verilmesi demokrasiyi başlatır, boşanmalara yol açmaz.