Abbas Güçlü

Abbas Güçlü

aguclu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Alev Alatlı: Akil İnsan olmazdım
Haberin Devamı

Alev Alatlı, önceki gün Genç Bakış’ta konuğumuzdu. Her zamanki gibi sivri sözleriyle, hem öğrencileri, hem de ekran başındakileri sarstı. Bazen kızanlar da alkışladı, bazen de alkışlayanlar kızdı. Ama o hep kendi doğrularını savundu, arkasında durdu.
İşte Kemerburgaz Üniversitesi’nde gerçekleşen programdan enteresan satır başları:

Önce eğitim
- 21. yüzyıldaki yerimizi anlamanın tek yolu var, eğitim. Kürt sorunu, anayasa değişikliği bunlar tali.
- Türkiye’nin eğitimdeki yeri çok kötü. Melbourne Enstitüsü’nün raporunda Türkiye, 2012 yüksek eğitim sıralamasında 50 ülke arasında 46. Oturup bu sonuca ağladım.
- Türkiye’de eğitimin bir felsefe sorunu var. Kimi ne için eğittiğimizi henüz kestiremedik. Eğitim sistemi önüne gelenin bina yapmaya kalktığı bir şantiye gibi.

Adalet mi, özgürlük mü?
- Benim için adalet özgürlükten daha önemlidir.
- Bir sürü dava var Ergenekon, Balyoz... Biz hala anlamadık kim suçlu kim suçsuz, kim çıktı, niye çıktı? Bu olmaz. Hukuk sistemlerinde birinci iş cezayı verdiğiniz zaman verilen cezanın karşı taraf tarafından anlaşılması. Her ceza helal değildir, her helal de ceza almaz. Helal olmalıdır bir ceza.
- Bana akil insanlar heyeti için teklif gelmedi. Gelse de kabul etmezdim, benim işim değil.
- İnsanlar akil lafıyla külfet altına sokulmamalıydı. Ben olsam elçi derdim.

Cumhurbaşkanı kim?
- Evet, Recep Tayyip Erdoğan’ı cumhurbaşkanı olarak görmek isterim. Çünkü Erdoğan bu aşamadan sonra siyasete devam etmek zorundadır ve bir kapasitede edecek. Türkiye’nin geldiği noktada atlanan bir hendek vardır. Bu hendek şu noktada başka kimseye emanet edilebilecek gibi görünmüyor. Belki de bir başkasının cumhurbaşkanı olmasından korkuyorum. Belki ülkenin kaosa gideceğinden korkuyorum.
- Başkanlık sistemi olsun olmasın, bu başbakanlar hep başkan olmadı mı? Bir başbakan her zaman tahmin edilemeyecek kadar çok şeyle uğraştı, karıştı. Acaba bizim toplumumuz hala öncü karakterin peşinden gitmekten mi haz ediyor? Fiili durum bu ise, acaba bu fiili durum mu başkanlık isteklerini kamçılıyor.
- Bir paçozlaşma sürecinden geçiyoruz. Bunda herkesin payı var. Üniversitenin, baroların, medyanın, yazarların, entellerin, dantellerin...

Fazıl Say?
- Fazıl Say olayında bu nasıl bir yasadır ki, bu adamcağıza bu cezayı getiriyor. Olmaz. Ben bu aşamada Fazıl Say’ın sanatçılığına da aldırmıyorum. İster sanatçı olur, ister olmaz. Böyle bir laftan dolayı insan hapis cezası alır mı almaz mı o önemli. Sanatçılara da öyle fazladan prim vermeyin. Hiç gereği yok. Nihayet bu da bütün meslekler gibi bir meslektir. Tamam güzel piyano çalar ama buradan yürütürsen tartışmayı, bir süre sonra dünyaya ayıp oldu gibi bir mesele çıkar. Oysa hiç alakası yok. Dünyaya ayıp olsa da olmasa da, sanatçı olsa da olmasa da başına bu gelmemeliydi. Bu nasıl bir sistemdir? Hangi tür bir yasa bunu yapıyor? Hakim bu cesareti nereden buluyor? Dayandığı nokta nedir? Bunların peşine düşmemiz lazım.

Kılıçdaroğlu?
- Kılıçdaroğlu’ndaki en büyük düş kırıklığım; 21. yüzyılda turbo kapitalizm eserken, dünya fırtına gibi giderken, bir sosyal demokrat partinin bunlara rağmen söyleyecek lafı olmaması. Hiç makul eleştiri, cevap, yol gösterme duymuyorum. Bugün cumhuriyeti savunamayan bir parti konumunda.
- Anayasa değişikliği benim için hiç önemli değil. Temizlenmesi gereken başka şeyler var. TSK Kanunu, Siyasi Partiler Kanunu vs...

Atatürk tartışılmaz!
- Atatürk’e, Osmanlı enkazından bir ülke kuran bir insana eğri bakmak için küstah ve cüretkar olmak lazım. Ben o değilim. Bu günahtır. İnkar olur. Haksızlık olur. Allah’a mahsustur.
- Ben kendi eğitimimin kendi yaşamımın zekatını veriyorum. Türk milletine çağrı bildirisi de bu ödediğim zekatın bir parçasıdır. Türk milleti kurucu unsurdur. Bizim müktesep hakkımızdır. Kul hakkıdır. Onun için asla ve asla Türklük Anayasa’dan çıkmayacak. Bu kadar basit. Çıkmayacak.
- Kurucu unsur Türktür. Hiçbir şekilde başka türlüsü kabul edilemez. Olmayacak zaten. Boş laf gerisi.
- Bir üst kimlik olarak Türk kimliği tutulmalıdır. Türk hem bir etnisitenin adıdır, hem de bir milletin şemsiye adı. Ben de Rumeli kökenliyim. Ama hepimiz kendimizi biraz aşıp, bu üst kimliğin altında toparlanmak zorundayız.
- 1071’den önce bu topraklarda sadece Kürtler olsaydı birlikte kurduk derdim ama öyle değil. Ermeniler var. Bizans’ı ne yapacaksınız.
Özetin özeti: Alatlı’ya kızma yerine onu anlamaya çalışmak, en doğru olanı...