Abbas Güçlü

Abbas Güçlü

aguclu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Eleştirilere karşılık olarak “Ne devlet ne de yatırımcı yanlış hesaplar üzerine bu kadar büyük yatırım yapmaz” diyen Bakan Lütfi Elvan, havalimanının bataklık olan bölgeyi ıslah edeceğini söyledi

Bataklık kurutulacak havalimanı yapılacak

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, 3. havalimanı sahasının dörtte üçlük bölümünün bataklık konumunda olduğuna dikkat çekerek, çok özel bir teknikle, önce bataklığın kurutulacağını, ardından da havalimanı inşaatına geçileceğini söyledi.
Elvan, havalimanı yapılacak alanın, bölgedeki kömür ve kum ocakları nedeniyle sağlam zemine sahip olmadığını ama bunun sorun oluşturmayacağına dikkat çekti ve “Zemini sağlamlaştırmak için benzer büyük havalimanlarının yapımında da kullanılan Wick Drain tekniği kullanıyoruz” dedi. Bataklığın kurutulması için havalimanı zeminine, 5 milyonu bir yıl içinde olmak üzere, 3 yılda toplam 13 milyon hortum çakılacak. Bu teknikle, yerin 40, 50 hatta 70 metre derinliğindeki birikmiş sular, yer üstüne çıkartılıp, bataklık kurutulacak.
Bakan Elvan, bölgenin madenciler ve kumcular tarafından on yıllar boyunca talan edildiğine de vurgu yaparak, havalimanı sayesinde bölgenin ıslah edileceğini söyledi. Elvan, “Havalimanı yapılmasaydı, bölge asıl o zaman yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalacaktı” dedi.
Havalimanının doğal dengeyi bozacağı, ters rüzgâr nedeniyle uçuşların zorlaşacağı, kuşların göç yolu üzerinde olduğu, bölgenin inşaata açılacağı yönündeki soruları yanıtlarken de, her duyduğunuza inanmayın mesajı verdi. Cumhuriyet tarihinin, gelmiş, geçmiş en büyük projesinin yanlış hesaplar üzerine kurulmasına ne devlet ne de bu işe bu kadar para yatıran konsorsiyum izin verir şeklinde konuştu...
Bu kapsamda toplam 22 milyar 152 milyon euro’nun devletin kasasına gireceğini bildiren Elvan, buna mukabil konsorsiyum tarafından 10 milyar 247 milyon euro’luk bir yatırım gerçekleşeceğine de dikkat çekerek, “Kim parasını sokağa atar” dedi.
Aynı soruları, gezi boyunca projeyi gerçekleştiren konsorsiyumumdaki patronlara da sordum. Onlar da kendilerinden çok eminlerdi. Böylesi bir projeye kendileri dışında soyunacak işadamı bulmanın zor olduğunu, işlevsiz hale gelmesi halinde hepsinin iflas edeceğini ama hepsinin de paralarını yanlış bir projeye yatırmayacak kadar deneyimli olduğunu hatırlattılar...
Elvan, 3. havalimanının isminin henüz belirlenmediğini ve havalimanından İstanbul’un farklı merkezlerine metro ve hızlı trenle bağlantı sağlanacağını, ulaşım açısından herhangi bir sıkıntı yaşanmayacağını ve yarım saatte Taksim’e gidilebileceğini söyledi.
En büyüklerden biri
Bakan Elvan, 76 milyon metrekarelik alanda kurulacak havalimanının, 350’den fazla destinasyonla dünyanın en büyük ana limanlarından biri olacağını, hizmete girdiğinde 150’den fazla havayolu şirketinin limanın hizmetlerinden yararlanacağını, 6 adet bağımsız pistten oluşacak havalimanının 150 milyon yolcu kapasitesine sahip ve 15 bin futbol sahası büyüklüğünde olacağını dile getirdi.
Havalimanındaki şantiyenin dünyanın en büyük şantiyesi olacağını da dikkat çeken Elvan, “30 bin işçi çalışıyor olacak, 3 binin üzerinde makine yine bu havalimanında çalışacak. Diğer yandan Wick Drain sisteminin ABD’de San Francisco Havaalanı yapımında, Avustralya’da Brisbane Havaalanı yapımında, Singapur Changi Havalimanı’nda kullanıldığını görüyoruz. Dolayısıyla yapılan çalışmalar rayında gidiyor, herhangi bir sıkıntı söz konusu değil” diye konuştu ve ekledi:
