The Others Türban'da fatura solculara

Türban'da fatura solculara

07.04.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Türban'da fatura solculara

Türbanda fatura solculara

İstanbul Ünuversitesi'ndeki türban eylemlerinde aktif rol oynadıkları gerekçesiyle haklarında soruşturma açılan 13 kişiden 9'u solcu öğrenci

İSTANBUL Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde okuyan 13 öğrenci hakkında türban eylemlerinde aktif rol oynadıkları iddiasıyla soruşturma açıldı. Öğrencilerden dokuzunun sol görüşlü olması dikkati çekti.
24 Şubat - 4 Mart arasında rektörlüğün 23 Şubat 1998 tarihli genelgesi uyarınca başörtülü ve sakallı öğrencilerin okula alınmaması nedeniyle düzenlenen eylemlere katıldıkları gerekçesiyle İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nden gönderilen yazıyla haklarında soruşturma açılması istenen öğrencilerden Murat Altındere polisin yanlı tutumunun bir kez daha su yüzüne çıktığını öne sürdü. Altındere şunları söyledi:
"Türban eylemleri sırasında boykot kararı alındığında sınavdaydık. İnanmıyorlarsa gidip imza kayıtlarına baksınlar. Ayrıca 15 bin kişinin katıldığı eylemde Hukuk Fakültesi'nde okuyan çok sayıda türbanlı ve sakallı öğrenci vardı. Polis sadece Hukuk Fakültesi'nde okuyan dokuz solcu hakkında soruşturma açılmasını istiyor."
İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı'nın 13.3.1998 tarih ve 8963 / 609 ve 8966 / 811 sayılı yazıları gereğince "Yükseköğretim Kurumları Disiplin Yönetmeliği'nin 13. maddesi uyarınca kanunsuz yürüyüş yapmak, gösterilere aktif olarak katılmak, slogan atmak, döviz ve pankart açmak suçlarını işledikleri iddia edilen öğrencilerden Filiz Ünal ise şöyle konuştu:
"Polis solcuyuz diye bize karşı bir tutum sergiliyor. Konuyu tam araştırmadan hakkımızda soruşturma açılmasına karar vermişler. Türbanın bir suistimal aracı olarak kullanılmasına karşıyız. İşlemediğimiz böyle komik bir suç yüzünden üniversiteden atılırsam açlık grevine başlarım."
İstanbul Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Özdem Ang ise polisin neden öğrenciler hakkında soruşturma açılmasını istediğini anlamadığını belirterek şunları söyledi:
"Dosyaları tetkik ettim. 2 Mart'taki bir olay için 11 Mart'ta Emniyet Müdürlüğü'nden gelmiş bir yazı üzerine çeşitli fakültelerden 13 öğrenci hakkında soruşturma açılmış. Polisin haklarında soruşturma açtığı öğrencilerin hangi suçları işledikleri ise bize gelen yazıda yer almıyor. Öğrencilerin nasıl tespit edildiğini de bilmiyoruz. Öğrenciler suçlu görülürse disiplin cezası alacak."
Yrd. Doç. Dr. Fatih S. Mahmutoğlu tarafından ifadeleri alınan öğrencilerin isimleri şöyle:
Murat Altındere, Filiz Ünal, Öznur Sevdiren, Alptekin Ocak, Ersel Oraner, Şengül Çatak, Yasemin Genç, Hikmet Topal ve Evren Demircan.