Abbas Güçlü

Abbas Güçlü

aguclu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Ankara’da fırtınalar estiren anayasa paketi önceki gün Genç Bakış‘ta tartışıldı. Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç, DSP Genel Başkanı Masum Türker ve Ankara Hukuk eski Dekanı Prof. Dr. Metin Feyzioğlu’nun konuk olduğu programda, gelinen noktanın hukuka da, siyasete de zarar vereceği iddia edildi. Kültür Üniversitesi’nde gerçekleşen programda, referandum sürecinde kamuoyunun değişiklikler konusunda yeterince bilgilendirilmesi gerektiğine özellikle dikkat çekildi. İşte satırbaşları...

Prof. Dr. Metin Feyzioğlu
- Türkiye’nin Anayasası’nı bu kadar köklü bir şekilde ve yarışır gibi değiştiriyorsunuz. Affedersiniz ama nereye yetişiyoruz?
- Danıştay TEKEL işçileriyle ilgili 4-c maddesinin yürütmesini durdurdu. Danıştay olmasaydı 4-c’nin yürütmesi durdurulur muydu?
- Anayasa Mahkemesi siyasileşmiştir. Bir an için kabul ettik diyelim. Ama siyasileşmesini engellemek üzere yapılan bir düzenleme sonucunda Anayasa Mahkemesi’nin bütün üyeleri siyasi iktidar tarafından atanır mı? O zaman sizin şikâyetiniz Anayasa Mahkemesi’nin siyasi davranması değil, sizin siyasetinize göre davranmaması.
- Bu değişiklikte Anayasa Mahkemesi ve HSYK’nın yapısının baştan sona değiştirilmesi ve parti kapatmayla ilgili üç madde önemli. Gerisi tamamen hikâye.
- Siyasi parti kapatma maddesi düştü diye çok üzüldüm. Çünkü Anayasa Mahkemesi’nin 17 üyesinin 17’si de iktidar partisi tarafından atanırsa bırakın zorlaştırmayı, siyasi parti kapatmak yasaklanmalı.
- Keşke halk referandumda hayır dese, bunu derken de bana sormadın, ondan hayır diyorum dese.
- Hâkimler tarafsız olmaları için bağımsız olmalı. Eğer hâkimlerin tüm özlük işleri siyasi iktidarın tamamen dışında yapılanmış bağımsız bir kurula bağlanırsa ancak o zaman hâkimler bağımsız olur.
- Hâkimler Kurulu ve Savcılar Kurulu ayrı olmalı. Asıl reform budur. HSYK’da hâkimlerin ve savcıların aynı kurula tabi şekilde düzenlenmeleri ayıptır yanlıştır.
- HSYK’ya 4 üye Cumhurbaşkanı seçiyor. Ve bu 4 üyenin tamamını üniversitelerin, iktidarın atadığı üst kademe yöneticilerinden seçebilir. Gelin bunu düzeltelim.
- Yargıtay Genel Kurulu’nun gerçek iradesi ancak her kontenjan için ayrı seçim yapıldığında çıkar. 3 kontenjan için seçim yapılıyorsa 3 ayrı oylama yapılması gerekir.
- HSYK’ya aşağıdan da mutlaka üye seçilmelidir. Ama bu üyelerin Ankara’ya geldikten sonra kendi kadrolarına geri dönmemesi için de Anayasa tedbir almalıdır. Ancak bu tedbir alınırsa o sulh ceza hâkimi oraya gelir ve Adalet Bakanı’na rağmen oyunu kullanır.

Kamer Genç
- Tayyip Erdoğan ben diktatörüm diyor, tek lider olmak istiyor. Yetersiz kapasitesiyle Yargıtay Başkanı’na cüppeni çıkar gel karşıma diyor.
- Burhan Kuzu diye bir Anayasa Komisyonu Başkanı var, anayasadan hiç anlamıyor.
- Naylon faturacıya, hayali ihracatçıya, vergi kaçakçısına yurtdışına çıkışı serbest bıraktılar.
- Sayıştay iktidar partisinin hiçbir belediyesini incelemiyor.
- Ben Tansu Hanım’a mecburen, sırf siyaset dışı kalmamak için gittim. Doğru Yol Partisi’ni hiçbir zaman benimsemedim.
- Baskı altında anayasa yapılıyor. Dün Hayati Yazıcı Anayasa’ya ret oyu vermesi gereken birisini getirdi, kabine soktu, oy pusulasını verdi, geldi.
- Başbakan dokunulmazlığı kaldıracağız dedi ama Türk Ceza Kanunu’nda ne kadar suç varsa aşağı yukarı hepsine ilişkin milletvekilleri hakkında soruşturma var. Belki de suçsuzlar, ama yargılayalım çıkaralım bunu ortaya.

Masum Türker
- DSP olarak bir araştırma yaptırdık. İşsizlerin yüzde 10’u intihar etmeyi düşünüyor.
- Eğer biz erken seçime gitmeseydik bugün Türkiye’nin başında AKP diye bir parti olmayacaktı.
- Gelin uzlaşalım anayasayı birlikte çıkartalım dedik. Çünkü anayasada karşı taraf olmaz. Hâlâ da kapımız aralık. Sonunda bir önerge verip problemli maddeleri ayırırlarsa, diğer maddelerin tamamını oylarız.
- Bugün CHP kapımızı çaldı. Hâlâ bu inatla giderlerse ve Anayasa bu haliyle geçerse biz Anayasa Mahkemesi’ne gitmek için imzayı veriyoruz.
- Şu anki hükümet Avrupa Birliği’nin dayatması altında bu et ithalatını yapıyor.
- ABD benim de bakanı olduğum hükümetten Irak savaşı için Türkiye’yi kullanmak istedi. Biz hayır dedik. Hayır dediğimiz o gün bugünkü Başbakan ve Cumhurbaşkanı atlayıp Amerika’ya gittiler.
- Türkiye’de Hilmi Özkök’ün hesap vermesi lazım. Çünkü 3 Kasım’da seçim yapılıyor, kimin iktidar olacağı belli değilken Özkök 4 Kasım sabahı Pentagon’a gidiyor. Bir Genelkurmay Başkanı yeni patronunu tanımadan Türkiye adına ne görüşmeye gidiyor?
- Bugün Danıştay’da ortaya çıkanlar gerçekten varsa bu hükümetin hemen istifa etmesi gerek.
- Emekliler şu an açlık içerisinde. Zam yapılmadı. Her bir emeklinin 2003 yılından bu yana gasp edilmiş faizsiz 5 bin 500 lira alacakları var.
Özetin özeti: Toplumun pek çok kesimi gibi öğrenciler de Anayasa’nın değişmesini istiyor. Ama bugünkü yöntemlerle değil, uzlaşmayla...

Haberin Devamı

“Bağımsız yargı, tarafsız hâkimle olur”