Çevre dostu
“Toplam apron büyüklüğü 6.5 milyon metrekare, toplam ticari alan ise aşağı yukarı 150 bin metrekare olacak.”
3. havalimanının çevre dostu olması açısından tüm uluslararası sertifikalara sahip olacağını dile getiren Elvan, mühendis odaları ve sivil toplum örgütlerinden gelen eleştiriler konusunda ise “Siyaseti bıraksın, kendi haklarını savunsunlar” dedi.
Havaalanının zemin sağlamlığı için dünyanın en büyük firmalarıyla konsorsiyumun çalışmalarını yoğun şekilde yürüttüğü bilgisini veren Elvan, şöyle devam etti:
“Bu çalışmalar nedir? Özellikle gerçek zeminin üzerinde dolgu olması nedeniyle, bu dolguların önemli bir kısmı boşaltılacak, bu dolgu malzemeleri çekilecek. Bu malzemelerin bir kısmı çekildikten sonra, aşağı yukarı belki 20-25 metrelik kısmı kalacak. Bu kısma da görmüş olduğunuz, 80-100 santimetre aralıklarla Wick Drain’ler yerleştirilecek. Bunun üzerine ise bir filtre mekanizması oluşturulacak, bu mekanizmanın üzerine dolgu yapılacak, dünyanın değişik havalimanlarında bu uygulama yapılmıştır. Bir taraftan Drain’lerle bataklık olan zeminin içindeki su ve nem dışarı atılacak, diğer taraftan yapılan dolgu özellikle dolgu olan kesime baskı yaptıkça, Drain’den su ve nemli olan ortam dışarı atılacak. Böyle bir mekanizmanın testi şu an da yapılıyor. Biz buraya havalimanı yapmakla, bir anlamda bu bölgeyi ıslah ediyoruz. Bunu özellikle vurgulamak istiyorum. 3. havalimanımız, havacılık sektöründe dünyanın merkezi olacak. Her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı bu havalimanıyla gurur duyacak. ”
Devlet zarar etmeyecek
Bakan Elvan’ın konuşmasından diğer satır başları şöyle:
- Kot değişikliği maliyetin düşmesi anlamına gelmiyor. Varsayalım ki 10 milyar euro’luk rakamın altında bir yatırım gerçekleşti, aradaki fark devletin kasasına girecek. 1 kuruşluk bir kamu zararı veya devletin aleyhine bir durum söz konusu olmayacak.
- Süre uzaması kesinlikle söz konusu değil, şu andaki tüm planlamalarımız tamamıyla takvime uygun şekilde yürüyor.
- Kotun düşürülmesi, mania problemi olacağı anlamına gelmiyor. Evet kot düşürülecek. Avan proje, uygulama projesi değildir. Esas olan uygulama projesidir. Avan projede yüzeysel çalışma neticesinde bir kot ifade edilmiştir ama sözleşmede bu kotun değişebileceği yer almaktadır.
- Daha az yatırım yapılıp devletin zarara uğratılması gibi bir şey yok. Bana göre öngörülen rakamın üstünde bir maliyet söz konusu olacak. Ama diyelim ki, konsorsiyumun ifade ettiği 10 milyar euro’luk rakamın altında, 9 milyar euro’luk bir yatırım gerçekleşti, yine sözleşmemizde yer alıyor ki, aradaki fark devletin lehine, devletin kasasına girecek. 1 kuruşluk bir kamu zararı veya devletin aleyhine bir durum söz konusu olmayacak.

Haberin Devamı

Bataklık kurutulacak havalimanı yapılacak

2. KUŞAK İŞBAŞINDA
3. havalimanı Cengiz, MAPA, LİMAK, Kolin ve Kalyon inşaat şirketlerinin oluşturduğu CMLKK Konsorsiyumu tarafından gerçekleştiriliyor. Özellikle yol, köprü, baraj, havaalanı ve tüneller gibi altyapı inşaatları konusunda uzman olan bu konsorsiyumda, Mehmet Cengiz, Mehmet Nazif Günal, Nihat Özdemir, Naci Koloğlu ve Cemal Kalyoncu’dan oluşan kurucu ortakların yanı sıra Murathan Günal, Serdar Bacaksız, Uğur Cengiz, Anıl ve Demir Koloğlu ile Mehmet Kalyoncu’dan oluşan ikinci kuşak da bizzat şantiye alanında görev yapıyor.