Vitrin Strese derin çözüm

Strese derin çözüm

17.04.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Strese derin çözüm

Strese derin çözüm

Neşe Mesutoğlu
Strese derin çözüm
Huzur Doğu'dan geliyor. Ünlü isimler meditasyon ve yoga teknikleri ile zihinsel ve bedensel zindelik kazanıyorlar. Arzulanan mutluluğa ve dengeye kavuşmak için Doğu felsefesinin meditasyon ya da yoga teknikleri öğrenmenin yettiğine inananların sayısında büyük artış var. Örneğin iş ve sanat dünyasından tanıdığımız Doğan Canku, Merih Akalın, Rüstem Batum, Coşkun Demir, Harun Kolçak ve Rahmi Koç meditasyon yapıyor. Güllü Aybar, Sahaja Yoga akımının öncüsü Shri Mataja'yı ziyaret etmek için Hindistan'a kadar gidebiliyor. Şebnem Çapa, Nükhet Eczacıbaşı ve sanatçı İzzet Altınmeşe de yoga tekniğine ilgi gösterenler arasında yer alıyor.
"Hayatın doğası mutluluktur" parolasıyla uygulanan bu metodlar, birikmiş streslerin atıldığı, tüm sinir sisteminin yeniden canlandığı özel bir derin dinlenme durumu kazandırıyor. Zihin ve beden geliştikçe kişi hayatta artan başarı ve doyumun zevkine varıyor. "Transandantal meditasyon (TM) tekniği, bilinci herkesin kendi içinde bulunan sonsuz enerji, yaratıcılık ve zeka kaynağına açar," diyen Maharishi Mahesh Yogi, 40 yıldır tüm dünyada 4 milyondan fazla insana ulaşıyor. Herhangi bir özel inanç, davranış veya hayat tarzı değişikliğine ihtiyaç duyulmayan bu tekniği her yaştan insan uygulayabiliyor.
Maharishi Birleşik Alan Teknolojisi Derneği'nde 7 derste öğretilen meditasyon günde iki defa 15 - 20 dakika rahatça oturarak, gözler kapalı uygulanıyor. Kişi kendi içinde uyku ile uyanıklık arasındaki bir noktada dinginliğe ulaşıyor ve uykudan daha derin olan bir dinlenme yaşıyor. Dernek Başkanı Vesile Baruh sağlanan iç huzuru güçlendirerek topluma ve dünya barışına yansıtmak ve pozitif enerjiyi yaymak amacını güdüyor. Üç senedir meditasyon yapan Boğaziçi Üniversitesi İşletme mezunu Semra Naimoğlu derin mutluluk sağlayan bu teknik sayesinde serinkanlı ve sakin olmayı, toleranslı davranmayı öğrendiğini söylüyor. Florance Nightingale Hastanesi iç hastalıkları uzmanı Gülin Ulusan, fizyoloji üzerine ispatlanmış bilimsel etkileri olduğunu söylediği meditasyonu 6 senedir uyguluyor. İsviçre'de Ayurveda eğitimi gören Dr. Ulusan, "Bütün hastalıkların beyin ve vücut arasındaki iletişim bozukluğu ve dengesizliğinden kaynaklandığını düşünürsek stres temizlenmesinin vücut dengesi üzerinde olumlu sonuçlar verdiği anlaşılır," diyor. Uluslararası etkisi ve köklü bir geçmişi olan TM tekniğini 3 yıldır düzenli uygulayan Tuğrul Esin, Ecole Internationale de Geneve'i bitirdikten sonra ABD'de lisans, Boğaziçi Üniversitesi'nde yüksek lisans öğrenimi görmüş. TÜSİAD üyesi Esin, yöneticilerin hızlı ve net düşünmesi ve karar almasına önemli etkisi olan TM'nin huzur verdiğini söylüyor. Üniversite sınavına hazırlanırken konsantrasyonunu güçlendirmek için TM öğrenmeye başlayan Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü mezunu Arzu Alalınlı bu tekniği, tüm öğrencilere tavsiye ediyor. Otomobil bayii sahibi Ahmet Parlar, TM eğitiminden sonra yoga dersleri almaya başlamış. "Meditasyonda zihinsel bir içe dönüş yaşarken yoga ile jimnastik yapar gibi bir çalışma izleyerek vücut enerjisinin dengelendiğini," söylüyor.
İzzet Altınmeşe, eski dostu Yogi Kazım Gürbüz'ü, Muhammed Ali ve Rıza Şah Pehlevi gibi ünlü isimleri tedavi ettikten sonra Türkiye'ye dönünce çalışmalara devam etmesi için ikna etmiş. "İnsanlarda ruh dediğimiz, bioenerji adında bir güç var. Bu gücü bedene yönlendiriyor ve irade harici uzuvlara hakim oluyorum," diyen Kazım Gürbüz, İzzet Altınmeşe'nin genç kalarak 75 yaşında dahi bugünkü fizyonomisi ile sanatına devam edeceğini söylüyor. Kendini 5 yıl gençleşmiş gibi hisseden Altınmeşe yogaya başlayışını ise şöyle anlatıyor: "4 yıl önce Yogi Kamil ile şans eseri karşılaştık, bende kamburluk başladığını söyledi. O zamana kadar hiç dikkat etmemiştim. Ayrıca boynumda da bir sorun vardı. Hocamız kendi metodları ile düzeltmeyi başardı. Yürüyüşüm değişti. Tüm iç organlarımın sağlıklı bir şekilde çalıştığını hissediyorum. Anlatmakla olmaz, yaşamak lazım." Meditasyonun yararları

  • Stres azalır, yorgunluk kaybolur.
  • Hafıza gelişir, zihin berraklaşır.
  • Öğrenme yeteneği artar.
  • Enerji ve verim artar.
  • Uykusuzluk giderilir.
  • Mutluluk ve yaşama sevinci artar.
  • Kendine güven ve saygı artar.
  • Sosyal ilişkilerde uyum ve anlayış gelişir.
  • Sağlık güçlenir, psikosomatik hastalıklar kaybolur.
  • Biyolojik yaşlanma yavaşlar. Maharishi Birleşik Alan Teknolojisi Derneği
    Tel: 0212 235 02 28/ 0212 250 01 51
    Yogi Kazım Gürbüz: 0212 510 87 90
  • Yazarlar