Abbas Güçlü

Abbas Güçlü

aguclu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Genç Bakış’ta önceki gece İstanbul’un 9 bin yıllık tarihini ve bugününü konuştuk.
3. Köprü ve isim tartışmaları, fethin ve Fatih’in bilinmeyenleri, Gezi Parkı’nda yaşananlar, Ayasofya ibadete açılsın tartışmaları, İstanbul’un gizemleri, gökdelenler, AVM’ler...
Hemen hepsi konuşuldu ama en çok da yeni köprü ve ismi!.. İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi’nde gerçekleşen programın konukları Ahmet Ümit, Haldun Hürel ve Prof. Dr. Feridun Emecen’di. İşte programdan satır başları:

Köprü ismi!
Prof. Dr. Feridun Emecen - Tarihçi
- Belli kesimlerde Yavuz Sultan Selim’e dair birtakım kanılar yerleşmiştir. 3. köprü için isim seçilirken, böyle bir hassasiyete daha fazla dikkat edilebilirdi.
- Elimizdeki belgelere göre Yavuz Sultan Selim’in yaptığı iddia edilen Alevi katliamının gerçek olmadığı çok açık.
- Yavuz Sultan Selim diye bilinen hatta ders kitaplarında bile yer alan meşhur resmin onunla alakası yok.
- Ayasofya tekrar ibadete açılırsa o freskler ve tarihi doku ne olur, bu konuda sıkıntı var.
- Dünyanın sonunu belirten hadis kaynaklarında İstanbul’un adına rastlıyoruz. Yani İslam dünyasında da İstanbul kıyamet ile özdeşleştirilen bir çerçeveye sahipti. Bizim çok iyi bildiğimiz fetih hadisi dönemin orijinal kaynaklarında doğrudan doğruya atıf yapılmayan bir hadis oldu. Sonraki tarihçiler bu hadisi esaslı bir şekilde ortaya koydular.
- Fatih zehirlendi mi yoksa eceliyle mi öldü, belli değil. Aşık Paşazade bir şiir halinde, hekimlerin Fatih’e bir şerbet verdiği, o şerbeti içtikten sonra fenalaşıp vefat ettiğini belirtiyor. Fakat o dönemdeki tıp çok ileri olmadığı için genellikle tedavi yönteminde en sık başvurulan şeylerden biri civa. Yani tedavi amaçlı bu tür maddeler verilmiş de olabilir.
- Gemilerin karadan yürütülmesi olayı doğru fakat fetihte çok önemli rol oynadığı noktası biraz şüpheli. Ayrıca bir gecede indirildiği doğru değil.
- Fatih kardeş katlini kanunnamesine koymuştur. Bu Hanedan’ın kendi tercihi aslında. Herhalde başka çözüm bulamadılar.

İçki hep yasaktı ama!
Ahmet Ümit - Yazar
- 3. köprü hiçbir çözüm olmayacak, bir tane daha yapacağız.
- Türkiye şu an bir gerilim atmosferinde. Bu atmosferde daha birleştirici bir isim seçilebilirdi. Örneğin Mevlana, Yunus Emre, Mimar Sinan...
- Bırakın Gezi Parkı’ndaki ağaçların kesilmesini, Taksim’den başlayıp Mecidiyeköy’e kadar bir park yapılması lazım.
- Mesele kültüre sahip çıkan bir anlayış yerleştirmek. Bu A hükümeti, B hükümetinin ötesinde bir şey.
- Avrupa değil biz kimliğimizi kaybetmiş durumdayız. Hollywood artisti geldi diye hamamda sema ayini yapan bir kimliğiz biz.
- Biz cami yapsak yine korumayız Ayasofya’yı. Bir zamanlar at sırtında film çektiler Ayasofya’da. Bu katliamdır.
- Fatih Sultan Mehmet İstanbul’u alarak kendi padişahlığını da garanti altına almıştır. Fetih Fatih için bir varoluş meselesi.
- Çemberlitaş’ın orijinal ismi Konstantin Sütunu. Hz. İsa’nın çarmıha gerilmesi esnasında kullanılan çiviler, tahtalar ve ona ait bazı eşyaların bu sütunun dibine gömüldüğünden söz ediliyor. Ayrıca o dönemlerde Konstantin’i fethetmek için gelenler içeri girip Konstantin sütununa dek gelseler bile orada bir meleğin kılıçlanacağı ve gelenlerin hepsini önüne katıp kovalayacağına inanılıyordu.
- Osmanlı’da da içki yasakları vardı ama hep içilirdi. Osmanlı dönemindeki meyhane sayısı inanılmaz.

Ah İstanbul ah neler çektin sen


Tarihi eserler yok edildi
Haldun Hürel - İstanbul Tarihçisi
- 3. Köprü Yavuz Sultan Selim’e gelene kadar çok isim vardı. Ben olsam Mimar Sinan ismi verirdim.
- Yavuz Sultan Selim en ufak bir sinirlenme halinde, sorgusuz sualsiz adam katlederdi. Kahhar Selim diye meşhur tabirler vardır hakkında.
- Atatürk’ün Ayasofya’yı müzeye çevirmesi kararı çok doğru bir karar. Ben de Ayasofya’nın müze olarak kalmasından taraftarım.
- Bugünkü Ayasofya kati suretle Ayasofya değil. Biz onun enkazını sergiliyoruz şu an.
- Şimdiki Büyükşehir Belediyesi binası İstanbul’un en çirkin binalarından birisidir. Neden ayakta duruyor hala?
- Kaynarca tren istasyonunda rayların altına 9 bin yıllık küçük bir köy çıktı. Bu bizi AVM’lerden, köprülerden daha fazla heyecanlandırmıyorsa vah vah!
- Bugün tam Çemberlitaş’ın önünde tramvay durağı var. Olur mu?
Özetin özeti: İstanbul, İstanbul olalı hep zulüm görmüş!..